Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 12: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Flix

στα 10

Μπορεί το Animasyros να έριξε την αυλαία του πριν λίγες μέρες, αλλά αυτές οι δέκα ταινίες που είδαμε στο φεστιβάλ θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας.

Animasyros 12: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Flix

Για άλλη μια χρονιά το Animasyros ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πίσω του μια υπέροχη γεύση από ένα ευφάνταστο ταξίδι τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο, πηγαίνοντας μας από την Χιλή στην Ιαπωνία και πίσω στην Ελλάδα και μετά στο Περού, με μερικές από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων. Και φέτος με πάνω από 200 ταινίες σε τέσσερα σταθερά, διαγωνιστικά τμήματα - Διεθνές & Σπουδαστικό Μικρού Μήκους και Μεγάλου Μήκους, Τηλεοπτικές σειρές & κατά παραγγελία ταινίες – οι οποίες παρέλασαν στην οθόνη του ιστορικού θεάτρου Απόλλων, μας έκαναν να βουτήξουμε σε ιστορίες διασκεδαστικές, αλλά και γεμάτες έντονα κοινωνικά μηνύματα οι οποίες καθρέφτισαν στη μικρή τους διάρκεια και φέτος με τον καλύτερο τρόπο την παγκόσμια animation σκηνή.

Μπορεί το διαγωνιστικό κομμάτι να τελείωσε, τα βραβεία να δόθηκαν, αλλά εμείς μέσα από όλο αυτό το ταξίδι κρατήσαμε τις δικές μας 10 αγαπημένες ταινίες που είδαμε σε όλα τα τμήματα του διαγωνιστικού στο Animasyros 12, κάτι σαν τις δικές μας καρτ ποστάλ, τις οποίες θα κουβαλάμε για πάντα μαζί μας.

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 12: Τα βραβεία

animasyros 607

«Zero Impunity» των Νικολά Μπλιέ, Στέφαν Ιμπέρ-Μπλιέ και Ντένις Λάμπερτ / Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους

Ενα ντοκιμαντέρ που μιλάει για τα θύματα βίαιης σεξουαλικής κακοποίησης κατά την περίοδο πολέμου, το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του κίνημα (δείτε περισσότερα εδώ), συνδυάζοντας live action, όταν αφορά τις δηλώσεις ακτιβιστών με videos πάνω σε κτήρια και τοίχους σε διάφορες πόλεις του κόσμου (από την Γαλλία και την Αμερική ως και την Συρία), και το animation όταν αφορά τις μαρτυρίες των θυμάτων αλλά και άλλων προσώπων κλειδιά πάνω στην σεξουαλική κακοποίηση ατόμων δραματοποιώντας τις χωρίς μελοδραματισμούς. Υπέροχο, δυνατό, σκληρό, δίνει φωνή στη βουβές κραυγές όλων αυτών των θυμάτων οι οποίοι απαιτούν την δική τους δικαίωση.

animasyros 607

«Toomas Beneath the Valley of the Wolves» της Τσίντις Λούντγκρεν / Διεθνές Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους

Εχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις με την προηγούμενή της ταινίας, το «Manivald», η Λούντγκρεν επιστρέφει αυτή την φορά με μια ακόμα υπέροχη μικρού μήκους ταινία, στην οποίο ο Τόμας, ένας υποδειγματικός οικογενειάρχης λύκος, αναγκάζεται να γίνει ζιγκολό και να παίξει σε ταινία πορνό για να θρέψει την οικογένειά του. Γεμάτο ξεκαρδιστικά αστείες καταστάσεις, η ταινία μιλάει για την σεξουαλική και κοινωνική καταπίεση με ένα υπέροχα φρέσκο και διασκεδαστικό τρόπο.

animasyros 607

«Good Intentions» της Αννας Μαντζάρη / Φοιτητικό Διαγωνιστικό

Μετά το περσινό πανέξυπνο «Enough», η Μαντζάρη μας δείχνει την νέα της δουλειά με ένα μικρό θρίλερ για τους ανθρώπους που δεν είναι πάντα καλοί στο να παίρνουν αποφάσεις, καθώς μια νεαρή γυναίκα προκαλεί ένα δυστύχημα, αφήνοντας το θύμα αβοήθητο, και αρχίζει να ζει διάφορα παράξενα και τρομαχτικά πράγματα. Stop motion animation για μια ευφάνταστη και απολαυστική ιστορία, γεμάτη ανατροπές.

