Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και το φεστιβάλ της Tribeca, στη δίνη του πολέμου για τον παιδικό εμβολιασμό

στα 10

Ο ηθοποιός και ιδρυτής του φεστιβάλ προγραμμάτισε (ο ίδιος) και στη συνέχεια απέσυρε ένα ντοκιμαντέρ που συνδέει τους παιδικούς εμβολιασμούς με τον αυτισμό.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και το φεστιβάλ της Tribeca, στη δίνη του πολέμου για τον παιδικό εμβολιασμό

Ο Αντριου Γουέικφιλντ είναι ένας Βρετανός χειρούργος, υποστηρικτής της άποψης πως οι παιδικοί εμβολιασμοί δημιουργούν αυτιστικά παιδιά και πως υπάρχει μια ιατρική συνωμοσία που καλύπτει το γεγονός. Οι απόψεις του βεβαίως έχουν απορριφθεί με έρευνες και δημοσιεύσεις κι ο ίδιος έχει διαγραφεί από τον ιατρικό σύλλογο της χώρας του για «ανειλικρίνεια» και για την υποβολή παιδιών σε ιατρικές πρακτικές, εξετάσεις κι επεμβάσεις που δεν τους ήταν απαραίτητες.

Σε μια εποχή που το κίνημα εναντίων του εμβολιασμού των παιδιών για ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες κερδίζει υποστηρικτές ανάμεσα σε (ανεύθυνους) γονείς στην Αμερική κι όχι μόνο, η προβολή μιας ταινίας σαν το «Vaxxed: from Cover-Up to Catastrophe» που σκηνοθέτησε ο Γουέικφιλντ σε ένα μεγάλο φεστιβάλ σαν αυτό της Tribeca, είναι σαφές ότι δίνει ένα βήμα και νομιμοποιεί επικίνδυνες απόψεις σαν αυτές.

vaxxed film 607

Ακόμη χειρότερα το φιλμ προγραμματίστηκε στο φεστιβάλ από τον ίδιο τον Ντε Νίρο, κάτι που όπως λέει ο ίδιος δεν κάνει ποτέ αφού η ταινία είναι «πολύ προσωπική για εκείνον και την οικογένειά του». Ο ηθοποιός και η γυναίκα του Γκρέις Χαϊτάουερ έχουν ένα αυτιστικό παιδι και σε ανακοίνωσή τους οι ίδιοι δήλωναν πριν λίγες μέρες υποστηρίζοντας την προβολή: «Η Γκρέις κι εγώ έχουμε ένα παιδί με αυτισμό και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να εξετάζονται και να συζητιούνται ανοιχτά όλα τα θέματα που αφορούν στις αιτίες του αυτισμού. Στα 15 χρόνια της ύπαρξης του φεστιβάλ της Tribeca δεν ζήτησα ποτές να προβληθεί μια ταινία ούτε αναμείχθηκα στον προγραμματισμό. Ομως αυτό το θέμα με αφορά προσωπικά όπως και την οικογένειά μου και θέλω να ανοίξει μια συζήτηση. Γι αυτό τον λόγο προβάλουμε την ταινία και η προβολή της δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι τις απόψεις της ούτε ότι είμαι εναντίον των εμβολιασμών. Θέλω μόνο να δώσω την ευκαιρία να ανοίξει ένας διάλογος».

ρόμπερτ ντε νίρο, γκρέις χαϊτάουερ 607

Οπως ήταν φυσικό η απόφαση ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων τόσο από την ιατρική κοινότητα αλλά κι από την κινηματογραφική με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να αποσύρει την προβολή της ταινίας και τον Ντε Νίρο να κάνει μια καινούρια δήλωση λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «εξετάζοντας το θέμα τις προηγούμενες μέρες με τους ανθρώπους του φεστιβάλ και την ιατρική κοινότητα, δεν νομίζουμε ότι το φιλμ βοηθά στον διάλογο τον οποίο θα ήθελα να ανοίξει πάνω στο θέμα».

Και κάπως έτσι η ταινία εξαφανίστηκε από το online πρόγραμμα του φεστιβάλ, αλλά πιθανότατα η ζημιά είχε ήδη γίνει. Το φιλμ συζητήθηκε περισσότερο απ΄όσο του άξιζε και ο Γουέικφιλντ κέρδισε τεράστια δημοσιότητα και το «Vaxxed» την σφραγίδα του «απαγορευμένου» φιλμ, δίνοντάς του ένα ακόμη εργαλείο για να διασπείρει το επικίνδυνο μήνυμά του σε όσους είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν θεωρίες συνωμοσίας, ακόμη κι αν αυτές αφορούν στην υγεία και τις ζωές των παιδιών τους.

Δείτε ακόμη: