Η πολυαναμενόμενη Κινηματογραφική Σχολή από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που θα διασυνδέεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θα λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως, όμως θα γίνονται και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.
Το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα έχει δύο κατευθύνσεις: η μία θεωρητική και η δεύτερη δημιουργική, ανάλογα με το είδος των θεματικών ενοτήτων που θα επιλέξουν οι φοιτητές/ριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο τίτλος που θα απονέμεται σε κάθε περίπτωση θα είναι ίδιος με τον τίτλο του προγράμματος, με υπότιτλο την επιλεγείσα κατεύθυνση.
Το πρόγραμμα «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής & Έρευνας» στοχεύει στο να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων. Ταυτόχρονα πρωτοτυπεί, παρέχοντας ποιοτική τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση πέρα από τα «συμβατικά» γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Θα εμβαθύνει σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης, θα παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation) και θα δίνει τη δυνατότητα διδακτικής επάρκειας μέσω καινοτόμων μαθημάτων που συνδέουν την οπτικοακουστική παραγωγή με την εκπαίδευση.
- Το πρόγραμμα έχει τετραετή διάρκεια και χωρίζεται σε 8 εξάμηνα. Η εισαγωγή φοιτητών/ριών θα γίνεται σε κάθε εξάμηνο.
- Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.
- Η γνώση μιας ξένης γλώσσας καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.
Η λειτουργία του προγράμματος, σε συνδυασμό με την δυναμική (και την υποδομή) του Φεστιβάλ Δράμας που κάθε χρόνο υποδέχεται το «νέο αίμα» της ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής, αναμένεται να ενδυναμώσει τον παιδευτικό ρόλο του Φεστιβάλ και βέβαια να αναδείξει την πόλη της Δράμας σε ένα από τα κατ’ εξοχήν κινηματογραφικά κέντρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης: μια πόλη ταυτισμένη με την εκπαίδευση αλλά και την προβολή των κινηματογραφιστών του αύριο.
Ήταν ένα όραμα ετών του Φεστιβάλ, και η εκπλήρωσή του γεμίζει χαρά τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργο Δεμερτζή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Γιάννη Σακαρίδη, που συμμετείχε στην επιτροπή των εισηγητών του Προγράμματος Σπουδών, και βέβαια τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα. Δυστυχώς ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος δεν πρόλαβε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Με την υπ’ αριθ. 39888/Ζ1/07.04.2022 Υ.Α. (ΦΕΚ 1908/18.04.2022, τ. Β΄) εγκρίθηκε το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) με τίτλο: «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» που θα λειτουργήσει στη Δράμα.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν τα εφόδια για να:
- δημιουργούν ένα οπτικοακουστικό έργο οποιασδήποτε μορφής
- σκηνοθετούν ένα οπτικοακουστικό έργο μικρού/μεσαίου μήκους οποιουδήποτε είδους (genre) -συγγράφουν σενάρια κινηματογραφικών έργων
- σχεδιάζουν τα στάδια μιας οπτικοακουστικής παραγωγής
- γνωρίζουν την ιστορία του κινηματογράφου από την ίδρυσή του έως σήμερα
- χρησιμοποιούν θεωρητική γνώση που σχετίζονται με την κινηματογραφική δημιουργία σε οπτικοακουστικές παραγωγές
- συνθέτουν ένα οπτικοακουστικό έργο μέσω τεχνικών μοντάζ
- δημιουργούν οπτικές σσυνθέσεις μέσω της κάμερας και του φωτισμού
- συνθέτουν το κάδρο και τον φωτισμό μιας σκηνής
- σχεδιάζουν την κίνηση σε ένα έργο animation
- δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα για εκπαιδευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούν όλες τις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας και τεχνολογίας για τη δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών
Στην ενότητα ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ της σχετικής ιστοσελίδας του ΕΑΠ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα μαθήματα που προσφέρονται ανά εξάμηνο. Ενδεικτικά: Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου, Σενάριο, Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Animation, Ήχος, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία και Παραγωγή. Αξίζει να επισημανθεί η έμφαση που δίνεται (και) στο μάθημα του Σεναρίου που περιλαμβάνει από το σενάριο μιας μικρού μήκους ταινίας, μέχρι το σενάριο των διάφορων κινηματογραφικών ειδών, του διασκευασμένου σεναρίου, αλλά και του τηλεοπτικού σεναρίου. Επίσης στο πλαίσιο του μαθήματος Σκηνοθεσίας οι φοιτητές θα εμβαθύνουν στην υποκριτική κινηματογράφου και την διεύθυνση ηθοποιών.
Οι απόφοιτοι θα μπορούν να εργαστούν σε οποιονδήποτε δημιουργικό τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών (Σκηνοθέτες, Παραγωγοί, Σεναριογράφοι, Ενδυματολόγοι, Σκηνογράφοι, Διευθυντές Φωτογραφίας, Ηχολήπτες, Κριτικοί Κινηματογράφου, Μοντέρ).
Εδω μπορείτε να κάνετε αίτηση εγγραφής. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως την 04η Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11:59 π.μ. (μεσημέρι).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται εδω κι εδώ για περισσότερες πληροφορίες:
Περισσότερες πληροφορίες:
Τμήμα Μητρώου Φοιτητών: Τηλ.: 2610367313 − E-mail: ski@eap.gr
Γραφείο εξυπηρέτησης φοιτητών: Τηλ.: 2610 367600 − E-mail: info@eap.gr