Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 26 Ιουλίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 26 Ιουλίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Ascenseur pour l' echafaud

Ασανσέρ Για Δολοφόνους (Ascenseur pour l' Echafaud) του Λουί Μαλ

Σφιχτό κοντινό στο πρόσωπο μίας γυναίκας που μιλάει στο τηλέφωνο: «Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ» λέει με χείλη που ξεπερνούν την προσμονή κι αγγίζουν την απελπισία. Στην άλλη γραμμή, σ' έναν τηλεφωνικό θάλαμο στο δρόμο, είναι ο Ζουλιέν - ένας 30χρονος βετεράνος πολέμου. Πρώην αλεξιπτωτιστής στους πολέμους της Ινδοκίνας και της Αλγερίας έχει κερδίσει μετάλλια και μία θέση συμβούλου στην εταιρία του Σιμόν Καραλά, ενός εμπόρου όπλων και ηλικιωμένου συζύγου της Φλοράνς. Οι δύο παράνομοι εραστές έχουν σχέδιο: εκείνος θα σκοτώσει το αφεντικό του, αλλά έχει σκεφτεί τα πάντα για να το κάνει να μοιάζει με αυτοκτονία. Μετά θα τη συναντήσει στο καφέ τους και θα ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή. Μόνο που κάτι πηγαίνει στραβά: ολοκληρώνοντας το φόνο, ο Ζουλιέν εγκλωβίζεται στο ασανσέρ του κτιρίου. Παράλληλα, ένα ζευγάρι εφήβων κλέβει το αμάξι του και περνά τη νύχτα μπλέκοντας σ' ένα άλλο φονικό. Οσο για τη Φλοράνς: πιστεύοντας ότι ο Ζουλιέν την έχει παρατήσει, περιπλανιέται αδιέξοδα στο νυχτερινό Παρίσι. Ο,τι συμβεί από τη στιγμή που θα ξημερώσει και το ασανσέρ θα επαναλειτουργήσει, θα είναι καρμικό...

Οταν ένα νέο κύμα σινεμά κι ένα νέο είδος τζαζ εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ ενός πρωτάρη, φιλόδοξου σκηνοθέτη, το αποτέλεσμα ήταν ένα αριστουργηματικό νεο-νουάρ που θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο που κινηματογραφεί κανείς το Παρίσι, τη νύχτα, το έγκλημα... Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Κανάλι της Βουλής

the fugitive

Ο Φυγάς (The Fugitive) του Αντριου Ντείβις

Ο δρ Ρίτσαρντ Κιμπλ, διακεκριμένος χειρουργός του Σικάγο, δεν έχει παράπονα απ' τη ζωή: κατέχει μια εξέχουσα θέση στην ιατρική κοινότητα, ένα υπέροχο σπίτι στο πιο ακριβό προάστιο και μια πανέμορφη σύζυγο, την Έλεν. Όλα είναι πράγματι τέλεια, μέχρι τη στιγμή, που η Ελεν δολοφονείται. Ο Κιμπλ κατηγορείται για τη δολοφονία της και καταδικάζεται σε θάνατο. Όμως, η τύχη τον βοηθά να δραπετεύσει. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει ένα αμείλικτο ανθρωποκυνηγητό. Ο Κιμπλ προσπαθεί με κάθε τρόπο ν' ανακαλύψει τον πραγματικό δολοφόνο και παράλληλα να ξεφύγει από τον διώκτη του, τον ομοσπονδιακό πράκτορα Σαμ Τζέραρντ, ο οποίος έχει ορκιστεί να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Η ταινία προβάλλεται στις 21.45 στο Star

The BFG 607

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (The BFG) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ενα μικρό ορφανό κορίτσι, η Σόφι, συναντά ένα μυστηριώδη γίγαντα και μαθαίνει για τα θαύματα και τους κινδύνους της Χώρας του. Μαζί, θα τα βάλουν με τους πανίσχυρους - όχι και τόσο φιλικούς - γίγαντες για να σώσουν την Μεγάλη Βρετανία και θα ανακαλύψουν την αξία της φιλίας.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πετυχαίνει την καλύτερη live action μεταφορά μυθιστορήματος του Ρόαλντ Νταλ σε ένα παιδικό, αλλά αυτόματα κλασικό παραμύθι για όλες τις εποχές. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 01.15 στο Open

matria

Μητέρα, Πατρίδα (Matria) του Αλβαρο Γκάγκο

Η Ραμόνα, παγιδευμένη σε μία αποτυχημένη σχέση και μητέρα μιας δεκαεπτάχρονης, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών σε μια παραθαλάσσια πόλη. Οταν οι αλλαγές στο εργοστάσιο την αναγκάζουν να αναζητήσει νέα δουλειά, αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου που πρόσφατα έχασε τη γυναίκα του.

