Συνέντευξη

O Κεν Λόουτς εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Ελληνες!

στα 10

Ο Κεν Λόουτς και ο σεναριογράφος του Πολ Λάβερτι μιλούν στην κάμερα του Flix για το «Μερίδιο των Αγγέλων», τη σημασία του να είσαι νέος, την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τη λογοκρισία, την οικονομική κρίση και την ευθύνη των Ελλήνων απέναντι στη σωτηρία των λαών της Ευρώπης!

O Κεν Λόουτς εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Ελληνες!

Συναντήσαμε τον Κεν Λόουτς και τον Πολ Λάβερτι στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα του «Μερίδιου των Αγγέλων» που θα έφευγε από το Φεστιβάλ με το Βραβείο της Επιτροπής, όχι μόνο επειδή Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Νάνι Μορέτι, ένας μεγάλος θαυμαστής του Βρετανού σκηνοθέτη, αλλά γιατί η τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς υπήρξε - εκτός από την καλύτερη του εδώ και χρόνια - μια ανάσα ελπίδας μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα της οικονομικής κρίσης, μια περίπου έξοδος από το αδιέξοδο που, ειρωνικά, θα ερχόταν από έναν από τους πιο πολιτικούς σκηνοθέτες της ιστορίας του σινεμά.

Η Ελλάδα, την ίδια εκείνη εποχή βρισκόταν, εκτός από σε βαθιά κρίση και στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, και ανάμεσα σε δύο κρίσιμες εκλογικές περιόδους. Πράγμα που ο Λόουτς και ο Λάβερτι γνώριζαν καλά, μιλώντας ήδη πριν αρχίσει η κάμερα να γράφει, για τους Ελληνες, το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως λύση για την κρίση, φορτισμένοι ωστόσο και από την απόφαση της βρετανικής επιτροπής λογοκρισίας που λίγες ημέρες πριν η ταινία φτάσει στις Κάννες είχε απαιτήσει να κοπούν ολόκληρες σκηνές κυρίως λόγω της «ακατάλληλης» γλώσσας.

Και κάπως έτσι, με φόντο τα κότερα και τους «οικονομικά ισχυρούς» κατοίκων των πολυτελών ξενοδοχείων των Καννών, ο Κεν Λόουτς και ο Πολ Λάβερτι μας μίλησαν για την επιλογή τους να κάνουν μια κωμωδία σε καιρό κρίσης, για την υποκρισία της λογοκρισίας, την εργατική τάξη, τους νέους που σε κάνουν να χαμογελάς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Ελληνες που πρέπει να αντισταθούν.

Επτά μήνες μετά, μπορεί να μην βρισκόμαστε μπροστά σε μια προεκλογική περίοδο (δεν αργεί, ωστόσο...), αλλά όσα λένε ο Λόουτς και ο Λάβερτι σε αυτή τη συνέντευξη δυστυχώς ισχύουν ακόμη. Οσο και οι αναλογίες μιας Ευρώπης σε μόνιμη «ανεργία» που αντικατοπτρίζονται στην «μικρή ιστορία» της νέας τους ταινίας.

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη του Κεν Λόουτς και του Πολ Λάβερτι στην κάμερα του Flix και διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Μερίδιο των Αγγέλων» που προβάλλεται από την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις ελληνικές αίθουσες.