Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2024: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη στο ACID

στα 10

Στο ACID των Καννών - τη δράση που προωθεί το ανεξάρτητο σινεμά, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η πρώτη μεγάλου μήκους του Κωστή Χαραμουντάνη, «Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού».

Κάννες 2024: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη στο ACID

Καλοκαίρι. Μία τριμελής οικογένεια - ο single πατέρας και τα δυο του δίδυμα έφηβα παιδιά του- ταξιδεύουν με το ιστιοπλοϊκό τους στον Πόρο για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η ανεμελιά του καλοκαιριού διακόπτεται, όταν ανάμεσα σε βουτιές, ηλιοθεραπείες και νέους φίλους, τα παιδιά θα γνωρίσουν χωρίς να το ξέρουν την μητέρα τους, που τους είχε εγκαταλείψει όταν ήταν μωρά. Αυτή η τυχαία συνάντηση θα φέρει στην επιφάνεια θαμμένα συναισθήματα οργής και εγκατάλειψης, και αυτές οι διακοπές θα μεταμορφωθούν σ' ένα καλοκαίρι ενηλικίωσης. Για όλους.

Το καλοκαίρι ήρθε νωρίτερα φέτος και για τον Κωστή Χαραμουντάνη! Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους, «Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού», θα παρουσιαστεί στο ACID (Association for the Distribution of Independent Cinema) των Καννών - μία δράση της Ενωσης Διανομέων αφιερωμένη στην ανακάλυψη και προώθηση του ανεξάρτητου σινεμά από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα: για το Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού

Kyuka - Before Summer's End

Ο 30χρονος αυτοδίδακτος σκηνοθέτης έχει αρκετές φορές διακριθεί για τις μικρού μήκους ταινίες του («Το Μάτι και το Φρύδι» του 2016, «Το ΤΕΡΑΣ Κοιμάται» του 2017, «Κιόκου Πριν Ερθει το Καλοκαίρι» του 2018, «Ο Σκύλος του Χαμομήλι» του 2019, «Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας» του 2020) με το φρέσκο, χειροποίητο, αυθόρμητο και συναισθηματικά έντονο σινεμά του.

Το «Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού» (ο τίτλος αρχικά ήταν «Κιούκα - Ταξιδεύοντας στο Φεγγάρι Μέσα από την Απέραντη Θάλασσα») είναι στην ουσία η συνέχεια της μικρού μήκους η συνέχεια της μικρού μήκους «Κιόκου - Πριν Έρθει το Καλοκαίρι» (2018).

Χαραμουντάνης

Το σενάριο της «Κιούκα» το έγραφα για χρόνια - μέχρι και λίγο πριν το γύρισμα. Από πριν ακόμα γυριστεί η μικρού μήκους. Οι κύριες ιδέες που συγκροτούν την ταινία προκύπτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από πραγματικά γεγονότα και έχουν σαν κεντρικό θέμα την οικογένεια. Παρόλο που το θέμα της ιστορίας ακούγεται σοβαρό, το σενάριο έχει σαν φίλτρο και εργαλείο το χιούμορ και έχω δανειστεί αρκετά στοιχεία από την μικρού μήκους, σεναριακά και σκηνοθετικά. Η “Κιούκα” είναι μια ιστορία για την ενηλικίωση και επικεντρώνομαστε στο τι μπορεί να την πυροδοτήσει έτσι ώστε να προκύψει σε έναν άνθρωπο. Η ενηλικίωση έχει το δικό της ρολόι. Κάποιες φορές έρχεται καθυστερημένα ή κάποιες άλλες φορές δεν έρχεται και ποτέ. Όταν έρχεται, είναι πάντα ξαφνικά και χωρίς την βιολογική ηλικία να παίζει κάποιον ρόλο. Αυτό που δίνει ένα ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ταινία είναι η επιλογή και η σημασία του χώρου μέσα στον οποίο θα εξελιχθεί η ιστορία. Ο χώρος είναι ένα μικρό οικογενειακό ιστιοφόρο, με το οποίο οι χαρακτήρες θα ταξιδέψουν, θα αγκυροβολήσουν στο νησί και θα μείνουν μέσα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Σε παραγωγή Heretic (αναφέρεται ως συμπαραγωγή Ελλάδας/Β. Μακεδονίας) και με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο και την Eλσα Λεκάκου («φανερά μεγαλύτεροι και πιο ώριμοι σαν χαρακτήρες και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο γυρίσματος, αυτό της μεγάλου μήκους...») αλλά και τους Συμεών Τσακίρη, Eλενα Τοπαλίδου, Ιόλη Καλαίτζή, Σταθη Αποστόλου και Αφροδίτη Καποκάκη, η ταινία γυρίστηκε κατά βάση στο νησί του Πόρου, συγκεκριμένα στον κόλπο του Νεώριου, όπου ο σκηνοθέτης πήγαινε μικρός της καλοκαιρινές του διακοπές. «Πήγαινα εκεί με την οικογένεια μου και σχεδόν κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Η περιοχή αυτή, πέρα από το ότι έχω δικές μου παιδικές αναμνήσεις, έχει ακόμα κάτι ρομαντικό, ξεχασμένο από την δεκαετία του ’90 που κινηματογραφικά με ενδιαφέρει αρκετά ακόμη και αν η ταινία διαδραματίζεται στο τώρα...»

Οι 9 ταινίες του τμήματος ACID (Association for the Distribution of Independant Cinema) θα παρουσιαστούν στις Κάννες από τις 15 έως τις 24 Μαΐου στις αίθουσες του Palais des festivals, Les Arcades, Studio 13, Alexandre III

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Ως τότε, μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Acid  χαραμουντάνης