Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο 14ο Ethnofest πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη κατάσταση

στα 10

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2023) στρέφει το βλέμμα προς τα μέσα, σε αυτά που μας κάνουν να λεγόμαστε άνθρωποι.

Στο 14ο Ethnofest πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη κατάσταση

Κάθε ταινία του Ethnofest είναι πάντα μια εμπειρία από αυτές που δεν ζεις συχνά στο σινεμά ή στα φεστιβάλ που γίνονται όλο το χρόνο δίπλα σου. Κάθε ταινία του Ethnofest μιλάει πριν από οτιδήποτε για τον κάθε θεατή ξεχωριστά, στρέφοντας το βλέμμα προς τα μέσα - στην ανθρώπινη κατάσταση - πριν το εκτοξεύσει τον πλανήτη σινεμά και όλους εκείνους τους τρόπους που απλοί άνθρωποι, ιδιοφυείς καλλιτέχνες, ανήσυχοι νέοι κινηματογραφιστές μαθαίνουν διαρκώς να αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Από τις 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2023 στον κινηματογράφο Αστορ, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στην Ταινιοθήκη, ανοίξτε τα μάτια και όλες σας τις αισθήσεις σε ένα φεστιβάλ εμπειρία.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Ethnofest στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.

heartbeats

Ταινία έναρξης

Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με την ταινία «Τα Kαρδιοχτύπια μας Eνώνονται μέσα από Διάττοντα Αστέρια» της Τζένιφερ Ρέινσφορντ.

«Με φόντο τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, από τα βάθη της αβύσσου στις άκρες του γαλαξία, φύση και ανθρώπινη μοίρα ενώνονται αβίαστα και αξεδιάλυτα σε αυτό το λυρικό δοκίμιο πάνω στο πένθος και τους τρόπους με τους οποίους η ζωή ανασυγκροτείται μετά το τραύμα.»

Στην προβολή της ταινίας στο Ινστιτούτο Γκαίτε, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου θα παρευρίσκεται η παραγωγός της ταινίας Μίριαμ Γκέλχορν.

the village The Village

Rasputin Σκιά του Ρασπούτιν

margot Margot

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δυο είναι τα φετινά κεντρικά αφιερώματα του 14ου Ethnofest:

20 χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο | Το αφιέρωμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διακήρυξη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO αναδεικνύει τη σπουδαία αυτή προσπάθεια διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ταινίες, ανοιχτές συζητήσεις, μία ειδική έκδοση καθώς και την καθολικά προσβάσιμη προβολή δύο σπουδαίων μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: του «Χορού των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και της «Γιορτής στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Δυο ταινίες που σπάνια προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη θα παρουσιαστούν δωρεάν στο κοινό, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεχωρίζει επίσης μια σειρά από αλλιώτικα μουσικά ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κρατά η ταινία «Margot» της Καταρίνα Αλβες Κόστα, που βασισμένη σε εξαιρετικά σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό εξετάζει το παρελθόν της Μοζαμβίκης ως Πορτογαλικής αποικίας και πώς αυτό αποτυπώθηκε στη μουσική της παράδοση. Η σκηνοθέτρια της ταινίας θα είναι παρούσα στη προβολή για να συζητήσει με το κοινό.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην προβολή της ταινίας «The Village» (1968) του Μαρκ ΜακΚάρτι. 55 χρόνια από τη δημιουργία του, το άγνωστο αυτό διαμάντι του εθνογραφικού κινηματογράφου, προπομπός του κινηματογράφου της παρατήρησης, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Με το βλέμμα στο περιβάλλον | Στο αφιέρωμα στο περιβάλλον μια σειρά από επιλεγμένες ταινίες διερευνούν ποικίλες εκφάνσεις του πάντα επίκαιρου και πλέον επείγοντος ζητήματος της αλλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος. «Πράσινες» καινοτόμες κινηματογραφικές τεχνικές, η αστικοποίηση, ο εξευγενισμός, η μνήμη στο αστικό τοπίο, οι διαφορετικές ερμηνείες της οικολογίας, είναι κάποιοι μόνο από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους προσεγγίζεται το αφιέρωμα μέσα από ταινίες όπως οι «Γεωγραφίες της Μοναξιάς» της Jacquelyn Mills, γυρισμένη σε ένα απομονωμένο νησί του Βόρειου Ατλαντικού, καθηλωτική στην ομορφιά και την απλότητά της, και η «Σκιά του Ρασπούτιν» του Pietro Francesco Pingitore, με θέμα την αγεφύρωτη απόσταση ανάμεσα στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό κόσμο.

