Buzz

Ο συγγραφέας του «Fight Club» Τσακ Πόλανικ λέει πως δεν τον πείραξε η κινέζικη λογοκρισία της ταινίας

στα 10

Σύμφωνα με τον ίδιον είναι πιο πιστή στο βιβλίο του από ότι ήταν η ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Ο συγγραφέας του «Fight Club» Τσακ Πόλανικ λέει πως δεν τον πείραξε η κινέζικη λογοκρισία της ταινίας

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η Κίνα έβαλε ξανά τα χεράκια της, ή πιο συγκεκριμένα εκείνα των μελών της επιτροπής λογοκρισίας της χώρας, για να αλλάξει το φινάλε της ταινίας «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ. Η ταινία η οποία έκανε πρεμιέρα στην κινέζικη streaming υπηρεσία Tencent Video στο τέλος έδειχνε μια κάρτα η οποία περιέγραφε τελικά η αστυνομία συνέλαβε τους εγκληματίες και έτσι απέτρεψε το Project Mayhem.

Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν την αλλαγή αυτή ως βλασφημία τόσο όσο προς το έργο όσο και ως τους δημιουργούς του, αλλά από ό,τι φαίνεται ο συγγραφέας του βιβλίου Τσακ Πόλανικ έχει μια τελείως διαφορετική άποψη. Ο ίδιος ανέβασε ένα tweet στο οποίο έγραφε «το είδατε αυτό; Είναι ΤΡΟΜΕΡΑ υπέροχο. Ολοι έχουν ένα happy end στην Κίνα.» Στο tweet μάλιστα έχει ένα λινκ σε ένα newsletter του που γράφει πως «ο Τάιλερ και η συμμορία συνελήφθησαν όλοι. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ψυχιατρικό άσυλο. Πόσο εκπληκτικό. Δεν είχα ιδέα! Η δικαιοσύνη πάντα κερδίζει. Τίποτα δεν εξερράγη ποτέ. Φίνι».

Διαβάστε ακόμα: Tο πρώτο κεφάλαιο του «Fight Club 3» μιλάει για την αρχή μιας πανδημίας

Σε μια συνέντευξή του που έδωσε λίγο αργότερα στο TMZ αναφέρει πως το κινέζικο φινάλε είναι πιο κοντά στο φινάλε του βιβλίου του κι αυτό όχι γιατί η αστυνομία συνέλαβε τους υπαίτιους αλλά γιατί η βόμβα δεν λειτούργησε ποτέ από βλάβη, με τον αφηγητή να αυτοκτονεί με μια σφαίρα στο κεφάλι του και να ξυπνά σε μια ψυχιατρική κλινική όπου και νομίζει πως πήγε στον παράδεισο. «Η ειρωνεία είναι ότι ο τρόπος που το άλλαξαν οι Κινέζοι είναι ότι έχουν ευθυγραμμίσει το τέλος σχεδόν ακριβώς με το τέλος του βιβλίου μου, σε αντίθεση με το τέλος του Φίντσερ, που ήταν το πιο εντυπωσιακό οπτικά».

Αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει την ειρωνεία μέσα σε όλα αυτά. «Αυτό που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον είναι ότι τα βιβλία μου έχουν απαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ. Το σύστημα των φυλακών του Τέξας αρνείται να βάλει τα βιβλία μου στις βιβλιοθήκες του. Πολλά δημόσια σχολεία και τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία αρνούνται να έχουν τα βιβλία μου. Αλλά είναι ένα ζήτημα μόνο όταν η Κίνα αλλάξει το τέλος μιας ταινίας; Ανέχομαι την απαγόρευση βιβλίων εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Πόλανικ.