Φεστιβάλ / Βραβεία

Το animation αποκτά τα βραβεία που του αξίζουν: Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation «Emile»

στα 10

Ενας νέος θεσμός έρχεται για να ρίξει τους προβολείς στο animation, βραβεύοντας τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, σε μία τελετή που θα λάβει χώρο στις 8 Δεκεμβρίου στη Λιλ της Γαλλίας.

Flix Team
Το animation αποκτά τα βραβεία που του αξίζουν: Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation «Emile»

Τα «Émile», τα νέα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation (www.animationawards.eu) ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλες τις ταινίες animation, φιλοδοξώντας να γίνουν η ετήσια γιορτή του Ευρωπαϊκού animation σε όλες τις εκφάνσεις της (ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, διαφημιστικές ταινίες, ταινίες μεγάλου μήκους).

Διαβάστε επίσης Θεσσαλονίκη 2017: To ελληνικό animation που θέλουμε στο «The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου

Mε πρόεδρο τον Πίτερ Λορντ της Aardman Animations («Chicken Run», «Wallace & Gromit», «Shaun the Sheep»), σε μια πρωτοβουλία του γάλλου παραγωγού Ντιντιέ Μπρινέρ («Το Τρίο της Μπελβίλ», «Τhe Secret of Kells»), η ομάδα των βραβείων ανακοίνωσε τις 48 υποψήφιες ταινίες σε 16 κατηγορίες, μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους animation) που υποβλήθηκαν από 40 Ευρωπαϊκές χώρες.

The Red Turtle 607

Οι υποψήφιες για Οσκαρ ταινίες «Η Κόκκινη Χελώνα» κι «Εγώ ο Κολοκυθάκης» επιβεβαίωσαν και στα βραβεία Émile την δυναμική τους, κερδίζοντας η καθεμία από 3 υποψηφιότητες. Υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία, character animation και storyboard για την «Κόκκινη Χελώνα», ενώ το «Εγώ ο Κολοκυθάκης» διαγωνίζεται επίσης για καλύτερη ταινία, σενάριο και μουσική επένδυση.

κολοκυθάκης 607

Υποψήφιες επίσης η αυτοβιογραφική ταινία για τον πασίγνωστο Βρετανό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ρέιμοντ Μπριγκς, με τίτλο «Ethel and Ernest» (3 υποψηφιότητες), η γαλλική ταινία «Στην Κορυφή του Κόσμου», ενώ η ισπανική ταινία μεγάλου μήκους, και βραβευμένη με το βραβείο Γκόγια, «Ψυχοναύτες» διαγωνίζεται στις κατηγορίες storyboard και σχεδιασμού χαρακτήρων.

ΑΙΝΙΓΜΑ 607 1

Στις ταινίες μικρού μήκους ταινίες από την Ρωσία («Among the Black Waves»), την Γαλλία («Chulyen, a Crow’s Tale») και την Σουηδία («The Burden») διαγωνίζονται στα βραβεία. Στην προκριματική φάση των βραβείων και στην ίδια κατηγορία συμμετείχαν και 3 ελληνικές ταινίες animation μικρού μήκους («Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια & Aρη Φατούρου, η ταινία «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα, και «Aurelia» των Χρήστου Μπουραντά και Κρέοντα Κρυωνά), ένα μικρό ρεκόρ συμμετοχής για την Ελλλάδα.

roger rabbit 607

Τιμητική διάκριση και το βραβείο Lotte Reiniger για την συνολική του προσφορά στο χώρο του animation θα απονεμηθεί στον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, 2 φορές βραβευμένο με Oscar, και δημιουργό του Roger Rabbit στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation+ Αγορά ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων (ταινίες μεγάλου μήκους), ενώ ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival συντονίζει την ελληνική προσπάθεια ως πρέσβης των βραβείων Émile στην Ελλάδα.

Ολα τα μέλη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation θα ψηφίσουν πλέον τον τελικό νικητή για τις 16 κατηγορίες των βραβείων ως και τις 30 Νοεμβρίου (διαβάστε αναλυτικά τις υποψηφιότητες).

Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017 στη Λιλ της Γαλλίας.

Διαβάστε περισσότερα: