Buzz

Το μήνυμα του Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ για το περιβάλλον ίσως τραβήξει την προσοχή σας: «I don't give a fuck»

στα 10

«I don't give a fuck if you agree with me about climate change» είναι ο τίτλος του ποστ που έγραψε ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ στο facebook. Και τώρα που σας τράβηξε το ενδιαφέρον, διαβάστε το.

Το μήνυμα του Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ για το περιβάλλον ίσως τραβήξει την προσοχή σας: «I don't give a fuck»

Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια και νυν ταγμένος ακτιβιστής για την οικολογία και το περιβάλλον, Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δεν πιστεύει ότι η προσέγγιση ενημέρωσης του κόσμου και ευαισθητοποίησής του σε θέματα μόλυνσης, εξοικονόμησης ενέργειας και global warming μπορεί να γίνεται πια με μελλοντολογικές απειλές. Οι οικολογικές καμπάνιες για τον Σβαρτζενέγκερ δεν μπορούν να μιλούν για την καταστροφή του 2050. Πρέπει να δείχνουν ότι άνθρωποι πεθαίνουν, σήμερα, τώρα.

Διαβάστε επίσης: Ο Λεονάρντο θα σώσει τον κόσμο!

arnold schwarzenegger climate change 607

Ετσι μίλησε την εβδομάδα του Παγκόσμιου Οικολογικού Συνεδρίου στο Παρίσι, έτσι έγραψε ένα δυναμικό, επεξηγηματικό κι απροκάλυπτο κείμενο και το πόσταρε στη σελίδα του στο Facebook. Από τον τίτλο κι όλας, είχε την προσοχή μας:

«Στα ...δια μου αν συμφωνείτε με τη γνώμη μου για τις κλιματολογικές αλλαγές» ξεκινά ο «Terminator».

Βλέπω τις αμφιβολίες και τα σχόλιά σας.

Κάθε φορά που ποστάρω κάτι στη σελίδα μου στο Facebook ή το Twitter για την καμπάνια μου για οικολογικές πηγές ενέργειας, βλέπω τις ερωτήσεις σας. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που ρωτούν γιατί να μας ενδιαφέρει αν αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη, ή αμφισβητούν την επιστημονική επεξήγηση πίσω από τις αλλαγές στις κλιματολογικές μας συνθήκες.

Θέλω να ξέρετε ότι σας βλέπω, σας ακούω. Ακόμα κι εσάς που πιστεύετε ότι η λύση ανανεώσιμης ενέργειας είναι μία συνωμοσία. Ακόμα κι εσάς που πιστεύετε ότι οι κλιματολογικές αλλαγές είναι μία απάτη. Ακόμα κι εσάς που με βρίζετε.

arnold schwarzenegger climate change 607 4

Διάβασα κι άκουσα όλες τις ερωτήσεις σας και τώρα έχω κι εγώ τρεις ερωτήσεις για εσάς. Κι ας αφήσουμε την κλιματολογική αλλαγή στην άκρη για λίγο. Ή μάλλον, ας υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο.

Πρώτον: θεωρείτε αποδεκτό ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη μόλυνση; Γιατί είναι ένα νούμερο που ξεπερνά τους φόνους, τις αυτοκτονίες, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, μαζί. Κάθε μέρα 19.000 άνθρωποι πεθαίνουν από μόλυνση του αέρα, που προκαλείται από τα καύσιμα. Αποδέχεστε τους θανάτους τους; Αποδέχεστε το γεγονός ότι σημερινά παιδιά σε όλο τον κόσμο θα μεγαλώσουν με κατεστραμμένα πνευμόνια σ' ένα περιβάλλον όπου θα αναπνέουν με βοηθητικούς αναπνευστήρες;

arnold schwarzenegger climate change 607 3

Δεύτερον: πιστεύετε πραγματικά ότι το κάρβουνο και το πετρέλαιο θα είναι τα καύσιμα του μέλλοντος;

Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι καταστρέφουν τα πνευμόνια μας, όλοι νομίζω ότι συμφωνούμε στο ότι... τελειώνουν. Ποιο είναι το σχέδιό σας για μετά λοιπόν; Γιατί εγώ, προσωπικά, θέλω να έχω σχέδιο. Δε θέλω να καταλήξω σαν τον τελευταίο πωλητή αλόγων, που αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι τα αυτοκίνητα έχουν κυριαρχήσει στους δρόμους. Δε θέλω να είμαι ο τελευταίος επενδυτής στα βίντεο κλαμπ την εποχή του Netflix. Κι αυτό ακριβώς είναι αυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο.

Η καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια είναι το μέλλον. Μία σοφή επένδυση. Κι όποιος σας λέει το αντίθετο, λέει ψέματα. Ή δεν ξέρει από επενδύσεις.

Η ανανεώσιμη ενέργεια θα κάνει καλό στην οικονομία, και δε χρειάζεται να εμπιστευθείτε εμένα για να το πιστέψετε. Η Πολιτεία της Καλιφόρνια το έχει αποδείξει: ακολουθώντας επαναστατικούς περιβαντολλογικούς νόμους, εξοικονομούμε ένα 40% της ενέργειας που καταναλώνουμε από ανανεώσιμες πηγές και είμαστε 40% πιο πλήρεις από όλη την υπόλοιπη χώρα. Υπήρξαμε από τους πρώτους που προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα του μέλλοντος. Η οικονομία μας δεν επηρεάστηκε αρνητικά από αυτό. Αντιθέτως, η οικονομία στην Καλιφόρνια αναπτύσσεται πολύ πιο γοργά από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε ηγέτες στους τομείς των κατασκευών, καλλιεργειών, τουρισμού, ψυχαγωγίας, υψηλής τεχνολογία, βιοτεχνολογίας και φυσικά οικολογίας.

arnold schwarzenegger climate change 607 2

Κι έχω και μία τελευταία ερώτηση, για την οποία θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε λίγο τη φαντασία σας.

Πείτε ότι υπάρχουν δύο πόρτες. Πίσω από την Πόρτα Νο1 είναι ένα σφραγισμένο δωμάτιο, με ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Πίσω από την Πόρτα Νο2 είναι ένα σφραγισμένο δωμάτιο με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και των δύο οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Θέλω να επιλέξετε σε ποιο δωμάτιο θα μπείτε και θα κλείσετε την πόρτα πίσω σας. Πρέπει να μείνετε εκεί για μια ώρα. Δεν μπορείτε να κλείσετε τη μηχανή του αυτοκινήτου. Δεν θα σας δοθεί μάσκα οξυγόνου.

Πιθανολογώ ότι θα διαλέξετε την Πόρτα Νο 2 με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σωστά; Η Πόρτα Νο1 είναι μία θανάσιμη επιλογή - ποιος θα μπορούσε να αναπνεύσει με τις αναθυμιάσεις;

Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει ο πλανήτης, τώρα, αμέσως. Και για να χρησιμοποιήσω κι εγώ τις βρισιές που τόσο χαίρεστε που χρησιμοποιείτε: στ' αρχίδια μου αν πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το αληθινό. Δεν μου καίγεται καρφί αν σας ενδιαφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λιώνει τους παγετώνες. Δεν έχει σημασία ποιο έχει δίκιο.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ανοίξετε την Πόρτα Νο2. Για ένα εξυπνότερο, καθαρότερο, υγιές και πιο οικονομικό ενεργειακό μέλλον.

Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ

Διαβάστε περισσότερα