Buzz

Advent Calendar: 9 Δεκεμβρίου 2012

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, πατάει το play σε μια αγαπημένη κινηματογραφική σκηνή.

Advent Calendar: 9 Δεκεμβρίου 2012

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα – δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Από την 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, το Flix σας κάνει «δώρο» μια κινηματογραφική σκηνή στο… πνεύμα των ημερών, για να φτάσετε με καλή παρέα ως τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα, με τον πρωινό σας καφέ ή τη βραδινή σας χαλάρωση, δείτε μια σκηνή από μια ταινία που έχουμε αγαπήσει ή που σας προτείνουμε: η περίοδος των γιορτών, άλλωστε, είναι ιδανική για σινεμά! Ταινίες παλιές και ταινίες καινούριες, κλασικές ή πιο ιδιοσυγκρασιακές, που φιλοξενούν οικογένειες, συμβατικές ή μη, ομάδες ανθρώπων με δεσμούς αίματος ή συναισθήματος που φτιάχνουν τη δική τους ζώνη ασφάλειας, στοργής και αγάπης.

Σήμερα πατάμε play στον «Βιολιστή στη Στέγη» του Νόρμαν Τζούισον. Το 1971, ο Νόρμαν Τζούισον, φρέσκος από τους θριάμβους του «In the Heat of the Night» και του «Thomas Crown Affair», αποφάσισε να μεταφέρει στο σινεμά το θεατρικό μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, το οποίο πρωτοανέβηκε το 1964 (σε μουσική του Τζέρι Μποκ, λιμπρέτο του Σέλντον Χάρνικ, πρόζα του Τζόζεφ Στάιν και έμπνευση στις ιστορίες του Σόλεμ Αλάιχεμ) και είχε ήδη σημειώσει τεράστια επιτυχία – ήταν μάλιστα η πρώτη παραγωγή στο Μπρόντγουεϊ που ξεπέρασε τις 3.000 παραστάσεις και παραμένει το 15ο μακροβιότερο θεατρικό έργο στην ιστορία. Πρωταγωνιστής στην ταινία (και στο βρετανικό ανέβασμα του θεατρικού) είναι ο Τοπόλ, Ισραηλινός με μεγάλη διεθνή καριέρα, μια φιγούρα τόσο ταιριαστή, πληθωρική, ευαίσθητη, γεμάτη δραματικότητα και χιούμορ που παρέμεινε αξεπέραστη στο ρόλο. Η ιστορία τοποθετείται στις αρχές του 20ου αιώνα, στο μικρό χωριό Ανατέβκα της τσαρικής Ρωσίας, όπου Εβραίοι και Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν μαζί αρμονικά. Ο Τέβιε ο γαλατάς προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά του και να παντρέψει τις πέντε κόρες του, αλλά το ξημέρωμα της ρωσικής επανάστασης και παράλληλα ο διωγμός των Εβραίων από την περιοχή βάζουν εμπόδια στα όνειρά του. Στη σκηνή που ακολουθεί, ο Τέβιε τα βάζει με τον Θεό που δεν τον έκανε πλούσιο και φαντάζεται πώς θα ήταν η ζωή του αν είχε λίγα λεφτά, σ’ ένα αριστουργηματικό μουσικό νούμερο με το οποίο ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί, αν προλάβει να σηκώσει τα μάτια του από τη μεγαλειώδη πατρική φιγούρα του Τοπόλ!

info The Fiddler on the Roof / Ο Βιολιστής στη Στέγη / 1971 / σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζούισον / σενάριο: Τζόζεφ Στάιν / Φωτογραφία: Οσγουολντ Μόρις / Μοντάζ: Αντονι Γκιμπς, Ρόμπερτ Λόρενς / Μουσική: Τζον Γουίλιαμς / Παραγωγή: Νόρμαν Τζούισον / Πρωταγωνιστούν: Τοπόλ, Νόρμα Κρέιν, Μόλι Πικόν, Πολ Μαν, Ρόζαλιντ Τσάιτλ, Μισέλ Μαρς / Διάρκεια: 181’

Δείτε ακόμα: