Buzz

Η Ανίτα Πάλενμπεργκ έδωσε την τελευταία performance της ζωής της

στα 10

Μοντέλο, ηθοποιός και σύντροφος του Κιθ Ρίτσαρντς, η Πάλενμπεργκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Η Ανίτα Πάλενμπεργκ έδωσε την τελευταία performance της ζωής της
Με τον Μικ Τζάγκερ στο «Performance»

Μπορεί να μην έπαιξε σε πολλές ταινίες, συμμετείχε όμως σε δύο τουλάχιστον θρυλικά φιλμ της δεκαετίας του ’60 και ’70, ενώ απασχόλησε τα μέσα της εποχής λόγω της σχέση της με τρία από τα μέλη των Rolling Stones.

Γεννημένη το 1944 στην Ιταλία, η Πάλενμπεργκ ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο και με αυτή την ιδιότητα εμφανίστηκε σε εξώφυλλα διάσημων περιοδικών όπως η Vogue. Η μάλλον περίπλοκη σχέση της με τους Rolling Stones θα ξεκινούσε το 1965, όταν με μια φίλη της θα τρύπωνε στα παρασκήνια μιας συναυλίας του συγκροτήματος στο Μόναχο. Εκεί θα γνώριζε τον κιθαρίστα Μπράιαν Τζόουνς, τον οποίο θα άφηνε δυο χρόνια αργότερα για τον Κιθ Ρίτσαρντς (με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά), ενώ θα είχε μια σύντομη περιπέτεια και με τον Μικ Τζάγκερ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Performance» (1970), χωρίς αυτό να επηρεάσει τη μακρόχρονη όσο και θυελλώδη σχέση της με τον Ρίτσαρντς, που θα κρατούσε μέχρι το 1980.

Διαβάστε ακόμη: Same Bat-time! Same Bat-channel! Πέθανε ο τηλεοπτικός Batman, Ανταμ Γουέστ

Anita Pallenberg 607 Η Ανίτα Πάλενμπεργκ φωτογραφημένη από τον Μάικλ Κούπερ στα γυρίσματα του «Performance», το 1968

Anita Pallenberg - Mick Jager 607 H Πάλενμπεργκ και ο Τζάγκερ φωτογραφημένοι από τον Σεσίλ Μπίτον στα γυρίσματα του «Performance»

Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που τραγούδια του συγκροτήματος όπως το «Angie» και του «You Got the Silver» γράφτηκαν γι’ αυτήν.

«Μου αρέσουν οι δυναμικές γυναίκες. Και με την Ανίτα, ήξερες ότι τα βάζεις με μια βαλκυρία – εκείνη που αποφασίζει ποιος θα πεθάνει στη μάχη», έγραφε το 2010 ο Ρίτσαρντς στην αυτοβιογραφία του, «Life», όπου περιέγραφε επίσης την κάθοδο του ζευγαριού στην κόλαση του εθισμού στην ηρωίνη.

Μια κόλαση από την οποία κατάφεραν ευτυχώς να βγουν ζωντανοί, με την Ανίτα να επιστρέφει στα θρανία για να σπουδάσει σχέδιο μόδας, μετά την απεξάρτησή της από τα ναρκωτικά και τον χωρισμό της από τον Ρίτσαρντς.

Τη μοίρα τη σέβομαι πολύ. Ποτέ δεν μετανιώνω για τίποτα.

Anita Pallenberg 607 Οικογενειακές στιγμές με τον Κιθ Ρίτσαρντς και τον γιο τους, Μάρλον

Η Πάλενμπεργκ θα έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Degree of Murder» («Mord und Totschlag», 1967) του Φόλκερ Σλέντορφ, όπου υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα που δολοφονεί κατά λάθος τον πρώην εραστή της, ενώ τον επόμενο χρόνο θα εμφανιζόταν ως θανάσιμη αντίπαλος της Τζέιν Φόντα στην απαράμιλλα cult «Barbarella» του Ροζέ Βαντίμ.

Θα εμφανιζόταν επίσης στο ποπ «Candy» (1968) του Κριστιάν Μαρκάντ, δίπλα στους Σαρλ Αζναβούρ, Μάρλον Μπράντο, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Γουόλτερ Ματάου και Ρίνγκο Σταρ, και στο «Dillinger Is Dead» (1969) του Μάρκο Φερέρι, δίπλα στον Μισέλ Πικολί.

Anita Pallenberg - Barbarella 607 Με τον Τζον Φίλιπ Λο στην «Barbarella»

Dillinger Is Dead 607 Στο «Dillinger Is Dead» του Μάρκο Φερέρι

Αναμφίβολα, όμως, η σημαντικότερη κινηματογραφική στιγμή της σύντομης καριέρας της ως ηθοποιού, ήταν το ψυχεδελικό «Performance» (1970) των Ντόναλντ Κάμελ και Νίκολας Ρεγκ, όπου συμπρωταγωνιστούσε δίπλα στους Μικ Τζάγκερ και Τζέιμς Φοξ.

Τα τελευταία χρόνια, η Πάλενμπεργκ θα έκανε ένα μικρό comeback με εμφανίσεις σε ταινίες του Χάρμονι Κορίν («Mister Lonely», 2007), του Στίβεν Φρίαρς («Cheri», 2009) και κυρίως του Εϊμπελ Φεράρα: «Go Go Tales» (2007), «Napoli, Napoli, Napoli» (2009) και «4:44 Last Day on Earth» (2011).

Η Πάλενμπεργκ πέθανε την Τρίτη 13 Ιουνίου. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η φίλη της, Στέλλα Σνέιμπελ, κόρη του ζωγράφου και σκηνοθέτη Τζούλιαν Σνέιμπελ.

I have never met a woman quite like you Anita.

A post shared by Stella Madrid 🍓 (@stella__schnabel) on


Δείτε εδώ σπάνιο υλικό με την Ανίτα Πάλενμπεργκ από διάφορες φάσεις της θρυλικής ζωής της - εντός και εκτός σινεμά:






Διαβάστε ακόμη