Buzz

H Ταινιοθήκη στο σπίτι

στα 10

Αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σε streaming για τις μέρες της καραντίνας.

Flix Team
H Ταινιοθήκη στο σπίτι

Η Ταινιοθήκη προτείνει για τις μέρες της καραντίνας μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της που για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ιστοσελίδα της και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο. Η έναρξη θα γίνει την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 20.00 και θα συνεχιστούν όλον τον Απρίλιο.

Οπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Ταινιοθήκης:

«Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσετε την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων, και ταυτόχρονα να πάρετε μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου). Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, θα μπορείτε να μαθαίνετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους.»

Οι Περιπέτειες του Βιλάρ 607 Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ

Η έναρξη θα γίνει με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει. Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επι τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.


#menoumespiti | Ολες οι προτάσεις του Flix για καλό σινεμά και τηλεόραση τις μέρες της καραντίνας


Οι ταινίες που θα προβληθούν το διάστημα 8-20 Απριλίου είναι οι εξής:

Τετάρτη 8/4 - Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ του Τζόζεφ Χεπ (1924) | Ο Βιλλάρ (Νικόλαος Σφακιανός), ο αιώνιος αγαθός κατεργάρης, περιπλανιέται από το Φάληρο έως το Ηρώδειο, πάντα ερωτευμένος και απιστευτα γκαφατζής. | Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης.

Σάββατο 11/4 - Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη (1929) | Η πρώτη σωζόμενη ελληνική «φουστανέλα», με εξαιρετικά γυρίσματα σε Χελμό και Μέγα Σπήλαιο. Πρωταγωνιστούν τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης. | Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης

Τρίτη 14/4 - Ο Μάγος της Αθήνας του Αχιλλέα Μαδρά (1931) | Ο Μαδράς σε μια περιπέτεια με οριεντάλ στοιχεία: ένας εξωτικός βολιστής κυνηγά μια μοιραία γυναίκα (Φρίντα Πουπελίνα). | Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης

Παρασκευή 17/4 - Αγαπητικός της Βοσκοπούλας του Δημήτρη Τσακίρη (1932) | Βασισμένη στο ιδρυτικό για το είδος, θεατρικό έργο του Κορομηλά, μεταφέρει την δράση στα Πολιτικά της Εύβοιας και παράγει την δεύτερη σωζόμενη φουστανέλα του ελληνικού κινηματογράφου και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία. Η τεχνική επεξεργασία έγινε στο Βερολίνο. | Μουσική: Διονύσης Λαυράγκας.

Δευτέρα 20/4 - Κοινωνική Σαπίλα του Στέλιου Τατασόπουλου (1932) | Ο Στέλιος Τατασόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού στην Αθήνα της δεκαετίας του ’30. Ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακοί αγώνες και συγκρούσεις με την αστυνομία. | Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.

Κοινωνική Σαπίλα Κοινωνική Σαπίλα


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Η Ταινιοθήκη στο σπίτι» στο επίσημο site της Ταινιοθήκης και στο event του προγράμματος στο Facebook. Εκεί υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία «Η Ρόδα» του Θόδωρου Αδαμόπουλου (1964), μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γή. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, και άρχισε μια τρελή πορεία στην πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.


#menoumespiti | Ολες οι προτάσεις του Flix για καλό σινεμά και τηλεόραση τις μέρες της καραντίνας