
Σκοπός της, η αποκατάσταση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Η Ενωση Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών (Association des Cinémathèques Européennes – ACE) εγκαινίασε την έκτη έκδοση του προγράμματος Μια Εποχή Κλασικών Ταινιών στο 78ο Φεστιβάλ Καννών, παρουσιάζοντας τον νέο της κατάλογο που περιλαμβάνει πάνω από 40 αποκατεστημένες ταινίες από 27 ευρωπαϊκά αρχεία. Η ετήσια αυτή πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσφέρει δωρεάν προβολές σε κινηματογράφους και διαδικτυακά, προωθώντας τη σημασία της κινηματογραφικής κληρονομιάς και της διατήρησής της, με έμφαση στην προσέλκυση νεανικού κοινού. Από την έναρξή του, το πρόγραμμα έχει συμβάλει στην αποκατάσταση και διανομή πάνω από 210 ευρωπαϊκών ταινιών.
Ενα Ταξίδι στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Το πρόγραμμα του 2025 καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδών και θεμάτων: από βωβές ταινίες όπως το «Erdgift» (1919, Γερμανία) και το πρώιμο φιλανδικό θρίλερ «Curses of the Witch» (1927), έως νεορεαλιστικά αριστουργήματα όπως το «Riso Amaro» (1949, Ιταλία) και το «Πικρό Ψωμί» (1951, Ελλάδα).
Η γυναικεία ματιά ξεχωρίζει με το «Hush-a-Bye Baby» (1990, Ιρλανδία), που αφορά τη σεξουαλική αυτονομία, το «Look, She Has Her Eyes Wide Open» (1979, Γαλλία), που αναφέρεται στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, και το «Φως και Σκιά» (1943, Ουγγαρία), μία από τις πρώτες ουγγρικές ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκα.
Τοπίο με Γυναίκα του Ivica Matic
Στο ντοκιμαντέρ ξεχωρίζουν το «Caméra Arabe» (1987), που διερευνά τον αραβικό κινηματογράφο, το «The Underground Orchestra» (1997, Ολλανδία), που αποτυπώνει τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής, καθώς και μια επιλογή από ταινίες μικρού μήκους του ιδρυτή της Σχολής Ντοκιμαντέρ του Σαράγεβο, Βλάτκο Φιλίποβιτς.
Το πρόγραμμα τιμά επίσης τις πρώτες σημαντικές ταινίες αναγνωρισμένων σκηνοθετών/τριών, όπως του Νάνι Μορέτι («Ecce Bombo», 1978) και της Σουζάν Οστεν («Mama», 1982).
Από την Ελλάδα, η σκηνοθέτης-παραγωγός Ελίνα Ψύκου και οι παραγωγοί Ελένη Κοσσυφίδου και Κωνσταντίνος Βασίλαρος
Ενίσχυση Διασυνοριακής Συνεργασίας με Επιχορήγηση €70.000 για Κοινές Αποκαταστάσεις
Πέρα από τις αποκατεστημένες ταινίες, το πρόγραμμα Μια Εποχή Κλασικών Ταινιών ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ αρχείων μέσω της Κοινής Επιχορήγησης για Αποκατάσταση, η οποία καθιερώθηκε το 2022. Η επιχορήγηση αυτή στηρίζει έργα που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία ευρωπαϊκά αρχεία, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή στοιχείων ταινιών, τεχνικών αποκατάστασης και βέλτιστων πρακτικών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στις Κάννες, η ACE ανακοίνωσε τον αποδέκτη της Κοινής Επιχορήγησης Αποκατάστασης 2025 ύψους €70.000: η ταινία μεγάλου μήκους του Ιβιτσα Μάτιτς, «Γυναίκα με Τοπίο» (1976, Γιουγκοσλαβία), καθώς και πέντε πειραματικές μικρού μήκους ταινίες του. Η αποκατάσταση θα είναι συνεργασία των εξής φορέων: Ταινιοθήκη Σλοβενίας, Κρατικό Αρχείο Κροατίας – Κινηματογραφικό Αρχείο, Αρχεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας – Σλοβενικό Κινηματογραφικό Αρχείο, και το Αυστριακό Κινηματογραφικό Μουσείο.
Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από την Ελληνίδα σκηνοθέτη Ελίνα Ψύκου, τον υπεύθυνο του Venice Classics, Φεντερίκο Τζιρόνι και τη Σοφί Τραν του ARTE France, εξήρε το έργο του Μάτιτς για το «τολμηρό οπτικό του ύφος και την εντυπωσιακή του κληρονομιά, που αξίζει ευρύτερη αναγνώριση».
Διεύρυνση της Πρόσβασης στις Κλασικές Ταινίες
Οι αποκατεστημένες ταινίες θα προβληθούν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο 2025, συνοδευόμενες από ομιλίες, masterclasses, ζωντανή μουσική και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επιλεγμένοι τίτλοι με αγγλικούς υπότιτλους θα είναι επίσης διαθέσιμοι δωρεάν στο διαδίκτυο. Για την ενίσχυση της διανομής, ο κατάλογος του προγράμματος περιλαμβάνει πληροφορίες και απευθείας επαφές για διοργάνωση προβολών.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Μια Εποχή Κλασικών Ταινιών 2025 εδώ και ακολουθήστε την ACE στα social media: #aseasonofclassicfilms / @acefilmeu / @AssociationdesCinemathequesEuropeennes
Σχετικά με την Ενωση Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών (ACE)
Η ACE ενώνει 51 εθνικά και περιφερειακά κινηματογραφικά αρχεία από όλη την Ευρώπη, αφιερωμένα στη διατήρηση και προώθηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κινηματογραφικής κληρονομιάς. Τα μέλη της είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIAF.