Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 8.0: Η μεγάλη επιστροφή του συναρπαστικού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

στα 10

Από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros επιστρέφει στην Ερμούπολη για την 8η πιο πλούσια διοργάνωσή του, με προβολές που ξεχωρίζουν και ένα νέο τμήμα Αγοράς που φιλοδοξεί να μετατρέψει τις Κυκλάδες σε ένα δίκτυο δημιουργίας επαγγελματιών του animation.

Flix Team
Animasyros 8.0: Η μεγάλη επιστροφή του συναρπαστικού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Μετά από επισκέψεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, το Animasyros επιστρέφει στην βάση του, πιο μεγάλο και πλούσιο, για να κατακλύσει και φέτος, από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου την Ερμούπολη της Σύρου με δυνατές προβολές στο μοναδικό θέατρο Απόλλων, στο Δημοτικό Κινηματογράφο Παλλάς και στις υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη.

Νέα Αφιξη: Agora

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το αniµasyroς 8.0 περιλαμβάνει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε Διεθνή Φεστιβάλ, καταξιωμένους δημιουργούς και σχολές στον χώρο της τέχνης της εμψύχωσης, αλλά και το νέο τμήμα της Αγοράς (Αgora): με έμπνευση από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής αγοράς και σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, δημιουργούς και παραγωγούς από όλον τον κόσμο, το καθιερωμένο επαγγελματικό φόρουμ του φεστιβάλ μετεξελίσσεται σε Agora. Με περισσότερες δράσεις δικτύωσης των επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων και με σειρά στοχευμένων ενεργειών, όπως σεμινάρια και ειδικές προβολές παραγωγών σε εξέλιξη (work in progress), φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο επαγγελματιών animation με βάση την Ερμούπολη και τις Κυκλάδες.

Ταινίες, Ταινίες, Ταινίες!

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: προβολές 200 περίπου ταινιών σε δύο διαγωνιστικά τμήματα, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία, ειδικές προβολές και παρουσιάσεις πολυαναμενόμενων ταινιών μεγάλων animation studio από τις ΗΠΑ, αφιερώματα σε διεθνή ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ειδικές προβολές με θέμα τη σχέση της κινηματογραφικής τέχνης της εμψύχωσης με την ποίηση και τον χορό και «μυστικές» ενότητες προβολών (secret screening events). Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο τμήμα, αποκλειστικά αποτελούμενο από μεγάλου μήκους παραγωγές, λειτουργώντας ως πιλότος για το επερχόμενο επίσημο διαγωνιστικό μεγάλου μήκους ταινιών κινουμένων σχεδίων που αποτελεί μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης του φεστιβάλ. Παράλληλα με τη διαμόρφωση των επί μέρους ειδικών προβολών και αφιερωμάτων η ομάδα προγράμματος έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα υποβολής συμμετοχών για το διαγωνιστικό τμήμα, που θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη σελίδα του Animasyros στο ιντερνετ.

Goosberry

Μαθαίνοντας την τέχνη του animation

H ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) επέλεξε φέτος το Αnimasyros, προκειμένου να πραγματοποιήσει 2 εργαστήρια που απευθύνονται σε εφήβους, με τη συμμετοχή καταξιωμένων εκπαιδευτών από την Ελλάδα, το Βέλγιο & την Αυστρία. Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαµβάνονται και τα καθιερωµένα εκπαιδευτικά εργαστήρια animation, τα οποία εμπλουτίζονται, ώστε να συμπεριλάβουν ευρύτερες ομάδες-στόχου, µε τη συνδροµή καταξιωµένων εκπαιδευτών. Eτσι, φέτος σχεδιάζεται ένα πρότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο που απευθύνεται τόσο σε άτομα με αναπηρίες και εκπαιδευτές ειδικής αγωγής, αλλά και σε µαθητές των δηµοτικών σχολείων και δασκάλων, ενώ συνεχίζονται και τα εργαστήρια για νέους επαγγελματίες και φοιτητές. Οπως κάθε χρόνο, σπουδαστές του Ιονίου Πανεπιστηµίου θα παρακολουθήσουν όλη την διοργάνωση και θα συµµετάσχουν στοοπτικοακουστικό εργαστήρι, καταγράφοντας το Animasyros 8.0 και δηµιουργώντας την ταινία making of που θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.

Animatech

Και φέτος, όσοι δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στη Σύρο θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέσω live streaming, μέσω της αξιοποιήσης των νέων τεχνολογιών που παρέχει το θέατρο Απόλλων.

H συνεισφορά του Animasyros

O Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, εκλέχθηκε πρόεδρος της ASIFA Hellas, του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ενωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων (Association Internationale du Film d’Animation). Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Animasyros, «η εξέλιξη αυτή, πέρα της αναγνώρισης της συνεισφοράς του animasyros, μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον και μας κινητοποιεί, ώστε να συνεχίσουμε να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην ανάπτυξη του animation στην Ελλάδα».

Πληροφορίες

  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη
  • Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ στο ανανεωμένο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά και στις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter.
  • To Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 8.0 πραγματοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ- Εταιρία Αστικού Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.