Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι τη M. Παρασκευή, 14 Απριλίου

στα 10

Aν μείνετε μέσα απόψε, το Flix σας προτείνει τις καλύτερες ταινίες, διαθέσιμες σε τηλεόραση και πλατφόρμες.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι τη M. Παρασκευή, 14 Απριλίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


imitation game 607

Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίλντουμ

Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή, Αλαν Τιούρινγκ και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μία κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Ωστόσο, κανένας δεν γνώριζε πως επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής, Enigma. Ενα πορτραίτο ενός σπουδαίου και περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.

Ο Νορβηγός Μόρτεν Τίλντουμ («Κυνηγοί Κεφαλών») μεταφέρει στο σινεμά το διάσημο βιβλίο του Αντριου Χότζες: «Αλαν Τιούρινγκ: Το Αίνιγμα» και δίνει στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς τον ρόλο-εισιτήριο για τα Οσκαρ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 22.30 στον Alpha

joan d'arc

Ιωάννα Της Λωραίνης (Jeanne D' Arc) του Λικ Μπεσόν

Στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, μια ασήμαντη κοπέλα από την επαρχία, αγράμματη αλλά γεμάτη θρησκευτική ευλάβεια, ισχυρίζεται ότι ακούει τη φωνή Του Θεού. Σύντομα θα τεθεί επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων που μάχονται κατά των Άγγλων και θα ελευθερώσει τη Ρεμς, όπου βασιλιάς στέφεται ο Κάρολος Ζ΄. Στη συνέχεια όμως, προδίδεται από αυτόν, αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς της και καίγεται στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.15 στον Σκάι

Ο Ιησούς Από Τη Ναζαρέτ 607

Ο Ιησούς Από Τη Ναζαρέτ (Jesus of Nazareth) του Φράνκο Τζεφιρέλι

Είναι αδύνατον να έρθει το Πάσχα, χωρίς να παρακολουθήσεις για χιλιοστή φορά το έπος του Τζεφιρέλι σε καθημερινές προβολές. Η μίνι σειρά με το καστ που θα ζήλευαν ο Γούντι Αλεν κι ο Ρόμπερτ Αλτμαν μαζί, έχει λάβει διαστάσεις σχεδόν «Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης» στην Ελλάδα, με την υποχρεωτική προβολή της κάθε Μεγάλη Εβδομάδα (φέτος επίσης) να έχει σώσει άπειρους από εμάς στα σχολικά χρόνια. Τότε που το να παρακολουθήσουμε μια καλογυρισμένη ταινία για έναν θαυματουργό ήρωα ήταν απείρως προτιμότερο από το να ανοίξουμε και να διαβάσουμε ένα κακογραμμένο σχολικό βιβλίο. Η εικόνα του Ρόμπερτ Πάουελ έχει καθορίσει το ίματζ του Χριστού σε απόλυτο βαθμό και η ιταλοβρετανική συμπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι έχει γίνει πιο Κανόνας κι από την ίδια την Καινή Διαθήκη. Διαβάστε τα recaps/κριτικές του Flix.

Δείτε το τρίτο μέρος απόψε στις 21.00 στον ΑΝΤ1

12 years a slave 607

12 Χρόνια Σκλάβος (12 Years a Slave) του Στιβ ΜακΚούιν

Το «12 Years a Slave» βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ, του ανθρώπου που έγινε υπόδειγμα και σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία των Αφροαμερικανών στην Αμερική του 1850. Γεννημένος ελεύθερος στη Νέα Υόρκη, ο Νόρθαπ, σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών, απήχθη από λευκούς εμπόρους και πουλήθηκε ως σκλάβος, αναγκάστηκε να ζήσει για δώδεκα χρόνια κάτω από το ζυγό της δουλείας και κατάφερε να φυγαδευτεί και να καταγγείλει τους αφέντες του στο δικαστήριο: ο Νόρθαπ έχασε τη δίκη, επειδή το χρώμα του δεν του επέτρεπε να καταθέσει ως μάρτυρας της δικής του υπεράσπισης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κι έζησε τα υπόλοιπά του χρόνια ως ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Από το σκηνοθέτη του «Shame» και μια συγκλονιστική πραγματική ιστορία έρχεται μια ταινία σκληρή κι εντυπωσιακή, που έχει το βλέμμα της στραμμένο στον άνθρωπο. Αλλά και στα φετινά μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 02.15 στον Σκάι

