Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2012: Τα βραβεία!

στα 10

Μπορεί ο μεγάλος νικητής του 60ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν να ήταν ο Φρανσουά Οζόν και η καινούρια του ταινία «Dans la Maison», ο μεγάλος πρωταγωνιστής, όμως, της τελετής λήξης, χθες Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ήταν με διαφορά... ο Ντάστιν Χόφμαν!

Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2012: Τα βραβεία!

«Η αίσθηση που μου χαρίσατε με το που ήρθα στο Φεστιβάλ είναι όσο σημαντική όσο και αυτό το βραβείο. Είστε μια κοινότητα ανθρώπων που τιμούν και ενθαρρύνουν την τέχνη του σινεμά και νιώθω πραγματικά περήφανος να βρίσκομαι ανάμεσά σας».

Με αυτή τη λιτή δήλωση, ο Ντάστιν Χόφμαν παρέλαβε χθες το βράδυ, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, το βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφου από το 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία της τελετής λήξης της διοργάνωσης που έκρυβε μικρότερες και μεγαλύτερες εκπλήξεις για τις ταινίες που διαγωνίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στην ισπανική πόλη.

1 Ντάστιν Χόφμαν

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, το Χρυσό Κοχύλι, κέρδισε η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Dans la Maison» («Μέσα στο Σπίτι») που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ισπανού Χουάν Μαγιόρκα «Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο» και αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού μαθητή που αποκτά μια μάλλον ανησυχητική εμμονή με την οικογένεια ενός συμμαθητή του (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία). Το «Μέσα στο Σπίτι» κέρδισε και το βραβείο Σεναρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το πάλαι πότε τρομερό παιδί του γαλλικού σινεμά παραμενει αγαπητό στο φεστιβαλικό κύκλωμα και, ίσως όπως όλοι περίμεναν με αυτήν την ταινία, επιστρέφει στη φόρμα του σκοτεινού θρίλερ που τον καθιέρωσε.

1 Φρανσουά Οζόν

Το «Snow White» του Πάμπλο Μπέργκερ κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Φερνάντο Τρουέμπα για το «Τhe Artist and the Model», το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού μοιράστηκαν η Κέιτι Κοσενί («Foxfire») και η Μακαρένα Γκαρσία («Blancanieves») ενώ με το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (αυτο που πέρσι κέρδισε ο Αντώνης Καφετζόπουλος για τον «Αδικο Κόσμο») τιμήθηκε ο Ισπανός Χοσέ Σανκριστάν για το «The Dead Man and Being Happy».

Το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη κέρδισε ο Φερνάντο Γκουτζόνι από την Παραγουάη για το «Dog Flesh» και το βραβείο κοινού πήγε στο «The Sessions» του Μπεν Λιούιν, που οδεύει ολοταχώς προς τα φετινά Οσκαρ.

Διαβάστε περισσότερα για το «Dans la Maison» του Φρανσουά Οζόν εδώ.