Buzz

Τι συμβαίνει όταν παίξεις την πρώτη και την τελευταία σκηνή μίας ταινίας, δίπλα-δίπλα;

στα 10

Ενας χρήστης του vimeo υπογράφει ένα από τα ωραιότερα μοντάζ που έχουμε δει τελευταία: δείτε τις πρώτες και τις τελευταίες σκηνές 55 ταινιών σε αντίστιξη. Και θα καταλάβετε/νιώσετε πολλά (ίσως και το τέλος του «Birdman»!)

Τι συμβαίνει όταν παίξεις την πρώτη και την τελευταία σκηνή μίας ταινίας, δίπλα-δίπλα;

Ο Τζέικομπ Τ. Σουίνι μοντάρει και ποστάρει διάφορα σινεφίλ βίντεο στην προσωπική του σελίδα στο vimeo. Eνα από αυτά έγινε viral το τελευταίο 24ωρο - κι όχι άδικα. Με σαφή κατανόηση της κινηματογραφικής αρμονίας, ο Σουίνι κατασκευάζει ένα υπέροχο, μελαγχολικό μοντάζ που αποδεικνύει ότι όλα όσα θέλεις να καταλάβεις για μία ταινία βρίσκονται ήδη στην πρώτη σκηνή της. Η τελευταία έρχεται απλώς για να κλείσει τον κύκλο. Ή, άλλες φορές, η πίκρα της κατάληξης μιας κινηματογραφικής ιστορίας γίνεται ακόμα πιο έντονη από την υπενθύμιση της αφετηρίας της.

Τίποτα φυσικά δεν είναι τυχαίο. Οι καθηγητές συγγραφείς διδάσκουν «να θυμάσαι πάντα την πρώτη πρόταση και την τελευταία σε κάθε σου κείμενο» θέλοντας να τονίσουν τη σημασία της αρχής και του τέλους. Θέλοντας να σου υπενθυμίσουν ότι πρέπει πάντα να έχεις ξεκάθαρο αν η αφήγησή σου ολοκληρώνεται, ανάλογα με την υπόσχεσή της.

Ακριβώς το ίδιο απαιτείται και σ' ένα σενάριο. Λίγο πιο αφαιρετικά, στην ίδια ισορροπία στοχεύει κι ένας σκηνοθέτης (ακόμα κι αν είναι ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και έχει ξεκινήσει γύρισμα 12 χρόνια πριν το final wrap του - θυμηθείτε πώς ξεκινά και πώς τελειώνει το «Boyhood»).

Δείτε επίσης: For your eyes only! Ενα supercut που σας κοιτάζει στα μάτια!

first and final frames 607

first and final frames 607 2

first and final frames 607 3

Από το «The Searchers», τον «Ταξιτζή», το «Οργισμένο Είδωλο» και τον «Νονό», μέχρι το «Fight Club», το «Punch Drunk Love», το «Μυστικό του Brokeback Mountain», το «Shame», το «Ηer», το «Gravity», πέντε δεκαετίες κινηματογραφικής ιστορίας και 55 ταινίες ενώνονται σ' ένα βίντεο, φόρο τιμής στο ξεκάθαρο όραμα ενός σκηνοθέτη.

Δείτε το βίντεο (το μουσικό σκορ είναι το «Any Other Name» του Τόμας Νιούτον, από το «American Beauty»):

Δείτε εδώ και το (υπέροχο) δεύτερο μέρος του πρότζεκτ:


Δείτε ακόμα: