Buzz

Advent Calendar: 10 Δεκεμβρίου 2012

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, πατάει το play σε μια αγαπημένη κινηματογραφική σκηνή.

Advent Calendar: 10 Δεκεμβρίου 2012

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα – δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Από την 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, το Flix σας κάνει «δώρο» μια κινηματογραφική σκηνή στο… πνεύμα των ημερών, για να φτάσετε με καλή παρέα ως τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα, με τον πρωινό σας καφέ ή τη βραδινή σας χαλάρωση, δείτε μια σκηνή από μια ταινία που έχουμε αγαπήσει ή που σας προτείνουμε: η περίοδος των γιορτών, άλλωστε, είναι ιδανική για σινεμά! Ταινίες παλιές και ταινίες καινούριες, κλασικές ή πιο ιδιοσυγκρασιακές, που φιλοξενούν οικογένειες, συμβατικές ή μη, ομάδες ανθρώπων με δεσμούς αίματος ή συναισθήματος που φτιάχνουν τη δική τους ζώνη ασφάλειας, στοργής και αγάπης.

Σήμερα πατάμε play στο «Touch of Evil» του Ορσον Γουελς. Ο μύθος θέλει τον Ορσον Γουελς ν’ αναλαμβάνει αυτήν την ταινία, ένα από τα τελευταία αυθεντικά noir που γυρίστηκαν ποτέ, σ’ ένα στοίχημα, διαλέγοντας από ένα πάκο το χειρότερο σενάριο, για ν’ αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει καλή ταινία. Για την ακρίβεια, το έκανε μια από τις ωραιότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Ο Γουελς σκόπευε με το «Touch of Evil» να ξαναχτίσει την χαμένη του υπόληψη και εμπορικότητα στο Χόλιγουντ, αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Το φιλμ βγήκε στις αίθουσες σε μια βερσιόν μονταρισμένη από το στούντιο της Universal, την οποία ο Γουελς αποκήρυξε, σε μια ακόμα, μεγαλύτερη εκδοχή το 1976, ενώ το 1998 έγινε μια ακόμα διαφορετική προσέγγιση, βασισμένη σε σημειώσεις που είχε αφήσει ο Γουελς. Σε κάθε περίπτωση, η ταινία δεν πήγε καλά εμπορικά στην Αμερική, αλλά αναγνωρίστηκε ως αριστούργημα στην Ευρώπη, με παθιασμένο υπέρμαχο τον Φρανσουά Τριφό. Παρότι είναι περισσότερο γνωστή για το εναρκτήριο μονοπλάνο διάρκειας 3 λεπτών και 30 δευτερολέπτων και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τσάρλτον Χέστον ως Μεξικανό αστυνομικό, το αληθινό της μεγαλείο κρύβεται σε μικρότερες, ριζοσπαστικές εμπνεύσεις και επιλογές. Στη σκηνή που ακολουθεί, ο διεφθαρμένος αστυνομικός Χανκ Κουίνλαν επισκέπτεται την παλιά του αγάπη, τη Μεξικάνα Τάνα, για να μάθει πληροφορίες για τη δολοφονία που διερευνά, αλλά και για να δοκιμάσει λίγο από το καυτό, καυτό τσίλι της.

info Touch of Evil / Ο Αρχων του Τρόμου / 1958 / σκηνοθεσία, σενάριο: Ορσον Γουελς / Φωτογραφία: Ράσελ Μέτι / Μοντάζ: Ααρον Στελ, Βέρτζιλ Βόγκελ / Μουσική: Χένρι Μαντσίνι / Παραγωγή: Αλμπερτ Ζάγκσμιθ / Πρωταγωνιστούν: Τσάρλτον Χέστον, Τζάνετ Λι, Ορσον Γουελς, Τζόζεφ Καλία, Ακίμ Τακίροφ, Μαρλέν Ντίτριχ / Διάρκεια: 95’

Δείτε ακόμα: