Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 8.0: Σαλπάρουμε για Σύρο...

στα 10

Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Animation Animasyros και υπόσχεται τέσσερις ημέρες κινουμένων σχεδίων - μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Flix Team
Animasyros 8.0: Σαλπάρουμε για Σύρο...

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros διεξάγεται φέτος από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, με το πιο πλούσιο και πλήρες πρόγραμμα που είχε ποτέ, αλλά και μια σειρά από παράλληλες δράσεις που αφορούν το χώρο του animation και συναντήσεις με ξένους δημιουργούς αλλά και την πιο ενεργή πλευρά της κοινότητας των κινουμένων σχεδίων απ' όλον τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ στο ανανεωμένο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά και στις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter.

Animels 607

Το Φεστιβάλ θα κάνει την επίσημη εναρξή του την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου με τη «Νυχτερίδα», την προβολή έκπληξη που γίνεται για πρώτη φορά φέτος σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επιλεγμένα αποσπάσματα της διάσημης οπερέτας του Γιόχαν Στράους ζωντανεύουν επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με φόντο το ονειρικό ψηφιακό σκηνικό και τα animation της Ειρήνης Βιανέλλη. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη συνεργασία του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Tempete Sur Anorak 607

Περίοπτη θεση όπως κάθε χρόνο στο Animasyros έχουν τα διαγωνιστικά του προγράμματα, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Φοιτητικό Διαγωνιστικό. Με περισσότερες από 200 ταινίες και στα δύο προγράμματα που συγκεντρώνουν ό,τι καλύτερο μπορεί κανείς να αναζητήσει στο animation αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Η κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει τα βραβεία του Φεστιβάλ αποτελείται από την (δική μας) Πόλυ Λυκούργου, την Αλίκη Θεοφιλόπουλος (animator και μία από τις πρώτες γυναίκες executive producer της Disney) και η Σλοβένα animator Σπέλα Καντέζ.

Junk Girl 607

Τα αφιερώματα του φετινού Animasyros ξεκινούν από το Ιράν με μια συλλογή ταινιών που δείχνουν το current stature της εκεί ανθούσης βιομηχανίας (διαβάστε εδώ περισσότερα για το αφιέρωμα στο Ιράν) και φτάνουν στον βετεράνο Βέλγο animator Ραούλ Σερβέ (διαβάστε εδώ περισσότερα για το αφιέρωμα) ο οποίος μάλιστα επιμελήθηκε αυτοπροσώπως την επιλογή ταινιών του που θα προβληθούν. Το αφιέρωμα Poetry in Motion αποτελείται από ταινίες βασισμένες στον διαρκή διάλογο ποίησης και κινουμένου σχεδίου, το αφιέρωμα Dance από ταινίες που υπογραμμίζουντην αρμονία και το χρώμα στις κινήσεις των χορευτών, το αφιέρωμα στο Blender Institute με προβολές του συνόλου των επίσημων κυκλοφοριών του, το αφιέρωμα στην Αλίκη Θεοφιλόπουλος αλλά και την Σπέλα Καντέζ της κριτικής επιτροπής, ενώ όλο το φετινό πρόγραμμα του Animasyros είναι αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία, με ταινίες και εργαστήρια που αναδεικνύουν το κοινωνικό δικαίωμα μιας ομάδας ανθρώπων που διεκδικούν ίσες ευκαιρίες και συμμετοχή στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Anne Frank Ari Folman 607

Επίσημος προσκεκλημένος του Animasyros θα είναι φέτος και ο Αρι Φόλμαν, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης του «Βαλς με τον Μπασίρ» και του «The Congress», ο οποίος εκτός των άλλων θα παρουσιάσει σε πρώτη προβολή μερικές από τις σκηνές του «Ημερολογίου της Αννα Φρανκ» που ετοιμάζει αυτόν τον καιρό και αναμένεται ως ένα από τα μεγάλα γεγονότα του animation της επόμενης περιόδου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ημερολόγιο της Αννα Φρανκ» του Αρι Φόλμαν.

