Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 12: Τα βραβεία

στα 10

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros έριξε αυλαία την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, σε μία λαμπερή τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων.

Flix Team
Animasyros 12: Τα βραβεία

Τις τελευταίες πέντε μέρες, η Ερμούπολη της Σύρου γέμισε με μερικές από τις καλύτερες animation ταινίες του κόσμου με το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το οποίο χτες έριξε αυλαία δίνοντας τα δικά του βραβεία τιμώντας έτσι τις ταινίες και τους δημιουργούς τους σε μια λαμπερή τελετή λήξης.

Τη βραδιά άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο η ομάδα Κ.Δ.Α.Π – ΜΕ.Α Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με μια συναυλία με έργα του Ερίκ Σατί και του Μίκη Θεοδωράκη, υπό την μουσική επιμέλεια της μουσικού Στέλλας Γιαλόγλου και τη συμμετοχή των εκπαιδευτών Μόσχας Κοντορούση, Ελευθερίας Βιτάλη, Δημήτρη Μαραγκού και Καρμέλλας Βακονδίου.

Αμέσως μετά, η παρουσιάστρια της τελετής λήξης, η ραδιοφωνική παραγωγός Μαίρη Ρετσίνα, ανέβηκε στη σκηνή και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Animasyros Βασίλη Καραμητσάνη που της εξασφάλισε για φέτος «την καλύτερη θέση στο φεστιβάλ!». Oπως η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων κρατούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της ψυχής όλων μας γιατί επικοινωνούν με το εσωτερικό μας παιδί, το οποίο μην ξεχνάτε ότι ξέρει όλες τις απαντήσεις!».

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 12: Το stop motion animation κυριαρχεί στο Pitching Forum της Αγοράς

animasyros 607

Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τους συν-διοργανωτές του Φεστιβάλ, δηλαδή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας) που φέτος έδωσε για πρώτη χρονιά την απλόχερη υποστήριξή του στο Animasyros, η Μαίρη Ρετσίνα προσκάλεσε στη σκηνή την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού της Σύρου Αλίκη Λεονταρίτη που μίλησε με συγκίνηση για «ένα από τα αρτιότερα και διεθνώς καταξιωμένα Φεστιβάλ της Τέχνης της Εμψύχωσης, ένα φεστιβάλ με ανησυχίες και ευαισθησίες που ήδη από το 2008 που ξεκίνησε έδειξε ότι θα είναι λαμπερό, ξεχωριστό και αποφασισμένο να πάει πολύ ψηλά!». Η κα. Λεονταρίτη ολοκλήρωσε τον λόγο της συγχαίροντας και ευχαριστώντας από καρδιάς τους συμμετέχοντες δημιουργούς και τους συν-διοργανωτές, συνεργάτες, χορηγούς και εθελοντές που συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός ακόμα επιτυχημένου Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει μέσα από ένα βίντεο τον καρπό των έξι εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στις πέντε μέρες του Φεστιβάλ αλλά και να γνωρίσει τους συμμετέχοντες (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ) οι οποίοι που ανέβηκαν στη σκηνή και έλαβαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 12: Ο Φωκίωνας Ξένος μας συστήνει το «Heatwave» και το «Ταξίδι των Μικροπλαστικών»

animasyros 607

animasyros 607

Tα Βραβεία

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκαν και τα Βραβεία του 12ου Animasyros. Συγκεκριμένα, το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία της Τσίντις Λούντγκρεν «Ο Τόμας Κάτω από την Κοιλάδα με τους Αγριους Λύκους» (Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves) «για την αυθεντική αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κοινωνικής καταπίεσης. Οταν η διαφυγή από τον κομφορμισμό και την οικονομική πάλη αναμορφώνει τη ζωή με ασύμβατο τρόπο», όπως δήλωσε για την ταινία η Πρόεδρος της Επιτροπής και Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης κα. Ελίζ Ζαλαντό.

Η Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 12 δόθηκε στην ταινία «Μασκότ» (Mascot) της Λιχα Κιμ, «μια μελαγχολική και συνταρακτική ιστορία για την κοινωνική πίεση και την μόνιμη αναζήτηση για την καταξίωση και την αγάπη που καθορίζει την σύγχρονη κοινωνία μας».

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απέσπασε η ταινία «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου «για τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφεί με επιτυχία την ελληνική κοινωνία, καθώς και την απλότητα και αποτελεσματικότητα της τεχνικής αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής και υλικών υπηρετεί την αφήγηση». Την απονομή του βραβείου έκανε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής και αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πρόεδρος του τμήματος Design & Multimedia και Πρόεδρος της ASIFA Κύπρου, κος Πασχάλης Πασχάλη.

animasyros 607

animasyros 607

Ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία απονεμήθηκε στην ταινία «Η Πολιτική της Στρουθοκαμήλου» (The Ostrich Politic) του Μοχάμεντ Χούχου, «για τη διαύγεια και την ευρηματικότητα της διαχείρισης του πολιτικού του μηνύματος και για την άρτια τεχνική που υπηρετεί, χωρίς να επισκιάζει, τους στόχους της αφήγησης».

Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films), το πρώτο βραβείο απέσπασε η ταινία «Η Τέχνη της Αλλαγής: Κλιματική Αλλαγή» (The Art of Change: Climate Change) των Μαρία Αλβάρεζ και Ελίσα Μοράις. «Χρησιμοποιώντας την οικολογική θεματολογία περί εξολόθρευσης των ειδών, η ταινία αξιοποιεί το ρυθμό της τέχνης της εμψύχωσης και τη σιωπή, για να μεταδώσει μία λυπηρή πραγματικότητα», όπως ανέφερε η Ελίζ Ζαλαντό όταν ανακοίνωσε το βραβείο.

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 12: Το Flix στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

animasyros 607

animasyros 607

Την ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε το μουσικό βίντεο «Λυπημένη Καρδιά» (Sad Heart) των Karni & Saul καθώς «Ο τέλειος συγχρονισμός ήχου και εικόνας παράγει ένα ευφάνταστο και δυναμικό μουσικό βίντεο».

Πρώτη στις προτιμήσεις των θεατών ήρθε η πολωνο-ισπανική παραγωγή «Αλλη μια Μέρα Ζωής» (Another Day of Life) των Ραούλ ντε λα Φουέντε και Ντάμιαν Νενάου που απέσπασε το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους.

Φέτος οι δύο κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ, εκτός των καθιερωμένων Βραβείων του Φεστιβάλ, δίνουν δύο ακόμα βραβεία: To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας και Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU.

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, απέσπασε η ταινία «Καλές Προθέσεις» (Good Intentions) της Αννα Μάντζαρις «για την πρωτότυπη, γεμάτη ανατροπές, σεναριακή ιδέα, για τη δημιουργία ενός παράδοξου, εμβυθιστικού σύμπαντος, αλλά και παράλληλα τη σκιαγράφηση του ενοχικού χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας».

Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU, που απονέμεται φέτος για πρώτη φορά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δόθηκε στην ταινία «Ο Πλαστικός Γκοντζίλα της Βαλτικής» (The Plastic Godzilla of the Baltic Sea) σε σκηνοθεσία των Ambulance (Ρίτα Νειταανμάκι και Κάισ Πεντίλα), «για τις αισθητικές επιλογές και τη χρήση των υλικών, σε συνδυασμό με την παιγνιώδη προσέγγιση, η οποία προωθεί την αφήγηση». Την ανακοίνωση του βραβείου έκανε η εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κα. Αννα Ευσταθίου, η οποία ανέφερε: «Οι συμμετοχές στο Animasyros ήταν εξαιρετικές και χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη επιλογή γιατί μιλάει για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο: τη ρύπανση από το πλαστικό.»

animasyros 607

Τέλος, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Animasyros διοργάνωσαν έναν Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ταινίας Εμψύχωσης με θέμα "Μετάβαση στην Ευφορία", με στόχο την χρήση της τέχνης της εμψύχωσης ως μέσου ερμηνείας του κυρίαρχου μηνύματος της Ελευσίνας 2021. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν 28 ταινίες από 5 χώρες της ΕΕ που διαγωνίστηκαν για 3 χρηματικά βραβεία. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 9 μέλη και συγκεκριμένα τους:

Μαρία Ανεστοπούλου - Διευθύντρια Animasyros / Οικονομική & Διοικητική Διευθύντρια ΕΛΣ, Παναγιώτης Γκιόκας - Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας πολιτιστικής διαχείρισης Mentor, Αναστασία Δημητρά - Διευθύντρια του τμήματος Animation & Interactive Media στον ΑΚΤΟ / Ταμίας Asifa Ελλάδος, Κέλλυ Διαπούλη - Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Μαρινέτα Κρητικού - Σκηνοθέτης πολυμέσων στο Τμήμα Νέων Μέσων της ΕΡΤ, Ιωάννα Ντάλλη - Συνεργάτη στο τμήμα Επικοινωνίας Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Δρ. Παναγιώτης Σταματόπουλος - Ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας / Συντονιστής Προγράμματος Animasyros 12, Μαρία Φιλιππή - Διευθύνουσα Σύμβουλος Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Dan Richards - Σκηνοθέτης και Ιδρυτής των στούντιο A+C (Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι τα εξής:

  • Πρώτο Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.500€ απονέμεται στην ταινία Transition to Euphoria της Eφης Παπά.
  • Δεύτερο Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 500€ απονέμεται στην ταινία Other του Μπάμπη Αλεξιάδη
  • Τρίτο Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 500€ απονέμεται στην ταινία Transition to Euphoria των Αλέξανδρου Σιμόπουλου και Josef Kloos

Την απονομή των Βραβείων έκανε η Μαρία Ανεστοπούλου, Διευθύντρια του Animasyros.

Mέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν ο Ρικάρντο Μπλάνκο (animator, μέλος του CINANIMA) και η Καρολίνα Σάντβικ (καλλιτέχνης και animator). Την κριτική επιτροπή του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος συνέθεσαν φέτος ο σεναριογράφος και αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Ιωσηφέλης και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Φυλακτός.

H βραδιά ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο πάρτι στην αυλή του Θεάτρου Απόλλων, όπου οι διοργανωτές, συνεργάτες, εθελοντές και φίλοι του Φεστιβάλ ανανέωσαν το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο του 2020 και το Animasyros 13!

animasyros 607

Animasyros 12 poster 607

Διαβάστε ακόμη: Animasyros 12: Το Flix στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