Φεστιβάλ / Βραβεία

Aegean Film Festival: Με «τρίδυμο λαχνό» και Aλίτσε Ρορβάκερ σε πανελλήνια πρώτη

στα 10

Eκλεισε στην Πάτμο με την χθεσινή τελετή λήξης ο πρώτος κύκλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, που βάζει τώρα πλώρη για την Πάρο.

Aegean Film Festival: Με «τρίδυμο λαχνό» και Aλίτσε Ρορβάκερ σε πανελλήνια πρώτη

Φύση ή ανατροφή; Αυτό είναι το ερώτημα που σταδιακά θέτει το ντοκιμαντέρ του Τιμ Γουόρντλ «Three Identical Strangers» ενώ παρακολουθεί την απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία τριών μονοζυγωτικών τριδύμων που χωρίστηκαν μετά τη γέννησή τους, δόθηκαν για υιοθεσία σε διαφορετικές οικογένειες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ανακάλυψαν ο ένας την ύπαρξη του άλλου μόλις στα 19 τους, το 1980, εντελώς συμπτωματικά!

Ενώ ξεδιπλώνεται το χρονικό, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως. Η σημαντικότερη εξ αυτών, το ότι τα τρία αδέλφια αποτελούσαν αντικείμενα του πειράματος ενός χορηγούμενου από άγνωστους ιδιώτες Αυστριακοεβραίου φροϋδικού ψυχιάτρου που έστελνε για υιοθεσία χωρισμένα μετά τη γέννα δίδυμα και τρίδυμα βρέφη σε διαφορετικές φαμίλιες για να παρατηρεί κατά πόσο επηρεάζουν ταξικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες τα πανομοιότυπα γονίδια!


Εξ ου και το ερώτημα «φύση ή ανατροφή;», εξ ου και άλλα ηθικά ζητήματα που ακολούθως θέτει το φιλμ στο πλαίσιο μιας φόρμας που παραπέμπει σε δημοσιογραφική έρευνα προσπερνώντας ενίοτε βιαστικά χαρακτηρολογικές λεπτομέρειες ή ιστορικές συγκυρίες, όμως δεν παύει να εκπλήσσει και να προβληματίζει με την αλά κούκλα μπαμπούσκα αφήγησή του.

Με τις δάφνες του, ανάμεσα σε άλλα φεστιβάλ, από το Σάντανς (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής) και εισπράξεις στο τρέχον αμερικανικό box office που ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι σπάνιο για ντοκιμαντέρ, το «Three Identical Strangers» ήταν όχι μόνο μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και τις πιο φημισμένες πρεμιέρες του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, το οποίο ολοκλήρωσε την πρώτη του βασική διοργάνωση στη γενέτειρά του Πάτμο χθες το βράδυ, στο ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας.

κύβος δράμα 2016 607 Κύβος

Neda Neda

Lazzaro Felice 607 Lazzaro Felice

Οι πρώτοι αποχαιρετισμοί συνοδεύτηκαν από τη βράβευση των μικρού μήκους ταινιών (το μόνο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, με 18 τίτλους φέτος, επιλεγμένους από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αργυρίου) «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα (Καλύτερη Ταινία) και «Neda» της Ιρανογερμανίδας Αφάγκ Ιραντούστ (Ειδική Μνεία), ενώ ταινία-έκπληξη της λήξης ήταν άλλη μια πανελλήνια πρεμιέρα, η τιμημένη με Βραβείο Σεναρίου στις Κάνες, άκρως συγκινητική κοινωνικό-θρησκευτική αλληγορία της Ιταλίδας Αλίτσε Ρορβάχερ «Lazzaro Felice». Σειρά από αύριο για το ΦΚΑ παίρνει η Πάρος, στην οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπάμπης Τσούτσας και η ομάδα του «μεταφέρουν» από την Πάτμο ένα 70% περίπου του συνολικού προγράμματος του φεστιβάλ.

Aegean Film Festival 607

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται με τη χορηγία των Cosmote TV και Sundance TV, τη συμπαραγωγή των Δήμων Πάτμου και Πάρου, υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΕΟΤ, και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook

Aegean Film Festival 607