Φεστιβάλ / Βραβεία

H κρυφή γοητεία της κινηματογραφικής ταινίας από την ΕΣΠΕΚ στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

στα 10

Με δύο στρογγυλές τράπεζες, η Ενωση Σκηνοθετών και Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη συντήρηση και την προσβασιμότητα των κινηματογραφικών αρχείων στην Ελλάδα.

Flix Team
H κρυφή γοητεία της κινηματογραφικής ταινίας από την ΕΣΠΕΚ στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Σε χώρες όπως η Ελλάδα όταν γυρίζεται μια ταινία, συνήθως τα προβλήματα της παραγωγής και της διανομής της είναι τόσο έντονα που δεν υπάρχει ο χρόνος αλλά ούτε το σθένος να σκεφτείς τι θα γίνει αυτή η ταινία μετά από 40 χρόνια. Έτσι, αρκετά συχνά σημαντικές ταινίες δεν μπορούν να προβληθούν μετά το θάνατο των δημιουργών τους, είτε γιατί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο, είτε γιατί τα υλικά τους δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, ακόμη και γιατί τα υλικά τους έχουν χαθεί.

Με αφορμή την παραπάνω διαπίστωση, η ΕΣΠΕΚ ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη συντήρηση και την προσβασιμότητα των κινηματογραφικών αρχείων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη: Το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου περπατά με χάρη στην πασαρέλα του σινεμά!

Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση των δύο στρογγυλών τραπεζών που θα γίνουν στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου την Πέμπτη 22 Μαρτίου:

Αυτή εδώ λοιπόν η συνάντηση θα προσπαθήσει να ρίξει φως σε αυτή τη δεύτερη ζωή των κινηματογραφικών ταινιών. Θα επιχειρήσει να διερευνήσει όρους όπως dépôt legal, public domain, δικαιώματα εκμετάλλευσης, πολιτιστική χρήση, εθνικό κινηματογραφικό αρχείο, κινηματογραφική κληρονομιά, συντήρηση, καταλογογράφηση, αξιοποίηση, προσβασιμότητα, ψηφιοποίηση και να μας επαγρυπνήσει σε σχέση με την αναγκαιότητα τους. Και τέλος θα θελήσει να μας θυμίσει πως οι ταινίες εκτός των άλλων είναι και ιστορικά ντοκουμέντα που δεν έχουμε το δικαίωμα να εξαφανίσουμε, που δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε τόσο από τον αυριανό θεατή, όσο και από τον ιστορικό του μέλλοντος.


Η πρώτη στρογγυλή τράπεζα θα διεξαχθεί από τις 11.00 ως τις 13.00 όπου θα συμμετέχουν οργανισμοί και οι εκπρόσωποί τους και κατά τη διάρκειά της οποίας, θα διερευνηθεί το θέμα της ταινίας αρχείου στην νόμιμη, θεσμική και ευρωπαϊκή της διάσταση. Η δεύτερη, από τις 13.30 ως τις 15.30 θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ελλάδα. Η είσοδος και στις δύο συζητήσεις είναι ελεύθερη ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ενώ θα διατίθεται και ταυτόχρονη μετάφραση.

Αναλυτικό πρόγραμμα των συζητήσεων:

11:00 - 13:00│Ο λόγος στους θεσμούς. Νομική, θεσμική και ευρωπαϊκή διάσταση

Ερίκ Λε Ρόι: Υπεύθυνος του τμήματος «Πρόσβαση, αξιοποίηση και εμπλουτισμός των συλλογών» στα γαλλικά κινηματογραφικά αρχεία του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου της Γαλλίας
Κωνσταντίνα Πισχιτζή: Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού
Λευτέρης Κρέτσος: Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας
Βασίλης Κοσμόπουλος: Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Μαρία Κομνηνού: Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Σεραφείμ Τσούκος: Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Φοίβος»

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάγκος Αντίοχος (δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης, Αθηνόραμα)

13:30 - 15:30 – Η κατάσταση στην Ελλάδα

Κώστας Αϊβαλιώτης: Διευθυντής Hellas Film Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Στέλιος Kυμιώνης: Υπεύθυνος Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ
Λευτέρης Αδαμίδης: Διανομέας, One from the heart
Στέλλα Θεοδωράκη: Σκηνοθέτης-παραγωγός
Ελίνα Ψύκου: Σκηνοθέτης, μέλος της ομάδας «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά»

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κριτικός κινηματογράφου Λήδα Γαλανού (Flix.gr, Εφημερίδα των Συντακτών)

19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις τιμές των εισιτηρίων στο επίσημο site του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας