Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: Η Κέιτ Μπλάνσετ ανοίγει την αυλαία των Καννών μιλώντας για το #TimesUp

στα 10

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του 71ου Φεστιβάλ των Καννών, η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Κέιτ Μπλάνσετ, τοποθετήθηκε για το πώς το #TimesUp κίνημα μπορεί τελικά να αλλάξει με σοβαρότητα τα πράγματα για τις γυναίκες της βιομηχανίας.

Κάννες 2018: Η Κέιτ Μπλάνσετ ανοίγει την αυλαία των Καννών μιλώντας για το #TimesUp

Ηταν αναμενόμενο. Στη μετά #TimesUp εποχή, η πρώτη συνέντευξη Τύπου, αυτή που παραδοσιακά παρουσιάζει την κριτική επιτροπή, θα είχε ερωτήσεις για τη θέση της γυναίκας τόσο σε ένα θεσμό όπως το Φεστιβάλ Καννών (μην ξεχνάμε τι είχε δηλώσει στην τελετή λήξης του 2017 η Τζέσικα Τσαστέιν, μέλος της περσινής κριτικής επιτροπής, για την εκπροσώπηση της γυναίκας στις ταινίες του διαγωνιστικού) όσο και στην ευρύτερη και παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.

Το γεγονός δηλαδή ότι στην ιστορία του Φεστιβάλ μόνο μία γυναίκα έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα (η Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα Πιάνου») πόσο τυχαίο είναι και τι σκοπεύει να κάνει φέτος μία κριτική επιτροπή που έχει Πρόεδρο μία οσκαρική πρωταγωνίστρια και πλαισιώνεται από τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνες ακόμα;

Διαβάστε επίσης: Κάννες 2018: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί

Cate Blanchett Jury Photo call 607 1

«Καμιά φορά τα πράγματα πρέπει να ασχημύνουν πολύ, πρέπει πραγματικά να πιάσουμε πάτο, για να αναλάβουμε δράση και να γίνουμε καλύτεροι» εξήγησε η Μπλάνσετ, η οποία αφηγήθηκε τι ένιωσε όταν είχε δει την επετειακή φωτογραφία του φεστιβάλ Καννών, με όλους τους κατόχους Χρυσού Φοίνικα και μόνο μία γυναίκα, την Τζέιν Κάμπιον, επί σκηνής. «Αμέσως σκέφτηκα: μισό λεπτό παιδιά. Κάτι, κυριολεκτικά, δεν πάει καλά με αυτή τη φωτογραφία...»

Ταυτόχρονα, η Μπλάνσετ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι τέτοιες κοσμογονικές αλλαγές για ισότητα και ίση μεταχείριση μπορούν να συμβούν σε μία νύχτα και λόγω ενός hashtag.

Διαβάστε επίσης: Κάννες 2018: Αυτό που το Netflix σχεδιάζει να αγοράσει το «Everybody Knows» του Ασγκάρ Φαραντί

Cate Blanchett Jury Photo call 607 2

«Οι σοβαρές αλλαγές χρειάζονται χρόνο και δουλειά και νομοθετικό πλαίσιο. Γιατί χειρίζονται πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα θέματα, όπως η ισότητα μεταξύ φύλων ή φυλών, οι ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο...»

Κι όχι. Δεν μπορεί, κατά την Μπλάνσετ, να έχουν αλλάξει τα πράγματα τόσο άμεσα, ούτε στις Κάννες, ούτε πουθενά, μόνο και μόνο γιατί ξεκίνησε ο διάλογος στο Χόλιγουντ. «Ναι, τρεις γυναίκες δημιουργοί βρίσκονται φέτος στο διαγωνιστικό, κι αυτό είναι πρόοδος. Ομως δεν βρέθηκαν εδώ γιατί είναι γυναίκες, αλλά για την ποιότητα της δουλειάς τους. Θα τις κρίνουμε ως σκηνοθέτες, ως δημιουργούς, κι όχι λόγω φύλου...»

Cate Blanchett Jury Photo call 607 3

Θα ήθελε να δει ακόμα περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες στο επίσημο πρόγραμμα; «Εννοείται! Φυσικά και το ελπίζω για το μέλλον του φεστιβάλ...»

Οταν κάποιος τη ρώτησε πώς ένα φεστιβάλ που θέλει να δείξει ότι τιμά τη γυναίκα στις τέχνες, έχει μία βιτρίνα κόκκινου χαλιού, σέξι ρούχων και φωτογραφήσεων, η Μπλάνσετ δεν τα έχασε ούτε λεπτό: «Ξέρετε, μπορείς να είσαι και όμορφη και ευφυής» είπε αποφασιστικά. «Το ένα δεν αποκλείει το άλλο!»

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Cate Blanchett Jury Photo call 607 7

Cate Blanchett Jury Photo call 607 6

Cate Blanchett Jury Photo call 607 4

Cate Blanchett Jury Photo call 607 5

Cate Blanchett Jury Photo call 607 7

Cate Blanchett Jury Photo call 607 8

Cate Blanchett Jury Photo call 607 9