Industry

7 Νέοι Κινηματογραφιστές καταγγέλλουν τη «Λίστα της Ντροπής»: να γνωριστούμε;

στα 10

Επιστολή διαμαρτυρίας απέναντι σε όσους ζητούν την παραμονή του Γρηγόρη Καραντινάκη στο ΕΚΚ έστειλαν επτά νέοι κινηματογραφιστές, τόσο νέοι που… τους ψάχνουμε και δεν τους βρίσκουμε!

7 Νέοι Κινηματογραφιστές καταγγέλλουν τη «Λίστα της Ντροπής»: να γνωριστούμε;

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και, κατ’ επέκταση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού περνά δύσκολες μέρες. Οχι μόνο επειδή, εδώ και καιρό, η έλλειψη πόρων αναγκάζει τον οργανισμό να αναζητά διαφορετικούς τρόπους υποστήριξης του ελληνικού σινεμά, όπως έγινε με τη θέσπιση του Ταμείου Υποστήριξης Συμπαραγωγής Ελληνογαλλικών Κινηματογραφικών Εργων, αλλά κυρίως γιατί το πρόσφατα διορισμένο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ., κυριευμένο από βιασύνη να προκηρύξει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του, έμοιασε για λίγο να παρέβλεψε τους τύπους, προκαλώντας αμηχανία στο Υπουργείο και αγανάκτηση στους ενεργούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, επαγγελματίες του ελληνικού σινεμά. Εκείνοι έκαναν τη βούλησή τους ν’ ακουστεί με μια επιστολή με, αρχικά, 242 υπογραφές που στην πορεία αυξήθηκα και ξεπέρασαν τις 350. Αυτό το μικρό χρονικό αναστάτωσης μπορείτε ευκολότερα και διεξοδικότερα να παρακολουθήσετε εδώ:

Επειδή δεν υπάρχει φάση χωρίς αντίφαση, πριν μόλις τρεις μέρες, το βράδυ της Πέμπτης, 17 Ιουλίου, πήρε το μάτι μας online μια άλλη, απαντητική, καταγγελτική επιστολή η οποία, δυστυχώς, δε στάλθηκε επίσημα στον Τύπο, τουλάχιστον όχι σ’ αυτό εδώ το site και την οποία μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια παρακάτω, πριν από τις δικές μας απορίες:

Η Λίστα της Ντροπής

Εκβιάζεται ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και η Υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου, ζητώντας τους να καταργήσουν την νομιμότητα.

Είμαστε νέοι κινηματογραφιστές και έχουμε αγανακτήσει με τον φασισμό μιας ομάδας που μόνιμα χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, να μας πιέζει να υπογράψουμε κείμενο στήριξης υπέρ της παραμονής του Γρηγόρη Καραντινάκη, πρώην Γεν. Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ετσι, μας ήρθε ένα e-mail, που το διακινούν οι Ελένη Κοσσυφίδου-παραγωγός, μόνιμα χρηματοδοτούμενη από το Ε.Κ.Κ., την ΕΡΤ παλιότερα και η πρώτη που παραγωγή της εγκρίθηκε από την ΝΕΡΙΤ (με τι αντάλλαγμα όλα αυτά;), Γιώργος Καρναβάς-παραγωγός, μόνιμα χρηματοδοτούμενος και αυτός από Ε.Κ.Κ. και ΕΡΤ και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σκηνοθέτης-Παραγωγός, που όλες του οι ταινίες έχουν χρηματοδοτηθεί και ετοιμάζει και νέα παραγωγή με το Ε.Κ.Κ.. Ενας μάλιστα από αυτούς μας είπε ότι τους πιέζει ο ίδιος ο Καραντινάκης γιατί θέλει τα επόμενα 3 χρόνια να ολοκληρώσει το «έργο» του.

Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός και η Υφυπουργός να μην πέσουν στην παγίδα και να εκβιαστούν από μια μικρή ομάδα αλλά να στηρίξουν την νομιμότητα και να σκεφτούν ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν στηρίζονται χρόνια τώρα από το Ε.Κ.Κ.. Οι μόνοι που στηρίζονται χρόνια τώρα είναι αυτοί που υπογράφουν τις επιστολές στήριξης και τις λίστες της ντροπής!!

Νέοι Κινηματογραφιστές:

- Ιωάννης Φλίσκας- Αναστασία Σαρίδη- Κώστας Νικολαΐδης- Πέτρος Βλαχοδημήτρης- Στέφανος Μακρόπουλος- Αριστείδης Σοφιανός- Ιουλία Καραμπά

Και να οι δικές μας απορίες μετά την ανάγνωση της επιστολής:

  • Γιατί κάποιος μιλά για εκβιασμό και φασισμό, όταν οι αντιρρήσεις του κινηματογραφικού χώρου, υγιείς ούτως ή άλλως σ’ ένα δραστήριο σύγχρονο κόσμο, διατυπώνονται εμφανώς, ενυπόγραφα κι επίσημα;
  • Από πότε θεωρείται η χρηματοδότηση του ΕΚΚ σε ενδιαφέροντα κι ανταγωνιστικά projects μειονέκτημα;
  • Εγινε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος του «Wasted Youth», η Ελένη Κοσσυφίδου της «Στρέλλας» και του «Xenia» και του «Εχθρού μου», ο Γιώργος Καρναβάς του «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» status quo; Αν ναι, μήπως να χαρούμε;
  • Το ότι, επιτέλους, μια παραγωγή εγκρίθηκε από τη ΝΕΡΙΤ, δεν ήταν ζητούμενο; Ηταν παράπτωμα;
  • Είναι «μικρή ομάδα» τα 350 άτομα;
  • Και, κυρίως και απολαυστικότερα: οι επτά νέοι κινηματογραφιστές που υπογράφουν την παραπάνω επιστολή, ποιοι ακριβώς είναι; Πώς έχουν διεκδικήσει μερίδιο στη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή; Το ερώτημα είναι ειλικρινές: φάγαμε ώρα αναζητώντας τους σε databases και, απλώς, στο google και δεν τους συναντήσαμε. Θα ήθελαν να γνωριστούμε, για να τους συμπεριλάβουμε και στην ετήσια λίστα μας με τις ελληνικές ταινίες που προετοιμάζονται, δουλεύονται, αναζητούν πόρους, αγωνίζονται τη φετινή σεζόν;