horse 5 Ονειροπόλοι κι ένα Aλογο

ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Περισσότερες από 30 ταινίες απαρτίζουν τις υπόλοιπες ενότητες του Φεστιβάλ, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία και Initiations, με σπουδαστικές ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στα εξαιρετικά δείγματα δουλειάς απ’ όλο τον κόσμο στο Πανόραμα ξεχωρίζουν ταινίες όπως η συγκινητική «Τάξη των πραγμάτων» των Ραμόνα Μπαντέσκου και Τζεφ Σίλβα με πρωταγωνιστή των 90χρονο Αλεξάντρου, έναν από τους τελευταίους επιζώντες πολιτικούς κρατούμενους της Ρουμανίας, και οι «5 Ονειροπόλοι κι ένα Aλογο», των Βαχάν Κχατσατριάν και Αρεν Μαλακιάν, εύστοχο και πνευματώδες πορτραίτο της σύγχρονης Αρμενίας και των αντιφάσεών της.

domy DOMY + AILUCHA: CENAS KETS!

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ

Στην ενότητα Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία, το μέλλον και το παρόν του οπτικού ντοκιμαντέρ μπλέκονται αξεδιάλυτα σε ταινίες όπως οι «DOMY + AILUCHA: CENAS KETS!» του Αϊκο Κόστα με ήρωες μια παρέα παιδιών στην Μοζαμβίκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και «Τα Kορίτσια Σώζουν τον Κόσμο», μια σουρεαλιστική απεικόνιση της ζωής και της φαντασίας 5 νεαρών κοριτσιών στη Σαρδηνία από τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λουίζα Ουσάι, που θα βρίσκεται παρούσα στην προβολή.

INITIATIONS

Το τμήμα Initiations εκτείνεται σε δυο ενότητες, Διεθνών Σπουδαστικών και Σπουδαστικών Ταινιών στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα στο πλαίσιο του εργαστηρίου Athens Summer School in Visual Ethnographic Practices, μια συνεργασία του Ethnofest και του Πανεπιστημίου του Aμστερνταμ. Ιστορίες ενηλικίωσης, ερωτικές σχέσεις, θέματα ταυτότητας, οικολογία, φεμινισμός, η ζωή στις πόλεις είναι κάποια μόνο από τα θέματα που εμπνέουν τη νέα γενιά δημιουργών της οπτικής ανθρωπολογίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσίαση «Κάμερα και Εθνογραφία στην Ελλάδα» της Αθηνάς Πεγκλίδου

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 | 19.00 | Βιβλιοπωλείο Κομπραί
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Συμμετέχουν οι: Άρης Αναγνωστόπουλος (Ανθρωπολόγος – ιστορικός, HERITAGE & Πανεπιστήμιο Κεντ), Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (Aναπληρωτής Kαθηγητής Σκηνοθεσίας Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ), Δήμητρα Κόφτη (Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΑΠΘ) και η επιμελήτρια της έκδοσης, Αθηνά Πεγκλίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΑΠΘ).

Ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Τζέφ Σίλβα
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου | 13.00 – 15.00 | ΑΣΤΟΡ
Ο ανθρωπολόγος δημιουργός Τζέφ Σίλβα θα μοιραστεί με το κοινό την προσωπική του εμπειρία σε μία ανοιχτή συζήτηση για το έργο του και τη διαδικασία της έρευνας που απαιτείται πριν το γύρισμα αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού.

ΟNLINE ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το τέλος των προβολών του Ethnofest στις φυσικές αίθουσες θα διαδεχθεί μια σειρά από online προβολές που θα διαρκέσουν από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου.

14o ETHNOFEST | Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας | 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2023

30 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου | Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

4 - 10 Δεκεμβρίου | Online στο https://www.ethnofest.gr/el/

5 Δεκεμβρίου | Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου) (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Τιμές εισιτηρίων για τις προβολές στο ΑΣΤΟΡ | 5€ ανά προβολή | 3€ ανά προβολή για φοιτητές και ανέργους

Για τα τμήματα Initiations: Σπουδαστικές Ταινίες Στην Ελλάδα & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η είσοδος είναι ελεύθερη. | Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Τιμή εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές | 3€ ανά προβολή

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Ethnofest στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.

ethnofest 2023