Little from the Fish Shop 607

Για πρώτη φορά φέτος καθιερώνεται το Βραβείο Κοινού για ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Από την Ισπανία του μυστηριακού «Pos Eso» του Σάμιουελ Ορτι Μάρτι, στην Κοπεγχάγη του «Little From The Fish Shop» του Τσέχου Γιαν Μπάλεζ, μια ελεύθερη προσαρμογή της «Μικρής Γοργόνας» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κι από εκεί στις συναρπαστικές περιπέτειες του μικρού Χάρι, αρκετά χρόνια πριν αυτός γίνει ο μεγαλύτερος μάγος όλων των εποχών («Houdini» του Σεντρίκ Μπαμπούς) αλλά και το ταξίδι δύο αδελφών σ’ ένα παράλληλο, μεσαιωνικό σύμπαν για να βρουν το φάρμακο που θα σώσει την άρρωστη μητέρα τους («Zlote Krople» των Ντάνιελ Ζντίνζικ και Μάρτσιν Μετζόφσκι από την Πολωνία). Αφθονο σκοτεινό χιούμορ προσφέρει το «Manniegs: Revenge of Hard Egg» του Ζλότα Μικλόσι από την Ουγγαρία, που αποδομεί όλα τα κλισέ των ταινιών δράσης, ενώ στην ίδια ενότητα, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους από τη Μαρτινίκα, το «Battledream Chronicle» του Αλέν Μπιντάρντ αλλά και το βραζιλιάνικο, «Historia Antes de Uma Historia» του Γουίλσον Λαζαρέτι, με πρωταγωνιστή τον σοφό γερο-Doctor K.

Τα Μουστοκούλουρα του Αγισήλαγου 607

Στο Ελληνικό Πανόραμα το παρών θα δώσουν Ελληνες ανήσυχοι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων. Ενδεικτικά, μέσα από το ενισχυμένο φέτος πρόγραμμα του Ελληνικού Πανοράματος αναφέρουμε το διάσημο πλέον, εμπνευσμένο από το «Game of Thrones» και με τη δική του viral ιστορία «The Rains of Castamere» του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, το βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ «Τα Μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου» του Γιώργου Νικόπουλου, το «Oliloves» των Ακη Μελάχρη και Γιώργου Μελισσαρόπουλου που φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο μέρος μιας σειράς «οικολογικών» κινουμένων σχεδίων, το βέβηλο «Sisters» του Αγγελου Παπαντωνίου με καλόγριες για πρωταγωνίστριες, το ευφάνταστο και προσωπικό «Ciel» της Φαίδρας Δεριζιώτη, το «Ξύπνιο Καλαμάρι» της Κατερίνας Ευθυμίου, το «Tales of Fish and Lies» του Παντελή Παραδείση, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι στο σπουδαστικό διαγωνιστικό, το «Ichographs» που επιδεικνύει μια ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία του Γιάννη Κρανιδιώτη με την οποία αποδομεί διάσημα έργα ζωγραφικής σε ήχους και χρώμα και το «Mediterranean» της Αντωνίας Διακομοπούλου για το - δυστυχώς - επίκαιρο θέμα των προσφύγων μεταναστών στη μεγάλη «θάλασσα» της Μεσογείου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το Ελληνικό Πανόραμα.

Expanded Animation 607

Σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, δημιουργούς και παραγωγούς από όλον τον κόσμο, το καθιερωμένο επαγγελματικό φόρουμ του φεστιβάλ μετεξελίσσεται σε Agora. Με εκτεταμένα networking events, εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις από επαγγελματίες του animation και λειτουργία βιντεοθήκης, το animasyros προσφέρει στους δημιουργούς μια εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης και ταυτόχρονα πρόσβασης σε inside information της βιομηχανίας. Θεωρητικές γνώσεις και πολύτιμες πρακτικές συμβουλές θα αναπτυχθούν μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες όπως της Αλίκης Θεοφιλόπουλος, του Νταν Ρίτσαρντς, της Aννας Ευσταθίου, μέλους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Μίρνα Κεσισιάν. Επίσης, στο πλαίσιο της Αγοράς, οι περίφημοι ARS Electronica θα παρουσιάσουν μέσω του curator τους το πρόγραμμα "Expanded Animation", το οποίο περιλαμβάνει εναλλακτικές εφαρμογές της animation τέχνης και των nu-media. Παράλληλα στοχευμένες δράσεις, όπως το κλειστό δείπνο εργασίας Meet The Producers, θα δώσουν την ευκαιρία σε δημιουργούς με έργα που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης της παραγωγής τους να διερευνήσουν τις πιθανότητες ευρύτερης χρηματοδότησης μέσω της ανάπτυξης συνεργιών.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμά του 8.0 Animasyros:

To Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 8.0 πραγματοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ- Εταιρία Αστικού Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ στο ανανεωμένο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά και στις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter.