Το είδατε στο κόκκινο χαλί της έναρξης του φεστιβάλ, όπου όλοι, σταρ, φωτορεπόρτερ και καλεσμένοι δεν είχαν συμπεριλάβει την μάσκα ως απαραίτητο στοιχείο της εμφάνισή τους και όπου τα πλήθη συνωστίζονταν ώς συνήθως γύρω από τα σκαλιά του Palais des Festivals, αδιαφορώντας παντελώς για τις αποστάσεις, θέλοντας προφανώς να κάνουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας πραγματικότητα μια ώρα αρχύτερα.
Οι γεμάτες μέχρι τελευταίας καρέκλας προβολές, στις τεράστιες αίθουσες του φεστιβάλ και η έλλειψη οποιαδήποτε απόστασης μεταξύ των καλεσμένων όχι μόνο σε αυτές, αλλά και σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, προβληματίζει του επαγγελματίες που βρέθηκαν φέτος στις Κάννες. Κι ακόμη χειρότερα, παρά τις διαβεβαιώσεις του φεστιβάλ πως όλες οι προβολές θα γίνονται με σεβασμό στα μέτρα ασφαλείας, στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, κανείς από τους ανθρώπους στις πόρτες δεν απαίτησε από κανέναν από τους καλεσμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού, η αρνητικό PCR τεστ. Το μονο που ήταν απαραίτητο για να μπεις ήταν το εισιτήριό σου. Και μολις μπήκαν στην αίθουσα, οι περισσότεροι από τους θεατές αφαίρεσαν τις μάσκες τους. Και στο δειπνο που ακολούθησε την προβολή, ελάχιστοι από τους 550 καλεσμενους, φορούσαν τις μάσκες τους όσο δεν έτρωγαν σύμφωνα με τις αναφορές.
Δείτε ακόμη: Κάννες 2021: Ημέρα 1η, ξανά μαζί
Μιλώντας στο Screen International η Κέιτ Κέιν, υπεύθυνη αγορών του βρετανικού Mubi (και πέντε μηνών έγκυος) λέει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν υπάρχει κανενός είδους κοινωνική αποστασιοποίηση στο φεστιβάλ, μακάρι να υπήρχε. Πέρυσι στην Βενετία έκλεινες την θέση σου online, όταν έφτανες στο σινεμά κάποιος σε πήγαινε εκει, κάθε τόσο κάποιος έπαιρνε την θερμοκρασία σου. Είχαν ανθρώπους με γυαλιά νυχτερινής όρασης που έλεγαν στους θεατές να φορέσουν την μάσκα τους, αν κάποιος την έβγαζε, ακόμη κι αν απλά την κατέβαζε κάτω από την μύτη. Τώρα εδώ, όλοι κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο και προφανώς αυτό είναι κάτι που σε κάνει να ανησυχείς».
Τουλάχιστον στις συνεντεύξεις Τύπου οι μάσκες είναι απαραίτητες -εκτός από όταν κάνεις, ή απαντάς σε μια ερώτηση- και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του φεστιβάλ, το προσωπικό στους χώρους του Palais, ενημερώθηκε ξανά για την σημασία του να φοράνε όλοι οι διαπιστευμένοι μάσκες, ενώ αποφάσισαν (τώρα) να δημιουργήσουν ένα σποτ το οποίο θα προβάλλεται πριν από κάθε ταινία, το οποίο θα συστήνει στους θεατές να φορούν τις μάσκες τους στην διάρκεια των προβολών. Εντούτοις όπως αναφέρει το indiewire μπορεί να χρειάζεσαι πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ για να μπεις στο Palais, αλλά όχι για τις προβολές στις δυο μεγαλύτερες αίθουσες του φεστιβάλ Lumiere και Debussy. Οπως λέει ένα καλεσμένος του φεστιβάλ στο site: «μπορεί να έχεις Covid-19, αλλά να δεις όλες τις ταινίες που θέλεις φέτος στις Κάννες».
Διαβάστε ακόμα: Ενώ οι Κάννες μόλις ξεκίνησαν, όλοι μιλούν για την Βενετία
Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά, προσθέστε στα προβλήματα το ότι το σύστημα των online κρατήσεων εισιτηρίων για τις προβολές 48 ώρες πριν, δεν λειτουργεί καθόλου καλά αφού το site συχνά καταρρέει ή έχει καθυστερήσεις -ένας από τους επισκέπτες περιγράφει πως το εισιτήριό του για μια ταινία εγκρίθηκε 40 λεπτά μετά την έναρξή της- κι ότι οι κάτοχοι εισιτηρίων οφείλουν να προσέρχονται στις αίθουσες ακριβώς στην ώρα έναρξης, σχηματίζοντας ουρές τις οποίες θεωρητικά το σύστημα ήθελε να εξαφανίσει.
Ναι ο ενθουσιασμός για το ότι το φεστιβάλ των Καννών επέστρεψε μετά την πανδημία είναι κοινός σε όλους, αλλά ο ενθουσιασμός και η θετική διάθεση δεν αρκούν από μόνα τους για να μετατρέψουν μια τόσο μεγάλη και πολυπληθή διοργάνωση, σε ασφαλή διοργάνωση.