Buzz

Τρέιλερ για το «Dans la Maison» του Φρανσουά Οζόν

στα 10

Με ένα θαυμάσιο καστ και την γοητευτική σκιά του θρίλερ να κάνει τα πράγματα πιο ελκυστικά, ίσως αυτή να είναι η ταινία που θα κάνει το σινεμά του κάποτε αιχμηρού σκηνοθέτη, να βρει κάτι από τη χαμένη φόρμα του.

Τρέιλερ για το «Dans la Maison» του Φρανσουά Οζόν

Μπορεί οι «8 Γυναίκες» και πιο πρόσφατα το «Potiche» να τον έκαναν ειδικό σε πετυχημένα crowd pleasers, όμως η υπόσχεση που είχε δώσει κάποτε ο Φρανσουά Οζόν, έμοιαζε να τον οδηγεί σε έναν διαφορετικό δρόμο.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να είναι τρομερό παιδί για πάντα, όμως όταν εμφανίζεσαι με τόση φόρα και κυρίως τόσο hype, θα περίμενε κανείς πως μπορείς να δώσεις κάτι παραπάνω από μισοψημένα μελοδράματα και εύκολες κωμωδίες.

Το «Dans la Maison», δείχνει να είναι η ταινία που διέφευγε από τον Οζόν εδώ και χρόνια. Βασισμένη στο θεατρικό του Ισπανού Χουάν Μαγιόργκα «Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο», αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού μαθητή που αποκτά μια μάλλον ανησυχητική εμμονή με την οικογένεια ενός συμμαθητή του.

Περιγράφοντας σε μια σχολική εργασία του την πρώτη επίσκεψή του στο σπίτι του με τρόπο που αφήνει να τον καθηγητή του να ελπίσει ότι υπάρχει στην τάξη του κάποιος που μπορεί να γράψει κάτι που να μην είναι αφόρητα βαρετό, κερδίζει όχι μόνο ένα καλό βαθμό, αλλά και την προτροπή να συνεχίσει να περιγράφει την σχέση του με την οικογένεια που παρατηρεί.

Αν όμως ο καθηγητής του θέλει να πιστεύει ότι όλα όσα διαβάζει στα λογοτεχνικά πονήματά του είναι προϊόν της φαντασίας του ταλαντούχου μαθητή του, η αλήθεια ίσως είναι διαφορετική. Και πολύ πιο επικίνδυνη για όλους.

Ο Φαμπρίς Λουκινί υποδύεται τον καθηγητή και η Κρίστιν Σκοτ Τόμας την λιγάκι πιο διστακτική γυναίκα του, οι νεαροί Ερνστ Ουμχάουερ και Μπαστιέν Ουγκετό, είναι οι δυο συμμαθητές και οι Εμανουέλ Σενιέ και Ντενί Μενοσέ οι γονείς του ενός μαθητή που μεταμορφώνονται σε... λογοτεχνικούς ήρωες στα γραπτά του άλλου.

Το τρέιλερ υπόσχεται χιούμορ, οξεία κοινωνική ματιά, αλλά και αγωνία σε ένα μείγμα που εκ πρώτης όψεως το κάνει να δείχνει εξαιρετικά ελκυστικό. Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, ή αν δηλώνει κάποιου είδους προθέσεις, αλλά σε μια σκηνή του τρέιλερ θα δείτε τους δυο πρωταγωνιστές να περιμένουν στην ουρά του σινεμά και να κουβεντιάζουν ενώ πίσω τους διακρίνεται μια αφίσα του «Match Point» του Γούντι Αλεν.

Το φιλμ θα βγει στις αίθουσες της Γαλλίας τον Οκτώβριο και πιθανότατα, θα κάνει την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ της Βενετίας.