animasyros 607

«Athleticus» του Νικολά Ντεβό / Τηλεοπτικές & Κατά Παραγγελία Ταινίες

Εχετε ποτέ φανταστεί πώς θα ήταν αν οι χελώνες σήκωναν βάρη, οι ελέφαντες έπαιζαν ποδόσφαιρο, οι καμηλοπαρδάλεις έκαναν δοκό και τα φλαμίνγκο να αρίστευαν στους κρίκους; Η γαλλική τηλεοπτική σειρά animation του Νικολά Ντεβό έχει όλες τις απαντήσεις, και ναι είναι τόσο αστείο όσο φαντάζεστε.

animasyros 607

«Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου / Φοιτητικό Διαγωνιστικό

Σε μια ελληνική παραλία, μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας του σήμερα, εν μέσω καύσωνα, δυο παιδιά καταφέρνουν να κάνουν τους πάντες να αφεθούν ελεύθεροι, και να γίνουν και πάλι, έστω μέχρι να δύσει ο ήλιος και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, παιδιά. Μια υπέροχη σκιαγράφηση της Ελλάδας του σήμερα σε μια από τις απολαυστικότερες ταινίες του προγράμματος.

animasyros 607

«Mind my Mind» της Φλορ Ανταμς / Διεθνές Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους

Οταν βασιζόμαστε στις κοινωνικές νόρμες για να επιβιώσουμε σε μια κοινωνία, δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από την πεπατημένη. Ειδικά αν κάποιος έχει εμμονή με τα Στούκας, τα γερμανικά βομβαρδιστικά, και θέλει να βγει ραντεβού με μια κοπέλα. Ενα animation το οποίο προσεγγίζει με αρκετή ειλικρίνεια και σεβασμό το πώς λειτουργεί το μυαλό ενός ανθρώπου με αυτισμό.

animasyros 607

«Sacrees Nonnes» (Holy Nuns) των Ανίσα Μπεντιάφ, Εντβίζ Μπελίν ντε Κοτό, Λουσίλ Φιλιόν, Περίν Λεμονιέρ, Ζακαρία Μέκιντες, Λέα Μουροντ και Αρμελί Ρόι / Φοιτητικό Διαγωνιστικό

Δυο καλόγριες φθάνουν αργοπορημένες στη Θεία Λειτουργεία και για να τις τιμωρήσουν τις βάζουν να κάνουν φασίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας καταστρέφουν ένα ιερό σκεύος. Στην προσπάθειά τους να το επιδιορθώσουν μπλέκονται σε μια σειρά από απίστευτες καταστάσεις και καταλήγουν στην αμαρτία. Ξεκαρδιστικά και ιερόσυλα αστείο. Δείτε το ολόκληρο παρακάτω.


animasyros 607

«The Art of Change: Climate Change» των Μαρία Αλβάρεζ και Ελίσα Μοράις (Sois de Traca) / Τηλεοπτικές & Κατά Παραγγελία Ταινίες

Μια ομάδα ζώων οργανώνεται και δεσμεύεται να υψώσει φωνή και να κάνει αντάρτικο ώστε να ακουστεί από τους ανθρώπους. Επίκαιρο με ένα πραγματικά δυνατό μήνυμα γύρω από την κλιματική αλλαγή και την εξολόθρευση των ειδών, η μικρού μήκους αυτή ταινία δεν θα αφήσει κανέναν απροβλημάτιστο. Δείτε την ολόκληρη παρακάτω.


animasyros 607

«Selfies» του Κλαούντιους Γκεντινέτα / Διεθνές Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους

Η άβυσσος του ανθρώπινου ψυχισμού μέσα από χιλιάδες καρέ από στυλιζαρισμένα selfies. Με έναν αρκετά ευρηματικό και καυστικό τρόπο η ταινία συνθέτει ένα φρικτό και ταυτόχρονα θλιβερό χαμόγελο της σημερινής πραγματικότητας. Μια ταινία που θα σου κόψει το χαμόγελο μαχαίρι.

animasyros 607

«Τutu» του Γκασπάρ Σαμπό / Φοιτητικό Διαγωνιστικό

Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας με πουέντ επί σκηνής, υπό τους ήχους του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι - είναι τόσο όμορφο, τόσο ποιητικό και ταξιδιάρικό όσο μπορείτε να φανταστείτε.


Περισσότερο Animasyros 12:

Animasyros 12 poster 607