Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016 / O Κεν Λόουτς στο Flix: «Η Ελλάδα τιμωρείται για την ανεξάρτητη σκέψη της»

στα 10

Ο Κεν Λόουτς, στις Κάννες με τη νέα του ταινία, «I, Daniel Blake», μίλησε στο Flix όχι μόνο για σινεμά, αλλά και για την ελληνική αριστερά που εδώ και χρόνια υποστηρίζει.

Κάννες 2016 / O Κεν Λόουτς στο Flix: «Η Ελλάδα τιμωρείται για την ανεξάρτητη σκέψη της»

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Η νέα ταινία του Κεν Λόουτς, το «I, Daniel Blake», είναι μια ξεκάθαρα, απλά και δυναμικά σοσιαλιστική ταινία, από έναν σκηνοθέτη που στις πέντε δεκαετίες της καριέρας του κάνει αριστερό σινεμά και μιλά για την ανθρώπινη ισότητα. Πολλές φορές τελευταία ο Κεν Λόουτς έχει μιλήσει για την Ελλάδα, για την οικονομική και κοινωνική κρίση, έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού κι έχει εκφραστεί συναγωνιστικά υπέρ της πρώτης ελληνικής αριστερής κυβέρνησης. Το Flix κουβέντιασε αποκλειστικά με τον Κεν Λόουτς για το «I, Daniel Blake», αλλά, φυσικά, ο Αγγλος σκηνοθέτης θέλησε να μοιραστεί τις σκέψεις του για τη σημερινή Ελλάδα, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Διαβάστε τι μας είπε και περιμένετε για ολόκληρη τη συνέντευξη όταν το «I, Daniel Blake» βγει στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2016 / Στο «I, Daniel Blake», ο Κεν Λόουτς νοιάζεται τόσο για το μήνυμα που παραμελεί το σινεμά

Ken Louch 607 7

«Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ότι ο ευρωπαϊκός σοσιαλισμός προδίδεται από την πραγματικότητα,» είπε ο Κεν Λόουτς. «Εξαρτάται τι εννοούν ως πραγματικότητα. Αν εννοούν το θρίαμβο του μονοπωλιακού καπιταλισμού που παράγει τη φτώχεια και την απελπισία, θα αμφισβητούσα κατά πόσο είναι αναπόφευκτο το αποτέλεσμα. Αν είναι όντως αναπόφευκτο, τότε ζούμε το τέλος του κόσμου, έτσι δεν είναι; Οι άνθρωποι που βρίσκονται τώρα στις θέσεις εξουσίας - και τους οποίους αποκαλούμε "πραγματικότητα" - είναι οι θανατηφόροι εχθροί μας, αν θέλουμε να ζήσουμε και να ζήσουν και τα εγγόνια μας. Οπότε το ζήτημα είναι πώς αντεπιτίθεσαι. Ο λαός της Ελλάδας αποφάσισε να αντεπιτεθεί, οι άρχοντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο είπαν, θα εξασφαλίσουμε ότι θα τιμωρηθείτε για την ανεξάρτητη σκέψη σας κι αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε. Και δυστυχώς η ελληνική Αριστερά συνετρίβη. Και η ελληνική Αριστερά δεν υποστηρίχθηκε από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή Αριστερά, δεν ήταν αρκετά δυνατή, δεν είχε αρκετά ισχυρές αρχές κι έτσι αφέθηκε να υποφέρει. Αυτό είναι που πραγματικά συνέβη, όμως δε σημαίνει ότι εγώ πρέπει, τώρα, να πιστέψω ότι το μαύρο είναι άσπρο.»

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Κάννες 2016: Τα trending topics της #3ης μέρας

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς