Buzz

Ανιές Βαρντά για πάντα στο Exile Room!

στα 10

Το Exile Room κλείνει τη φετινή σεζόν προβολών του με έναν αποχαιρετισμό στην Ανιές Βαρντά, προβάλλοντας τα δύο κορυφαία ίσως ντοκιμαντέρ της, στις 23 και 30 Μαΐου.

Flix Team
Ανιές Βαρντά για πάντα στο Exile Room!

Η μοναδική Ανιές Βαρντά πέθανε στις 29 Μαρτίου, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο κενό, αλλά και μια πολύτιμη παρακαταθήκη μιας εμβληματικής φιλμογραφίας που δεν σταμάτησε ποτέ να εκπλήσσει.

Αφιερωμένο αποκλειστικά στο είδος του ντοκιμαντέρ, το Exile Room δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει τη φετινή σεζόν με ένα φόρο τιμής στο έργο της, αφιερώνοντας τις προβολές του Μαΐου στη θρυλική δημιουργό της Nouvelle Vague και προβάλλοντας τα δύο κορυφαία ίσως ντοκιμαντέρ της καριέρας της: το «The Gleaners and I» και το «The Beaches of Agnès».

Η είσοδος είναι δωρεάν και οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη: O ορισμός της ευτυχίας κατά την Ανιές Βαρντά

The Gleaners and I 607

Πέμπτη 23/5 στις 21.00

The Gleaners and I (Les Glaneurs et la Glaneuse, 2000)
Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά / Χώρα: Γαλλία / Διάρκεια: 82’

Σε ένα από τα κορυφαία ντοκιμαντέρ της, τρανή απόδειξη για τον τρόπο που η Βαρντά έκανε πάντα το πολιτικό προσωπική της υπόθεση, η ακούραστη δημιουργός αγκαλιάζει για πρώτη φορά τη νέα τεχνολογία και με μια ψηφιακή κάμερα στο χέρι ξεχύνεται στους αγρούς και τη γαλλική εξοχή για να αναζητήσει τους σύγχρονους απογόνους των πρωταγωνιστριών στον πίνακα του Ζαν-Φρανσουά Μιγέ, «Οι Σταχομαζώχτρες», χωριάτισσες που για να επιβιώσουν μάζευαν τα υπολείμματα από τα σπαρτά έπειτα από τη συγκομιδή της σοδειάς. Στο ίδιο ύφος ενός ιδιοσυγκρασιακού road movie και στο κλίμα ανεπιτήδευτης παρατήρησης και αυτοβιογραφικής διάθεσης που τροφοδοτούν τα περισσότερα ντοκιμαντέρ-κινηματογραφικά δοκίμια της τελευταίας περιόδου της καριέρας της, η Βαρντά συναντά ρακοσυλλέκτες κι αστέγους που ζουν από τα αποφάγια άλλων, ανθρώπους που συλλέγουν ανεπιθύμητα τρόφιμα και παραμορφωμένα ζαρζαβατικά, καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη ανακυκλώσιμα υλικά και ανορθόδοξους σεφ. Ομως αντί να κουνήσει το δάχτυλο επιδεικτικά απέναντι στον πολιτισμό του υπερκαταναλωτισμού, η Βαρντά επιλέγει να διατυπώσει το δικό της κοινωνικό σχόλιο με το να σταθεί ισότιμα δίπλα στους πρωταγωνιστές της και να ακούσει προσεκτικά τις ιστορίες τους, ανακαλύπτοντας την ποίηση, την ανθρωπιά, το χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και, εν τέλει, τον εαυτό της, κυριολεκτικά ανάμεσα στα… σκουπίδια.

The Beaches of Agnes 607

Πέμπτη 30/5 στις 21.00

The Beaches of Agnès (Les Plages d’Agnès, 2008)
Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά / Χώρα: Γαλλία / Διάρκεια: 110’

Σε ηλικία 80 ετών και με την ανεμελιά μιας γυναίκας που δεν υπήρξε ποτέ femme fatale και δεν θα κλάψει ποτέ για τη χαμένη ομορφιά της, η λιλιπούτια Ανιές σωματοποιεί τις αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας δίχως φόβο, αλλά με πολύ πάθος. Ευάλωτη και αληθινή, επικοινωνεί τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της μέσα από μια σειρά απολαυστικά ευρήματα που επινοεί για χάρη του θεατή. Και μολονότι αναγνωρίζουμε εξαρχής ότι το παιχνίδι είναι «στημένο», η οικειότητα που νοιώθει κανείς μαζί της όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους είναι απόλυτα αυθεντική. Η σχέση της Βαρντά με τον σύζυγό της, Ζακ Ντεμί, είναι το απόλυτο fuck you attitude απέναντι στις κοινωνικές συμβάσεις και κόβει μέχρι το κόκκαλο, όταν η ίδια παραδέχεται ανοιχτά ότι ο Ντεμί πέθανε από AIDS. Κι αν το κορμί της έχει γεράσει, η Βαρντά έχει το σπάνιο ταλέντο να καθοδηγεί το βλέμμα πέρα από τη σάρκα, αποδεικνύοντας ότι η φλόγα της καίει πιο ζωντανή από ποτέ.

Info
23 & 30 Μαΐου, στις 21.00
Exile Room: Αθηνάς 12, Μοναστηράκι / τηλ: 210 3223395 / www.exileroom.gr
Είσοδος ελεύθερη / Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους

The Beaches of Agnes 607

Διαβάστε ακόμη

Tags: exile room