Φεστιβάλ / Βραβεία

Ethnofest 2021: Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία

στα 10

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα αφιερώματα του 12ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι αυτό που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην εθνογραφία και τον πειραματισμό.

Flix Team
Ethnofest 2021: Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία

Το 12ο Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου αποκτά υβριδική μορφή και επιστρέφει στην Αθήνα αλλά και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν, αναδεικνύουν, σχολιάζουν και συσχετίζονται με την ανθρώπινη εμπειρία στις κοινωνικές, πολιτισμικές αλλά και πιο ενδόμυχες εκφράσεις της.

Από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 29 Νοεμβρίου, το Ethnofest ανακτά την ανεκτίμητη εμπειρία της κλειστής αίθουσας, ενώ από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, το φεστιβάλ επισκέπτεται το κοινό του μέσα από τη διαδικτυακή του έκδοση. Όπως πάντα, οι προβολές πλαισιώνονται με παράλληλες δράσεις που διεγείρουν ερωτήματα και συζητήσεις πάνω στα ουσιώδη θέματα του φετινού προγράμματος.

Διαβάστε αναλυτικά: Το 12ο Ethnofest επιστρέφει στις αίθουσες!

Slow Return

Ενα από τα πιο ξεχωριστά αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου είναι αυτό που αφιερώνεται στη σχέση των κινηματογραφικών πειραματισμών με την εθνογραφία.

Οπως αναφέρουν οι προγραμματιστές του Φεστιβάλ:

«Τα όρια μεταξύ εθνογραφικής και πειραματικής προσέγγισης στο ντοκιμαντέρ ήταν ανέκαθεν θολά. Από τα πρώτα χρόνια που κινηματογραφιστές ή/και ανθρωπολογοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα και τον ήχο (πλέον και άλλα μέσα) για να αποτυπώσουν εκφάνσεις κοινωνικών ομάδων, ο πειραματισμός με την φόρμα ήταν εκεί. Από τον Ρόμπερτ Φλάερτι ακόμα μέχρι και τον Ρόμπερτ Γκάρντερ, από τον διάλογο μεταξύ δοκιμιακού κινηματογράφου και αυτό της εθνογραφίας, η ιστορία του ντοκιμαντέρ και της εθνογραφικής προσέγγισης στο ντοκιμαντέρ είναι γεμάτη κινηματογραφικούς πειραματισμούς.»

«Από τα πρώτα βήματα του φεστιβάλ προσπαθήσαμε να συμπεριλαμβάνουμε αυτή τη διάσταση και να είναι παρούσα στο πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε παρατηρήσει ότι αυτές οι τάσεις εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο και από κινηματογραφιστές που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα - τόσο ακαδημικαά όσο και κινηματογραφικά. Βλέπουμε λοιπόν, κάθε χρόνο έργα που πειραματίζονται με τα μέσα, τις φόρμες, τις αφηγηματικές τεχνικές και πρακτικές της παραγωγής εθνογραφικών ταινιών οι οποίες δημιουργούν νέες οπτικές και αισθητηριακές εμπειρίες ανοίγοντας νέους δρόμους στις ανθρωπολογικές αναλύσεις. Με αυτό το σκεπτικό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια το τμήμα αυτό βρήκε τη σταθερή του θέση στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εξερευνώντας κάθε χρόνο τις τάσεις αυτές στον παγκόσμιο χάρτη του ντοκιμαντέρ και της εθνογραφικής προσέγγισης.»

Στο αφιέρωμα προβάλλονται έξι μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες.


Παρακολουθείτε τα νέα του Ethnofest στο επίσημο site της διοργάνωσης, στο facebook και το instagram.


Δείτε εδώ αναλυτικά τις ταινίες τους προγράμματος (πατήστε πάνω στον τίτλο της κάθε ταινίας για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να τις παρακολουθήσετε online):

The Body Wont Close

Το Σώμα Δεν θα Κλείσει (The Body Won't Close) του Ματίς βαν ντε Πορτ

Τα σώματά μας είναι άκρως πορώδεις οντότητες. Μπορούμε να τα σκεφτούμε ως ανοιχτά, πλεγμένα με τον κόσμο. Ή μπορούμε να τα σκεφτούμε ως κλειστά. Στην Μπάχια, οι άνδρες καλλιεργούν ένα σώμα το οποίο είναι κλειστό: ένα οχυρό ικανό να απομακρύνει τις πανταχού παρούσες δυνάμεις του κακού. Αλλά, παρά τις προσπάθειες, οι άνδρες της Μπάχια ξέρουν πολύ καλά ότι τα καλύτερα πράγματα στη ζωή απαιτούν τα σώματά τους να είναι ορθάνοιχτα.

Slow Return

Αργή Επιστροφή (Slow Return) του Φιλίπ Καρτέλι

Ένας ποταμός ρέει προς τη θάλασσα μέσω ενός δικτύου υγροτόπων, αλυκών και πετροχημικών εργοστασίων. Ένας παγετώνας που λιώνει, με την επιφάνειά του να περιβάλλεται από ένα προστατευτικό κάλυμμα, εξακολουθεί να προσελκύει τουρίστες. Η Αργή Επιστροφή γεφυρώνει τα άκρα του Ροδανού ποταμού, εξερευνώντας κοινές κληρονομιές εξάρτησης και εκμετάλλευσης όπως ενσωματώνονται στα τοπία του.

refuge

Καταφύγιο Μαρασμού (Withering Refuge) του Πέδρο Φιγκουειρέδο Νέτο

Το Καταφύγιο Μαρασμού είναι μια ταινία-δοκίμιο που αναδεικνύει την προβληματική των δεινών διαφορετικών πληθυσμών που ζουν στον προσφυγικό οικισμό Meheba της Ζάμπια και στα ορυχεία του. Η ταινία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι χώροι του καταφυγίου μαραζώνουν δραματικά. Η εξόρυξη και η επεξεργασία μεταλλεύματος αλλά και ανθρώπων μοιάζει να μην είναι μια απλή μεταφορά.

αιτημα

Το Αίτημα (Requerimiento ) του Αντρέα Μπορντόλι

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο θείο δικαίωμα της Καστίλλης να καταλάβει τα εδάφη του Νέου Κόσμου και να υποτάξει τους γηγενείς κατοίκους. Η 16 χιλιοστών ταινία εξερευνά την αισθητική μιας μυθικής εποχής, τα αρχετυπικά της πλάσματα και τη σημασία της. Ακολουθώντας την τροχιά ενός φιδιού και του θραύσματος ενός μετεωρίτη, το Requerimiento αναπτύσσει μια αφήγηση που διαπλέκει και αμφισβητεί ανθρώπινες και μη ανθρώπινες αλλαγές σε διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς.

scenes

Σκηνές Από Μια Προσωρινή Κατοικία (Scenes from a Transient Home) του Ρότζερ Χορν

H ταινία, γυρισμένη σε super 8mm, παρουσιάζει ένα αποσπασματικό πορτρέτο της ζωής των μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους για να το επισκεφτούν. Ο χριστουγεννιάτικος χορός, οι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι πλημμύρες των σπιτιών και το παράνομο κοσκίνισμα του χρυσού είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που κινηματογράφησε ο Roger Horn ο οποίος κλείνει την ταινία με ένα σημαντικό γεγονός για την οικογένειά του.

call me back

Κάλεσέ Με Πίσω (Call me Back) του Γιοχάνες Σιόμπεργκ

Πρόκειται για μία ταινία εθνο-επιστημονικής φαντασίας που ακολουθεί τον James Hudson-Wright σε διάλογο με τον εαυτό του. O James κινηματογραφείται κατά την διάρκεια του 2014-2018, όπου συνομιλεί με την τωρινή του προσωπικότητα και τους φανταστικούς μελλοντικούς εαυτούς του από τα έτη 2036 και 2056 για τη ζωή του και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Οι σκηνές διακόπτονται από το μεταβαλλόμενο περιβάλλον του πρωταγωνιστή και εξερευνούν πώς σχετίζεται ο συμμετέχων με το μέλλον μέσω της φαντασίας του και πώς επηρεάζει τη βιωμένη εμπειρία του στην παρούσα και τη μελλοντική παροδικότητα.


12o Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας | 25 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2021 | 25 Νοεμβρίου - 28 Νοεμβρίου | Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο) | 29 Νοεμβρίου | Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, Ομήρου 14-16 | 27 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου | Online στο site του Ethnofest | Τιμές εισιτηρίων για τις προβολές στο ΑΣΤΟΡ: 4€ ανά προβολή | 2€ ανά προβολή για φοιτητές και ανέργους | Τιμές εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές: 3€ ανά προβολή | Η παρακολούθηση των προβολών στην αίθουσα γίνεται με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και έχει ισχύ 6 μήνες μετά από αυτόν.

Παρακολουθείτε τα νέα του Ethnofest στο επίσημο site της διοργάνωσης, στο facebook και το instagram.