Industry

Στην Καίτη Παπανίκα, «Αντε Γεια» με αγάπη

στα 10

Η Καίτη Παπανίκα, στα 75 της χρόνια, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω αξέχαστους ρόλους και την ανάμνηση ενός πανέμορφου προσώπου.

Flix Team
Στην Καίτη Παπανίκα, «Αντε Γεια» με αγάπη

Η Καίτη Παπανίκα έχασε τη μάχη με τον καρκίνο κι έφυγε από τη ζωή, σήμερα, σε ηλικία 75 χρόνων.

Γεννημένη στη Νέα Φιλαδέλφεια, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με σπουδαίους δασκάλους, σαν την Παξινού, τη Συνοδινού, τον Κωτσόπουλο, τον Μυράτ και τον Λυκούργο Καλλέργη. Ξεκίνησε να παίζει στο θέατρο και στο σινεμά γύρω στο 1963-64, πρώτη της ταινία ήταν το «Μάς Κρύβουν το Ηλιο» του Θάνου Σάντα, αλλά προκάλεσε πραγματική αίσθηση, υποδυόμενη τη Ρενέ της καρδιάς μας, στο «Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη» του Ντίνου Δημόπουλου, το 1968.

καίτη παπανίκα 607 «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη»

Η Καίτη Παπανίκα συνέχισε την καριέρα της τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση και τις επόμενες δεκαετίες, αλλά είχε το ραντεβού της με τη νεότερη κινηματογραφική ιστορία το 1990, όταν ανέλαβε το ρόλο της Μαρίνας στο «Αντε Γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου κι έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία, που τιμήθηκε και με το τότε Α' Κρατικό Βραβείο Γυναικείου Ρόλου.

καίτη παπανίκα 607 «Αντε Γεια»

Μια πανέμορφη και σταθερή παρουσία στην ελληνική σκηνή και οθόνη, η Καίτη Παπανίκα δίδασκε υποκριτική στη Σχολή του Αντώνη Ανδριόπουλου. Η υγεία της ταλαιπωρούνταν από το 2009, αλλά εκείνη δεν το έβαζε κάτω και προσπαθούσε να βοηθά ανθρώπους που είχαν ανάγκη, μάλιστα όσο διατέλεσε δημοτική σύμβουλος στη Νέα Φιλαδέλφεια, παραχωρούσε τον μισθό της σε άπορους. «Ζω την αρρώστια μου με αισιοδοξία,» είχε πει σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις κι η εικόνα της, από τους παραπάνω από 50 ρόλους που ενσάρκωσε, ταυτίζεται μ' αυτή τη φωτεινή πρόθεση.

Δείτε εδώ χαρακτηριστικές σκηνές από το «Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη»:


Δείτε εδώ το τρέιλερ και σκηνές από το «Αντε Γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου: