Φεστιβάλ / Βραβεία

Emile 2017: η Ελλάδα στην πρώτη τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation

στα 10

Ελληνική νίκη με την ταινία «Last Job on Earth» στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στη Λιλ της Γαλλίας.

Flix Team
Emile 2017: η Ελλάδα στην πρώτη τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation

O «Κολοκυθάκης» ήταν ο μεγάλος ριαμβευτής της βραδιάς, στην πρώτη τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile. Το «Εγώ ο Κολοκυθάκης», μια ταινία stop-motion με ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, κέρδισε και τα 3 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια: Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Αnimation, Σενάριο, και Μουσική Επένδυση.

Διαβάστε επίσης: Το animation αποκτά τα βραβεία που του αξίζουν: Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation «Emile»

The Red Turtle 607

«Η Κόκκινη Χελώνα» απέσπασε επίσης δύο βραβεία (character animation, storyboarding), ενώ η γαλλο-δανέζικη παραγωγή, «Στην Κορυφή του Κόσμου», κέρδισε το βραβείο καλύτερoυ σχεδιασμού χαρακτήρων για ταινία μεγάλου μήκους.

emile 2017 607 1

Στον χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών η σειρά του BBC «Revolting Rhymes» που εικονογραφεί μια νέα οπτική των παραδοσιακών παραμυθιών, κέρδισε 2 βραβεία (καλύτερης ευρωπαϊκής τηλεοπτικής παραγωγής animation και καλύτερου σχεδιασμού χαρακτήρων). Η γνωστή σειρά της Aardman Animations «Shaun the Sheep» (βρίσκεται ήδη στον 5ο κύκλο της) κέρδισε το βραβείο καλύτερου storyboarding.

emile 2017 607 2

Mε 16 κατηγορίες συνολικά, τα βραβεία Émile επιφύλαξαν στην Σουηδία το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, με την υπαρξιακή όπερα των ψαριών που τραγουδούν «The Burden», ενώ η Ιταλία κέρδισε το βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας με την ταινία «Merlot».

Ελληνικό χρώμα στην τελετή: η ελληνικής καταγωγής σκηνθέτης Μαρί-Μαργκό Τσακίρη-Σκανατόβιτς απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ανάθεσης για το «Last Job on Earth», που αποτυπώνει έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μελλοντικό κόσμο.

emile 2017 607 3

Η συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η στιγμή του τιμητικού βραβείου και το standing ovation για τον (δύο φορές βραβευμένο με Οσκαρ και δημιουργό του Roger Rabbit), Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, που παρέλαβε το βραβείο Lotte Reiniger για το σύνολο της προσφοράς του στο ευρωπαϊκό animation.

Συνολικά, 48 υποψήφιες ταινίες ήταν υποψήφιες μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους animation) που υποβλήθηκαν από 40 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ 1000 άτομα βοήθησαν στην διοργάνωση των βραβείων, με Πρόεδρο των Βραβείων τον Πίτερ Λορντ της Aardman Animations.

Παρόντες στην απονομή εκ μέρους της Ελλάδας ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival και πρέσβης των βραβείων Émile στην Ελλάδα, η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation+ Αγορά (και μέλος της προκριματικής επιτροπής των βραβείων), ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, και ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς αντίστοιχα. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στήριξε ως χορηγός την πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation.

Μάθετε περισσότερα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Emile και διαβάστε τον πλήρη κατάλογο των νικητών στην επίσημη ιστοσελίδα των βραβείων

Διαβάστε περισσότερα: