Buzz

Τι να δούμε σήμερα; Το Flix προτείνει...

στα 10

H καραντίνα συνεχίζεται, το Flix σας βοηθάει να διαλέξετε τι να δείτε από όλα όσα κυκλοφορούν εκεί... έξω.

Flix Team
Τι να δούμε σήμερα; Το Flix προτείνει...

Ταινίες που βρίσκονται νόμιμα στο διαδίκτυο, πρεμιέρες σε ψηφιακές πλατφόρμες, μικρού μήκους φιλμ που συστήνουν νέα ταλέντα και τηλεοπτικές σειρές που δεν προλάβαμε να δούμε, ένας ολόκληρος κόσμος θεάματος για τις μέρες που είμαστε στο σπίτι.


#menoumespiti | Ολες οι προτάσεις του Flix για καλό σινεμά και τηλεόραση τις μέρες της καραντίνας



The Little Story of Gwen from French Brittany της Ανιές Βαρντά (2008)

Μια μέχρι πρότινος δυσεύρετη μικρού μήκους ταινία της Ανιές Βαρντά, το «The Little Story of Gwen from French Brittany» αφηγείται τη γνωριμία της εμβληματικής Γαλλίδας σκηνοθέτη με την Γκουέν Ντεγκλίζ πολύ πριν η τελευταία γίνει η θρυλική ιδρύτρια της Αμερικανικής Ταινιοθήκης στο Λος Αντζελες. Η ταινία ανέβηκε στο YouTube στις 7 Απριλίου μετά από άδεια της κόρης της Ανιές Βαρντά, Ροζαλί.


Ορνιθες (Ή Πώς να Γίνεις Πουλί) του Μπάμπη Μακρίδη (2020)

Η νέα ταινία του Μπάμπη Μακρίδη («Οίκτος», «L»), ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ που ξεκινάει από την ομότιτλη παράσταση του Νίκου Καραθάνου και φτάνει μέχρι την άκρη του κόσμου. Η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της μέχρι και τις 15 Απριλίου. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Μπάμπη Μακρίδη στο Flix.

alan young

Tigertail του Αλαν Γιανγκ (2020)

Καθώς αρχίζει να ξαναέρχεται κοντά με την αποξενωμένη του κόρη, ένας άντρας αναπολεί τον χαμένο έρωτα της νιότης του και το ταξίδι του από την Ταϊβάν στις ΗΠΑ. Το κινηματογραφικό - αυτοβιογραφικό - ντεμπούτο του Αλαν Γιανγκ, ανάμεσα σε άλλα παραγωγού και συγγραφέα στο «Parks and Recreation» και συνδημιουργού του «Master of None» παίζει στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους από τις 10 Απριλίου.


Encardia, η Πέτρα που Χορεύει του Αγγελου Κοβότσου (2012)

Η ταινία του Αγγελου Κοβότσου που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2012 παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παράδοση των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί. Κυρίως τα «γκρίκο», το αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στίς περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα και την ταραντέλλα πίτσικα, το διονυσιακό χορό που βοηθούσε τις γυναίκες να γλυτώσουν από το τσίμπιμα της αράχνης και το γνωστό φαινόμενο του ταραντισμού.


Ακτιστο Φως του Ευθύμη Kosemund Σανίδη (2017)

Χρόνος που ξεδιπλώνεται με αναμνήσεις, συναντήσεις και όνειρα. Ο αποχαιρετισμός ενός άντρα κατά τη διάρκεια των τριών μηνών πριν από την τελική του μεταμόρφωση. Στο τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Meet the Future με νέους Ελληνες σκηνοθέτες που αφήνουν ελεύθερες για λίγες ημέρες τις διεθνώς βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες τους, ήρθε η σειρά του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. Εκτός από το «Ακτιστο Φως» στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube βλέπουμε και το «ΙΙ».

Dickinson

Dickinson

Δύσκολα θα βρει κανείς σειρά πιο αυθεντικά ακατηγοριοποίητη σειρά αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση, από ό,τι το ανεξερεύνητο ακόμη «Dickinson» της Αλίνα Σμιθ, στο ρεζουμέ της οποίας συναντάμε το «The Affair» και το «Newsroom». Είναι βιογραφία εποχής για την Εμιλι Ντίκινσον; Αναμφίβολα. Είναι κοινωνική σάτιρα; Αρκετά. Είναι μαύρη κωμωδία; Οπωσδήποτε. Είναι μια μίξη τάσεων, ήχων, εικόνων, δράματος και ιντερνετικής λογικής χιούμορ για την αισθητικής της εποχής των memes και των mash-ups; Αυτό, πιο πολύ από όλα, αυτό. Διαβάστε αναλυτικά τη γνώμη του Flix για το «Dickinson» που παίζει στο Apple TV+.