H ομότιτλη μικρού μήκους του Αλβαρο Γκάγκο γίνεται ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που ταξίδεύει τον κόσμο. Πρεμιέρα στο Πανόραμα του Βερολίνου, Βραβείο Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Μαρία Βάσκεζ στο Φεστιβάλ της Μάλαγα και δεκάδες διακρίσεις για ένα «νταρντενικό» φιλμ που αγγίζει ευαίσθητα την καρδιά τής μητέρας-πατρίδας-Ισπανίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 18.20 στο Cosmote Cinema 2

Questione Privata

Μια Προσωπική Ιστορία (Una Questione Privata) των Πάολο Ταβιάνι, Βιτόριο Ταβιάνι

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μπέπε Φενόλιο, Μια ιδιωτική υπόθεση αφηγείται την ιστορία του αντάρτη Μίλτον, των συντρόφων του και της αγαπημένης του. Μετά την επιστροφή στην έπαυλη όπου γνώρισε τη Φούλβια, ο Μίλτον ανακαλύπτει ότι ίσως η κοπέλα και ο καλύτερός του φίλος Τζιόρτζιο ερωτεύτηκαν. Στην προσπάθειά του να καταλάβει τι συμβαίνει, ο Μίλτον ξεκινάει ένα ταξίδι στο πράσινο και ομιχλώδες τοπίο της περιοχής των Λάγκε που είναι επίσης ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ένα ταξίδι στην ανθρώπινη ψυχή και στις αντιθέσεις του πολέμου.

Το κύκνειο άσμα του Βιτόριο Ταβιάνι, εδώ στην τελευταία κοινή του συνεργασία με τον αδελφό του Πάολο στη σκηνοθεσία, το σενάριο και το όραμα, μπορεί να απέχει από τα καλύτερα φιλμ των Ιταλών δημιουργών όμως παραμένει ονειρικό, ποιητικό και συναισθηματικά έντονο. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη για ενοικίαση στο Videorama

crimes of the future

Εγκλήματα του Μέλλοντος (Crimes of the Future) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, καθώς η ανθρωπότητα μαθαίνει να προσαρμόζεται στο συνθετικό περιβάλλον, το ανθρώπινο σώμα υφίσταται νέους μετασχηματισμούς και μεταλλάξεις. Με την σύντροφό του Caprice (Lea Seydoux), o Saul Tenser (Viggo Mortensen), διάσημος καλλιτέχνης και περφόρμερ, παρουσιάζει δημόσια την μεταμόρφωση των οργάνων του, σε avant-garde παραστάσεις. H Timlin (Kristen Stewart), μια ερευνήτρια του Εθνικού Μητρώου Οργάνων, παρακολουθεί μανιωδώς τις κινήσεις τους, μέχρις ότου μια μυστηριώδης οργάνωση αποκαλύπτεται… Η αποστολή των μελών της: να χρησιμοποιήσουν την διασημότητα του Saul για να ρίξουν φως στην επόμενη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης…

Γυρισμένη στην Αθήνα, ελληνική συμπαραγωγή. Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ επιστρέφει στο κινηματογραφικό παρελθόν του - αλλά πόσο καλά μπορεί να δει το μέλλον; Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

Do Not Expect to Much From the End of the World

Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου (Do Not Expect Too Much from the End of the World) του Ράντου Ζούντε

Η Αντζελα είναι η κεντρική ηρωίδα μιας τραγικωμωδίας που τη θέλει να κυνηγά θύματα εργατικών ατυχημάτων που για ένα ποταπό αντάλλαγμα θα ενοχοποιήσουν τον εαυτό τους και όχι τους εργοδότες on camera. Ταυτόχρονα το alter ego της, o ρατσιστής, ακροδεξιός Αντριου Τέιτ (συνελήφθη το 2022 στη Ρουμανία) συνεχίζει στο Tik Tok να ξερνάει μισαλλόδοξο λόγο και να κερδίζει views και likes ερήμην της νέας πολιτικής ορθότητας. Σε παράλληλη δράση, το «Angela Moves On», μια ταινία από το 1981, την εποχή του Τσαουσέσκου, θυμίζει τις ανατριχιαστικές αναλογίες με την Άντζελα οδηγό ταξί να περιπλανιέται στο αργότερα - κατά τον Ζούντε - μαρτυρικό Βουκουρέστι.

Το σύγχρονο χάος μέσα από ένα κολάζ με τον τρόπο του Ράντου Ζούντε. Λιγότερο σοβαροφανές και καταγγελτικό από το «Ατυχές Πήδημα η Παλαβό Πορνό», συγγενικό σε υφή, θεματολογίες και ντελιριακή διάθεση που θα δοκιμάσει τους αμύητους και θα ενθουσιάσει τους μυημένους. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

the idea of you

Ολα Γύρω Από Σένα (The Idea of You) του Μάικλ Σόουγολτερ

Βασισμένο στην αναγνωρισμένη, σύγχρονη ιστορία αγάπης με το ίδιο όνομα, το Όλα Γύρω από Σένα παρουσιάζει τη Σολέν (Ανν Χάθαγουεϊ), μια 40χρονη μητέρα που μεγαλώνει μόνη ένα παιδί και συνάπτει μια απρόσμενη σχέση με τον 24χρονο Χέις Κάμπελ (Νίκολας Γκάλιτζιν), τον τραγουδιστή των Όγκουστ Μουν, της πιο σέξι μπάντας στον πλανήτη.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Amazon Prime

inside out 607

Τα Μυαλά που Κουβαλάς (Inside Out) των Πιτ Ντόκτερ, Ρόνι Ντελ Κάρμεν

Η Ράιλι είναι ένα μικρό κοριτσάκι που όταν γεννιέται έχει μόνο χαρά (για 33 ολόκληρα δευτερόλεπτα, όπως μας πληροφορεί η κεντρική μας ηρωίδα, η «Χαρά»). Αμέσως μετά κλαίει και γεννιέται η Λύπη. Ακολουθούν ο Φόβος, ο Θυμός, η Αηδία (ειδικά για ό,τι έχει να κάνει με το μπρόκολο!). Η Χαρά όμως είναι αισιόδοξη. Η Ράιλι έχει φτάσει στα 7 της χρόνια, ένα ευτυχισμένο κοριτσάκι με τη μαμά και τον μπαμπά της, στο σπίτι τους στη Μινεσσότα. «Τι μπορεί να πάει στραβά πια;» Μόνο που ο μπαμπάς αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι τους και να μεταφέρει την οικογένεια στο Σαν Φρανσίσκο. Η Ράιλι χάνει τους φίλους της, τρομάζει μπροστά στο άγνωστο σχολείο, και μέσα στο κεφάλι της επικρατεί κομφούζιο. Τα συναισθήματα παλεύουν για το ποιο θα την κυριέψει και με μία άγαρμπη κίνηση η Χαρά και η Λύπη εκτοξεύονται από το εσωτερικό του «κέντρου ελέγχου» στο εξωτερικό (από όπου κι ο αμερικανικός τίτλος «Inside Out»). Μπαίνοντας στην προεφηβεία λοιπόν, η Ράιλι συναντιέται με την απαξίωση: δεν έχει ούτε χαρά, ούτε λύπη. Οσο τα δύο αντίθετα συναισθήματα πρέπει να συνεργαστούν και να επιστρέψουν, ώστε το κοριτσάκι τους να μην μείνει ουδέτερο ή οργισμένο, εμείς μαθαίνουμε την απαράμιλλη αξία κάθε σφιξίματος της καρδιάς και του στομαχιού μας. Πώς ακόμα και η Λύπη μάς βοηθά και μας ενδυναμώνει.

Ο Πιτ Ντόκτερ (ο σκηνοθέτης της αγαπημένης μας ταινίας της Pixar, του «Up») επιστρέφει με το πιο τολμηρό πρότζεκτ στην κινηματογραφική ιστορία της εταιρίας: πώς οπτικοποιείς τα συναισθήματα; Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+