Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2014: Με το ελληνικό σινεμά παρών!

στα 10

Δύο ταινίες μεγάλου μήκους, τρεις μικρές, μία συμπαραγωγή και ένα βρετανικό animation αποτελούν την ελληνική αποστολή που κατεβαίνει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου που φέτος διεξάγεται από τις 18 έως και τις 29 Ιουνίου.

Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2014: Με το ελληνικό σινεμά παρών!
Η Μαρία Σκουλά στο «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα

Οι Σκωτσέζοι αγαπούν το ελληνικό σινεμά και το επιβεβαιώνουν κάθε χρόνο με τις επιλογές τους στο ετήσιο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ τους που διεξάγεται στο Εδιμβούργο και φέτος ξεκινάει στις 18 Ιουνίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στο σινεμά του κόσμου.

Τη βρετανική τους πρεμιέρα θα κάνουν εκεί το πολυταξιδεμένα «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου (στο τμήμα «New Prespectives») και «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα (στο τμήμα «Wicked and Wild»), ενώ το μικρού μήκους «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη θα προβληθεί στο τμήμα των μικρού μήκους ταινιών με τη γενική ονομασία «Teen Spirit Shorts».

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν ακόμη το «Ι'm not Him» του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου (μια συμπαραγωγή Τουρκίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας) που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ αλλά και το μικρού μήκους «Xenos» του Μαχντί Φλαιφέλ (που συμμετείχε και στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου) στο τμήμα «Ethics» με πειραματικά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

Στο τμήμα «The McLaren Award: New British Animation 1» προβάλλεται και διαγωνίζεται και το «My Stuffed Granny» της Εφης Παππά, μια εξολοκλήρου βρετανική παραγωγή με ελληνική υπογραφή, ενώ στο τμήμα των σπουδαστικών ταινιών «Shorts from the Film Academies: Pieces of Me, a Bit of Us» προβάλλεται και το βρετανικής παραγωγής μικρού μήκους «Thirteen Blue» της Ζακλίν Λέντζου.

Διαβάστε περισσότερα για το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου στην επίσημη σελίδα του στο internet.

Διαβάστε ακόμη: