Ηταν αναμενόμενο. Στη μετά #TimesUp εποχή, η πρώτη συνέντευξη Τύπου, αυτή που παραδοσιακά παρουσιάζει την κριτική επιτροπή, θα είχε ερωτήσεις για τη θέση της γυναίκας τόσο σε ένα θεσμό όπως το Φεστιβάλ Καννών (μην ξεχνάμε τι είχε δηλώσει στην τελετή λήξης του 2017 η Τζέσικα Τσαστέιν, μέλος της περσινής κριτικής επιτροπής, για την εκπροσώπηση της γυναίκας στις ταινίες του διαγωνιστικού) όσο και στην ευρύτερη και παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.
Το γεγονός δηλαδή ότι στην ιστορία του Φεστιβάλ μόνο μία γυναίκα έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα (η Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα Πιάνου») πόσο τυχαίο είναι και τι σκοπεύει να κάνει φέτος μία κριτική επιτροπή που έχει Πρόεδρο μία οσκαρική πρωταγωνίστρια και πλαισιώνεται από τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνες ακόμα;
Διαβάστε επίσης: Κάννες 2018: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί
«Καμιά φορά τα πράγματα πρέπει να ασχημύνουν πολύ, πρέπει πραγματικά να πιάσουμε πάτο, για να αναλάβουμε δράση και να γίνουμε καλύτεροι» εξήγησε η Μπλάνσετ, η οποία αφηγήθηκε τι ένιωσε όταν είχε δει την επετειακή φωτογραφία του φεστιβάλ Καννών, με όλους τους κατόχους Χρυσού Φοίνικα και μόνο μία γυναίκα, την Τζέιν Κάμπιον, επί σκηνής. «Αμέσως σκέφτηκα: μισό λεπτό παιδιά. Κάτι, κυριολεκτικά, δεν πάει καλά με αυτή τη φωτογραφία...»
Ταυτόχρονα, η Μπλάνσετ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι τέτοιες κοσμογονικές αλλαγές για ισότητα και ίση μεταχείριση μπορούν να συμβούν σε μία νύχτα και λόγω ενός hashtag.
Διαβάστε επίσης: Κάννες 2018: Αυτό που το Netflix σχεδιάζει να αγοράσει το «Everybody Knows» του Ασγκάρ Φαραντί
«Οι σοβαρές αλλαγές χρειάζονται χρόνο και δουλειά και νομοθετικό πλαίσιο. Γιατί χειρίζονται πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα θέματα, όπως η ισότητα μεταξύ φύλων ή φυλών, οι ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο...»
Κι όχι. Δεν μπορεί, κατά την Μπλάνσετ, να έχουν αλλάξει τα πράγματα τόσο άμεσα, ούτε στις Κάννες, ούτε πουθενά, μόνο και μόνο γιατί ξεκίνησε ο διάλογος στο Χόλιγουντ. «Ναι, τρεις γυναίκες δημιουργοί βρίσκονται φέτος στο διαγωνιστικό, κι αυτό είναι πρόοδος. Ομως δεν βρέθηκαν εδώ γιατί είναι γυναίκες, αλλά για την ποιότητα της δουλειάς τους. Θα τις κρίνουμε ως σκηνοθέτες, ως δημιουργούς, κι όχι λόγω φύλου...»
Θα ήθελε να δει ακόμα περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες στο επίσημο πρόγραμμα; «Εννοείται! Φυσικά και το ελπίζω για το μέλλον του φεστιβάλ...»
Οταν κάποιος τη ρώτησε πώς ένα φεστιβάλ που θέλει να δείξει ότι τιμά τη γυναίκα στις τέχνες, έχει μία βιτρίνα κόκκινου χαλιού, σέξι ρούχων και φωτογραφήσεων, η Μπλάνσετ δεν τα έχασε ούτε λεπτό: «Ξέρετε, μπορείς να είσαι και όμορφη και ευφυής» είπε αποφασιστικά. «Το ένα δεν αποκλείει το άλλο!»