Τέσσερις μετέφηβοι αφηγούνται στην κάμερα τη διαδικασία του περάσματος από το ένα φύλο στο άλλο στο ισπανικό ντοκιμαντέρ «Διεμφυλικά Παιδιά, η Μετάβαση» των Ροσέρ Ολιβέρι Ολιβέλα και Λουίς Μονσεράτι Σατόρε. Eνα τυχαίο περιστατικό ενώνει τις ζωές ενός αυτιστικού νέου κι ενός αγχωτικού υπαλλήλου γραφείου στη «Ρουτίνα» του Δημήτρη Aντζους. Eνας Κροάτης αγρότης και επίδοξος ποδοσφαιριστής παλεύει με την πραγματική του σεξουαλική ταυτότητα στο «Debut» του Ντάλιμπορ Μάτανιτς. Οι Eλληνοεβραίοι των Ιωαννίνων γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στους «Ρωμανιώτες» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη. Ο Ζακ Κωστόπουλος εξομολογείται την προσωπική του εμπειρία με τον ιό HIV και αποκαλύπτει τη δική του «Θετική Ιστορία» στον σκηνοθέτη Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη. Και μια Ισραηλινή δικηγόρος υπερασπίζεται Παλαιστίνιους εδώ και μια πεντηκονταετία χωρίς να υποπίπτει σε διακρίσεις και διαχωρισμούς στην τιμημένη με Χρυσό Αλέξανδρο «Συνήγορο» των Ρασέλ Λεά Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές.
Ιδού μερικές από τις 11 ταινίες που συνθέτουν την κεντρική θεματική ενότητα του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων «Εγώ Ο Αλλος! Εγώ Ως Αλλος! Εγώ Το Αλλο», το ειδικό αφιέρωμα του θεσμού που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Eνωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς πόρους. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και από διαφορετικούς πολιτισμούς, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης ή animation μικρού και μεγάλου μήκους, που μοιράζονται ως θέμα τη διαφορετικότητα -στην καθημερινότητα, την εκπαίδευση ή τη διασκέδαση, στην έκφραση συναισθημάτων, σεξουαλικού προσανατολισμού, λατρείας ή πολιτισμικών χαρακτηριστικών- και την ανάγκη αποδοχής της.
Αυτό είναι μονάχα ένα μέρος του πυκνότατου κύκλου προβολών και εκδηλώσεων που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η διοργάνωση για ένα 11ήμερο, πάντα στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Κάπου 150 ταινίες θα παρελάσουν από τις δυο αίθουσες του ιδρύματος στο κέντρο της πόλης, αρχής γενομένης με την προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη τη βραδιά της έναρξης, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.
Το πολυβραβευμένο «Η Δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ, το σπονδυλωτό «Holy Boom» της Μαρίας Λάφη, το «Μελτέμι» του Βασίλη Δογάνη με την Δάφνη Πατακιά ή τα ντοκιμαντέρ «Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, «Για Χωρίς Λόγους - Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» του Σταύρου Ψυλλάκη και «Crete Arising» του Κωνσταντίνου Παπανικολάου είναι από τις πρόσφατες ελληνικές παραγωγές ή συμπαραγωγές που οι φεστιβαλιστές του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά, όπως και τα μικρού μήκους φιλμ «Λεωφόρος Πατησιών» του Θανάση Νεοφώτιστου, «37 μέρες» της Νικολέτας Λεούση, «Βουρβουρού» της Κορίνας Λογοθέτη, «Πολυέλαιος» του Αντώνη Γλαρού ή «Ρίτα» του Γιώργου Δανόπουλου.
Την παρθενική τους γνωριμία θα κάνουν επίσης οι σινεφίλ με το τετράωρο δράμα-ποταμό του Χου Μπο «Ενας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος», την αντιφασιστική μαύρη κωμωδία του Μαχμούτ Φαζίλ Τζοσκούν «Το Πραξικόπημα» ή το τρυφερό δράμα του Λικάριον Γουαϊνάινα «Supa Modo» από την Κένυα, σε ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους που φιλοξενεί ακόμα, σε πανελλήνια πρώτη, το σκληρό αγγλικό δράμα «British Made» του Σάιμον Ρίκαρντς, τη γερμανική οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας «Jim Button and Luke the Engine Driver» του Ντένις Γκάνσελ, την προσωπογραφία «Marceline, Μια γυναίκα, Ενας Αιώνας» της Κορντέλια Ντβόρζακ ή το πολυβραβευμένο ιρανικό φιλμ «The Last Embrace» της Σαμάν Χοσεϊνπούρ.