«Life With Father» του Μάικλ Κέρτιζ, 1947

Κλασική feelgood αμερικανική κωμωδία, με πρωταγωνιστές την Αϊρίν Νταν και τον Γουίλιαμ Πάουελ και με την 15χρονη Λιζ Τέιλορ ν' αναδεικνύει όλη τη χάρη της. Η ιστορία παρακολουθεί τον Κλάρενς Ντέι, έναν χρηματιστή, πολύτεκνο οικογενειάρχη (πατέρα τεσσάρων κοκκινομάλλικων αγοριών), ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο του σπιτικού του, την ώρα που η σύζυγος και τα φυντάνια του τον αγνοούν επιδεικτικά. Μάλιστα, η γυναίκα του επιμένει ότι για να βελτιωθεί η ψυχική του κατάσταση, ο Κλάρενς πρέπει να βαπτιστεί, κάτι που ο ίδιος αρνείται πεισματικά. Διασκευή του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Κλάρενς Ντέι Τζούνιορ, ανάσα δροσιάς, ξεκάθαρα τολμηρότερη από πολλές σημερινές αμερικανικές κωμωδίες για όλη την οικογένεια. Τη βλέπουμε ελεύθερα, όπως και άλλες public domain ταινίες, στο YouTube, σε συμπαθέστατη ποιότητα.


Αβανος του Παναγιώτη Χαραμή (2018)

Ο Τάσος, πρώην κατάδικος, νιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται. Η Κική, σερβιτόρα στην ταβέρνα του χωριού, πέφτει για μια ακόμα φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Οταν βρεθούν κάτω από αφόρητη πίεση, η έκρηξη είναι αναπόφευκτη και οι συνέπειές της δεν αργούν να έρθουν. Η ταινία που κέρδισε το Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ της Δράμας το 2018, ένα νεο-γουέστερν γυρισμένο στη Βόρεια Ελλάδα. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον «Αβανο».

Αστέρω 607

Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη (1929, 57΄)

Η Αστέρω χάνει τα λογικά της από αγάπη για έναν πλούσιο πλην όμως καλό βοσκό, συνέρχεται ωστόσο μόλις ο αγαπημένος της αποφασίζει να ακούσει τη φωνή της καρδιάς του και όχι τις προκαταλήψεις της οικογένειάς του. Η τρίτη παραγωγή της DAG Film σκιαγραφεί το πορτρέτο της βοσκοπούλας Αστέρως, την οποία υποδύεται η πολύ γνωστή ηθοποιός Αλίκη Θεοδωρίδου. Το σενάριο βασίζεται σε κείμενο του Παύλου Νιρβάνα – διασκευή του μυθιστορήματος της Αμερικανίδας Ελεν Χαντ Τζάκσον «Ραμόνα», μιας ρομαντικής ιστορίας μεταξύ Ινδιάνων, η οποία είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Γκρίφιθ. | Προβάλλεται στο ψηφιακό κανάλι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος μέχρι και τις 14 Απριλίου.

metamorphoses 607

Metamorphoses του Κριστόφ Ονορέ (2014)

Οι «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου αποτελούν το magnum opus του Ρωμαίου ποιητή, μια απαρίθμηση όλων εκείνων των ελληνικών και ρωμαϊκών μύθων που εμπεριέχουν ένα στοιχείο μεταμόρφωσης. Μέσα σε δεκαπέντε βιβλία και 12.000 στίχους ο ποιητής φιλοδοξούσε να συνθέσει κάτι σαν μια ιστορία του κόσμου από την δημιουργία του έως την εποχή του. Κι αν στην εποχή του, το στοιχείο του μύθου, η πίστη στην γοητεία που ασκούσαν στους θεούς τα ανθρώπινα πάθη ήταν ακόμη ζωντανή κι έντονη, το φιλμ του Ονορέ, κάνει την μίξη του αρχέγονου με το σύγχρονο να μοιάζει οτιδήποτε άλλο από παράταιρη σε ένα φιλμ που κατοικεί σε ένα δικό του σαγηνευτικό χωροχρόνο. Σε μια γοητευτική μεταφορά για την ρευστή φύση του ανθρώπου και την ανάγκη του να γεννά και παραδίδεται στον μύθο. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία. | Το «Metamorphoses» κάνει πρεμιέρα στο Cinobo.


#menoumespiti | Ολες οι προτάσεις του Flix για καλό σινεμά και τηλεόραση τις μέρες της καραντίνας