Buzz

Αποκατεστημένος έρωτας για τον χαμένο Φαραώ του Ερνστ Λιούμπιτς

στα 10

Μια βωβή ταινία του Ερνστ Λιούμπιτς από το 1922, με τίτλο «Οι Ερωτες του Φαραώ» προβλήθηκε για πρώτη φορά αποκατεστημένη αποδεικνύοντας πως ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης είχε λόγο που αμέσως μετά από αυτήν την ταινία μετακόμισε στο Χόλιγουντ.

Αποκατεστημένος έρωτας για τον χαμένο Φαραώ του Ερνστ Λιούμπιτς

Ο Ερνστ Λιούμπιτς γύρισε τους «Ερωτες του Φαραώ» προκειμένου να αποδείξει στο Χόλιγουντ ότι τα κινηματογραφικά έπη μπορούσαν να είναι πραγματικότητα και εκτός Αμερικής. Και τα κατάφερε. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη, πριν από το Βερολίνο και ήταν ουσιαστικά η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε πριν φτάσει στην Αμερική το 1923 και γίνει ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς των επόμενων δεκαετιών, σκηνοθετώντας κλασικές κωμωδίες όπως το «Νινότσκα» (1939) και το «The Shop Around the Corner» του 1940.

Η ολοκληρωμένη εκδοχή του «Οι Ερωτες του Φαραώ» θεωρούνταν χαμένη για χρόνια, αν και τμήματα της ταινίας είχαν κατά καιρούς βρεθεί σε διάφορες χώρες. Η ψηφιακή αποκατάσταση της (από την ομάδα Alpha Omega με βάση το Μόναχο που επιμελήθηκε και την αποκατάσταση του «Metropolis» του Φριτζ Λανγκ) χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου για την εύρεση των χαμένων κομματιών του φιλμ.

Μέρος της ταινίας υπήρχε ήδη στην Γερμανία, όταν το 1970 το Γερμανικό αρχείο αντάλλαξε μια κόπια του φιλμ του Λιούμπιτς, δίνοντας στη Ρωσία που την είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή στην ιδιοκτησία της, υλικό από το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Το υλικό αυτό από τη Ρωσία ήταν διάρκειας 55 λεπτών και δεν περιείχε ούτε μια από τις ερωτικές σκηνές της ταινίας.

Ευτυχώς, υλικό της ταινίας βρέθηκε σε μια ιταλική κόπια, ιδιοκτησίας του George Eastman House της Νέας Υόρκης, η οποία περιείχε - αν και κομματιασμένες - όλες τις ερωτικές σκηνές του φιλμ. Και μαζί με τους τίτλους που υπήρχαν χαμένοι μέσα στα κουτιά μιας άλλης ταινίας στο Μουσείο Κινηματογράφου του Μονάχου έγινε δυνατή η αποκατάσταση του φιλμ του Λιούμπιτς.

Από την τελική εκδοχή της ταινίας λείπουν αυτή τη στιγμή 10 λεπτά, αλλά ο υπεύθυνος της αποκαστάσης δηλώνει πως «τουλάχιστον ξέρουμε πως το 90% των σκηνών είναι εκεί».

Για τον εορτασμό των 89 της χρόνων λειτουργίας, η Αμερικανική Ταινιοθήκη διοργάνωσε μια προβολή της ταινίας συνοδεία μια 16μελούς ορχήστρας η οποία ερμήνευσε την αυθεντική μουσική του φιλμ γραμμένη από τον διάσημο συνθέτη όπερας Εντουαρτ Κούνεκε.

Καλεσμένη στην προβολή ήταν η 73χρονη κόρη του Λιούμπιτς, Νικόλα η οποία δήλωσε συγκινημένη πριν από την προβολή: «Δεν έχω δει ποτέ την ταινία. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να ακούσω τη μουσική που ο ίδιος ο πατέρας μου ανέθεσε να γραφτεί για το φιλμ. Θεωρούσα τον πατέρα μου πάντοτε ως έναν σπουδαίο μουσικό, έπαιζε πιάνο όλη μέρη. Και βρίσκω όλες τις ταινίες του εξαιρετικά χορογραφημένες».

Οι «Ερωτες του Φαραώ» αφηγούνται την ιστορία ενός Φαραώ της Αιγύπτου (στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Εμίλ Γιάνινγκς του «Γαλάζιου Αγγελου») που αναγκάζεται να παντρευτεί την κόρη ενός Αιθιόπιου βασιλιά προκειμένου να εμποδίσει έναν πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.