Στο πλαίσιο ενός αφιερωμένου στη Μεγαλόνησο δίπτυχου, με τίτλο «Μορφές της Κρήτης», θα προβληθούν δύο προσωπογραφικά ντοκιμαντέρ: «Ελευθέριος Βενιζέλος – Έλενα Σκυλίτση : Ζευγάρια Που Έγραψαν Ιστορία» της Μύρνας Τσάπα, και «Walter Lassally, Ο Πλανόδιος Οπερατέρ» του Προκόπη Δάφνου. Με αφορμή το δεύτερο, μάλιστα, το φεστιβάλ διοργανώνει έναν περίπατο στον Σταυρό Ακρωτηρίου, τον τόπο που γυρίστηκε ο «Ζορμπάς», με ξεναγό τον ηθοποιό και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη, ο οποίος θα ξετυλίξει το νήμα των αναμνήσεών του από τη συνάντηση με τον οσκαρικό διευθυντή φωτογραφίας. Κατά τη βόλτα δε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας Κουνουπιδιανών θα πραγματοποιηθεί η προβολή του εν λόγω φιλμ, παρουσία του σκηνοθέτη.
Ο Λευτέρης Λαμπράκης είναι φέτος υπεύθυνος για τρεις εκθέσεις που θα «τρέχουν» στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου. «Τα Χανιά μέσα από τα μάτια του Walter Lassally», με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό του οπερατέρ από τα Χανιά από την εποχή των γυρισμάτων του «Ζορμπά» και έπειτα. «Από τα Χανιά στην Χολλυγούνδη», όπου αποτυπώνεται η ιστορία του κινηματογράφου στα Χανιά σε βάθος ενός αιώνα. Και «Στέλλα, γυναίκα ελεύθερη», μια έκθεση που έρχεται να θυμίσει μικρές και μεγάλες στιγμές από την πορεία της πρεμιέρας του κλασικού πλέον φιλμ του Μιχάλη Κακογιάννη στα διεθνή φεστιβάλ. Οι δυο τελευταίες συνοδεύονται κι από ομότιτλες εκδόσεις, με την υπογραφή πάντα του κ. Λαμπράκη, ενώ διοργανώνεται και μια τέταρτη έκθεση, σε επιμέλεια της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, σταθερής συνεργάτη του θεσμού. Τίτλος της: «Δημοκρατία Σε Κρίση».
Οι ταινίες «Εν Χορδαίς και Οργάνοις, Κρητική Λύρα» του Αγγελου Κοβότσου, «Βάλσαμο» της Εφης Σιαλεύρη, «Δε Λες Κουβέντα» του Τόμας Κούνστλερ και «Μουσικό Κουτί» του Τζο Τσανγκ συνιστούν άλλη μία –«Μουσική και Μουσικοί»- από τις πολλές αφιερωματικές ενότητες της φετινής κινηματογραφικής γιορτής, που επιφυλάσσει ακόμα πλήθος προγραμμάτων από φεστιβαλικές συνεργασίες: το video dance «Bodies: Living Archives» του Agite y Sirva - Festival Itinerante de Videodanza, μαθητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από την Camera Zizanio, ταινίες του μαθητικού διαγωνισμού «Σινεμά Διάβασες», εκπαιδευτικά φιλμ από το φεστιβάλ Synthesis, καθώς και επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους Très Court.
Επίσης, εκπαιδευτικές δράσεις (13 ειδικές προβολές και 53 εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς), ομιλίες και συζητήσεις (τη βιωματική δράση «Συν – Oμιλούμε» με φόντο τη μουσική, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο και τον χορό, τη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση της παιδαγωγικής Φρενέ από την ομάδα Σκασιαρχείο), ποικίλα masterclasses από έμπειρους εμψυχωτές (μεταξύ άλλων τα «Ο Ηθοποιός στον Κινηματογράφο» με τον Aκη Σακελαρίου, «Φιλμογραφώντας την Πραγματικότητα» με την σκηνοθέτη Ιρίνα Μπόικο, «Stop motion animation» με τον Σπύρο Σιάκα και τη δημιουργική ομάδα Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή «Γράφωντας μουσική για μια ταινία» με τον συνθέτη και πιανίστα Γιώργο Σαλτάρη), όπως και την ημερίδα «Συζητάμε για το Σχολείο και τον Κινηματογράφο: Το Ντοκιμαντέρ ως Εργαλείο Μάθησης στην Εκπαιδευτική Διαδικασία».
Να θυμίσουμε πως όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που ολοκληρώνει τις εργασίες του την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου με την προβολή ταινιών δημιουργημένων από μαθητές και εκπαιδευτικούς των Χανίων, την τελετή λήξης και την αποχαιρετιστήρια γιορτή στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου με μουσική από το συγκρότημα Change House, είναι με ελεύθερη είσοδο, είσοδο με προαιρετική εισφορά Κοινωνικού Εισιτηρίου -ξηρά τροφή ή φάρμακα- που διανέμονται σε κοινωνικές δομές των Χανίων, καθώς και φάρμακα και τροφή για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.