Το «CODA», τίτλος που προκύπτει από τα αρχικά του child of deaf adults (παιδί κωφών ενηλίκων), δεν είναι παρά το αμερικάνικο ριμέικ της γαλλικής ταινίας «Οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό από το 2014, πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή της συνεργασίας δύο ευρωπαϊκών εταιριών παραγωγής, της Pathé Films και του Vendôme Group.
Σε μια μικρή ψαράδικη πόλη της Αμερικής, ζει η 17χρονη Ρούμπι, το μόνο μέλος μιας οικογένειας κωφών ψαράδων που έχει την ακοή της, και η οποία από πολύ μικρή λειτουργεί ως ο μεταφραστής τους και ο σύνδεσμος τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Οταν η ανάγκη των γονιών της να τους βοηθήσει με το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα αυτοοργάνωσης των ψαράδων της περιοχής, συγκρουστεί με τα δικά της θέλω για μια μουσική υποτροφία στο πανεπιστήμιο, θα έρθει η στιγμή που όλοι θα καταλάβουν πως ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του δρόμο και πως η δυναμική της οικογένειάς τους θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει.
Η Σίαν Χέντερ στα γυρίσματα του «CODA»
Το «CODA» σκηνοθετεί η Σίαν Χέντερ που γνωρίσαμε ως σεναριογράφο του τηλεοπτικού «Orange is the New Black» και του «Little America» και σε διπλό ρόλο σεναριογράφου σκηνοθέτη το 2016 με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο «Tallulah» με τον Ελιοτ Πέιτζ και την Αλίσον Τζάνεϊ.
Πρωταγωνιστούν η Εμίλια Τζόουνς στο ρόλο της Ρούμπι και οι Εουτζένιο Ντερμπέζ, Τρόι Κότσουρ, Φέρντια Γουόλς-Πίλο, Ντάνιελ Ντουράντ και Μαρλί Ματλίν.
Οι Κότσουρ, Ματλίν και Ντουράντ είναι ο πατέρας, η μητέρα και ο αδερφός της κεντρικής ηρωίδας, και οι τρεις κωφοί ηθοποιοί στην πραγματικότητα: η Μαρλί Ματλίν, θρύλος της κοινότητας για το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου που είχε κερδίσει για τα «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού» το 1987, ο Τρόι Κότσουρ, έμπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης σε παραγωγές του Deaf West Theatre, ο οποίος έγινε φέτος και ο πρώτος άνδρας κωφός ηθοποιός που προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και ο Ντάνιελ Ντουράντ, γνωστού από το Μπρόντγουεϊ και από το «You» του Netflix.
Εμίλια Τζόουνς, Μαρλί Ματλίν, Τρόι Κότσουρ, Ντάνιελ Ντουράντ
Το «CODA» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Ιανουάριο του 2021 στο Φεστιβάλ του Σάντανς, όπου και την είδαμε, με την Apple να αγοράζει τα δικαιώματα προβολής της ταινίας για 25 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες στην Αμερική και σε επιλεγμένες χώρες, αλλά στην πραγματικότητα προβάλλεται στο Apple TV+ από τον Αύγουστο του 2021.
Υποψήφιο για τρία Οσκαρ: διασκευασμένου σεναρίου για την Σίαν Χέντερ, Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Τρόι Κότσουρ και για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το «CODA» είναι αυτές τις μέρες το «talk of the Oscars 2022».
Η αιτία είναι το βραβείο για το καστ που κέρδισε στα βραβεία του Σωματείου Αμερικάνων Ηθοποιών (SAG), που δεν σημαίνει απαραίτητα και νίκη στην κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά ανεβάζει σαφώς τις πιθανότητες για το φιλμ.
Το 2020, τα «Παράσιτα» είχαν κερδίσει το SAG για το καλύτερο καστ κερδίζοντας λίγο αργότερα και το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Κάτι που ίσως επαναλάβει και το «CODA».
Η Μαρλί Ματλίν στα γυρίσματα του «CODA»
Η Μαρλί Ματλίν εξηγεί τη σημασία αυτής της ταινίας για την κοινότητα των κωφών καλλιτεχνών και την καθημερινότητα των κωφών ανθρώπων: «Ο κόσμος πιστεύει ότι οι κωφοί άνθρωποι είναι μονολιθικοί στο πώς προσεγγίζουν τη ζωή. Και αυτή η ταινία διαλύει αυτόν τον μύθο... Αλλά για να διαλύσεις ένα μύθο, πρέπει να είσαι όσο πιο αυθεντικός γίνεται. Και όμως είναι περίεργο πως τα στούντιο διαθέτουν προφανώς την ικανότητα να δώσουν το πράσινο φως και να διαλέξουν για το καστ μιας ταινίας όποιον θέλουν, αλλά συνεχίζει η άγνοια ότι μπορείς να αφηγηθείς οικουμενικές ιστορίες με κωφούς χαρακτήρες.»
Το «CODA» προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους στο Apple TV+