J' Accuse 607

«Κατηγορώ...!» (J' Accuse) του Ρόμαν Πολάνσκι

Η Υπόθεση Ντρέιφους, η καταδίκη του λοχαγού Αλφρέντ Ντρειφούς σε ισόβια κι εξορία με την κατηγορία της κατασκοπείας, υπήρξε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου και μαζί, μια από τις πιο διάσημες περιπτώσεις κακοδικίας στην ιστορία. Μια υπόθεση που ξεπέρασε πολύ γρήγορα τα σύνορα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δίχασε βαθιά την γαλλική κοινωνία και τους διανοούμενους της χώρας, ανάγκασε τον Εμιλ Ζολά να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας με τον τίτλο «Κατηγορώ» (μια πράξη που του απέφερε ένα χρόνο φυλακής και χρηματικό πρόστιμο) κι έκανε τον όχι και τόσο κρυφό αντισημιτισμό της εποχής να δείξει το πολύ άσχημο πρόσωπό του.

O Ρόμαν Πολάνσκι μεταφέρει στο σινεμά την πολύκροτη υπόθεση Ντρέιφους, με μία στιβαρή, συναρπαστική ταινία. Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix εδώ.

Η ταινία προβάλλεται στις 01.15 στο Open

Ich bin dein Mensch

Ο Αντρας των Ονείρων μου (Ich bin dein Mensch) της Μαρία Σράντερ

Βερολίνο, κάπου στο κοντινό μέλλον. Μία εταιρία κατασκευάζει ρομπότ-συντρόφους για τους μοναχικούς ανθρώπους των μητροπολιτικών κέντρων. Αλγόριθμοι μελετούν τις συνήθειες, τα όνειρα, τους φόβους σου και προγραμματίζουν τα θηλυκά ή αρσενικά ρομπότ, ώστε να προλαβαίνουν κάθε σου επιθυμία. Να σου παρέχουν φροντίδα, ασφάλεια, λύσεις, συντροφικότητα. Αγάπη; Είναι δυνατόν εκεί να βρίσκεται και η αγάπη; Η Αλμα, μια 45χρονη ανθρωπολόγος που εργάζεται στο μουσείο της Περγάμου, δεν αποδέχεται την ιδέα. Μοναχική (μετά από έναν χωρισμό με συνάδελφο που της στοίχισε πολύ), κυνική (το μυαλό της είναι το δυνατότερό της εργαλείο), ταγμένη στην έρευνά της, πείθεται να γίνει πειραματόζωο στη μελέτη και να πάρει τον «Τομ» σπίτι, γιατί το αφεντικό της τής τάζει ένα οικονομικό πακέτο που θα στηρίξει το προσωπικό της πρότζεκτ. Η συμβίωση θα είναι προβληματική. Οσο το ανθρωποειδές προσπαθεί να την ικανοποιήσει, τόσο εκείνη αντιστέκεται. Σταδιακά όμως, η χωρίς φίλτρο προσέγγιση του «Τομ», η χωρίς ατζέντα κατανόηση των αναγκών της, η «προγραμματισμένη» (;) καλοσύνη του, την αιφνιδιάζουν. Και φυτεύουν αμφιβολίες στις βεβαιότητές της. Ποια είναι τα όρια και ποιος τα καθορίζει; Ποιος αποφασίζει τι μάς κάνει ανθρώπους; Και πόσο πιο ανθρώπινοι απέναντί μας υπήρξαν τελικά... οι άνθρωποι;

Χρειάζεσαι ένα ρομπότ για την ιδανική σχέση; Η Μαρία Σράντερ του «Κάποια Μίλησε» (και κάποιων επεισοδίων του «Unorthodox»), ανατέμνει το σύγχρονο έρωτα, ενώ η Μάρεν Εγκερτ κερδίζει Αρκτο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, 2021. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο viva.gr

Night of the Hunter 5

Η Νύχτα του Κυνηγού (The Night of the Hunter) του Τσαρλς Λότον

Ο Χάρι Πάουελ, ένας αδίστακτος ψυχοπαθής δολοφόνος γυναικών, φοράει τη στολή του ιεροκήρυκα και το γοητευτικό, σκοτεινό του χαμόγελο και προσεγγίζει χήρες, αποσκοπώντας στην περιουσία τους. Οταν καταφέρνει το σκοπό του, τις σκοτώνει. Ο τελευταίος του στόχος είναι η η οικογένεια ενός θανατοποινίτη, πρώην συγκρατούμενού του, ο οποίος του αποκαλύπτει ότι έχει αφήσει τα κλοπιμαία στα δύο μικρά του παιδιά. Μόλις βγαίνει από τη φυλακή, ο Πάουελ προσεγγίζει τη χήρα και ξεκινά ένα παιχνίδι γάτας-ποντικών με τα παιδιά της για να του αποκαλύψουν πού βρίσκονται τα χρήματα της ληστείας. Η ταινία, όπως και το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ντέιβις Γκραμπ, βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός εγκληματία, που καταδικάστηκε σε απαγχονισμό το 1932 για τη δολοφονία δυο γυναικών και τριών παιδιών.

Τo συγκλονιστικό νουάρ του Τσαρλς Λότον, μία από τις εφιαλτικότερες ταινίες όλων των εποχών κι ένας Ρόμπερτ Μίτσαμ που μένει χαραγμένος στην κινηματογραφική μνήμη ανεξίτηλα - όπως το Love/Hate τατουάζ του. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στη 03.30 στο Open

the boston strangler

Ο Στραγγαλιστή της Βοστώνης (The Boston Strangler) του Ματ Ράσκιν

Η υπόθεση ακολουθεί την Λορέτα ΜακΛάχλιν (Κίρα Νάιτλι), μια ρεπόρτερ της εφημερίδας Record-American, η οποία γίνεται η πρώτη δημοσιογράφος που συνδέει τις δολοφονίες του Στραγγαλιστή της Βοστώνης. Καθώς ο μυστηριώδης δολοφόνος παγιδεύει όλο και περισσότερα θύματα, η Λορέτα προσπαθεί να συνεχίσει την έρευνά της στο πλευρό της συναδέλφου της Τζιν Κόουλ (Κάριν Κουν), ωστόσο το δίδυμο έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει, ένα από αυτά είναι ο έντονος σεξισμός εκείνης της εποχής.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+

joyland

Joyland του Σαΐμ Σαντίκ

O Χάιντερ είναι ο μικρότερος γιος ενός πατριάρχη που ζει μαζί με τους δυο γιους του, τις συζύγους τους και τα τέσσερα παιδιά του μεγαλύτερου γιου στο ίδιο σπίτι, στη Λαχόρι του Πακιστάν. Ο Χεντέρ δεν έχει δουλειά και έτσι έχει αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού, ενώ η σύζυγος του, η Μουμτάζ δουλεύει ως μακιγιέζ σε ένα ινστιτούτο αισθητικής. Ολοι περιμένουν τον διάδοχο που δεν έρχεται από τον μεγαλύτερο γιο, μετά από τέσσερις κόρες, κι έτσι ο Χάιντερ πιέζεται να βρει δουλειά και να αφήσει έγκυο τη Μουμτάζ, ικανοποιώντας τα όνειρα του πατέρα του, αλλά και μιας καταπιεστικής, βαθιά συντηρητικής οικογένειας. Θα βρει δουλειά, αλλά όχι ακριβώς αυτό που σκεφτόταν ακόμη και ο ίδιος, σαν χορευτής στο ερωτικό μπαλέτο μιας τρανσέξουαλ, της Μπίμπα. Διστακτικός στην αρχή, θα πει το ναι, αφού νιώθει μια ακατανίκητη έλξη για την Μπίμπα, αρχικά θα κρύψει τη νέα του δουλειά από την οικογένεια του, αλλά τελικά θα το παραδεχτεί αφού έχει ήδη αναγκάσει τη σύζυγό του να εγκαταλείψει τη δουλειά της και να μείνει, όπως κάθε γυναίκα οφείλει, στο σπίτι πριν βυθιστεί σταδιακά στην κατάθλιψη.

Ενα queer ντεμπούτο που ανοίγει το βλέμμα στην κοινωνία του Πακιστάν, με ευαισθησία, ειλικρίνεια και μια τρυφερή διάθεση να μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Βραβείο της Επιτροπής στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, επίσημη υποβολή του Πακιστάν για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Queer Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, βραβείο σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

Memoir of a Veering Storm

Memoir of a Veering Storm της Σοφίας Γεωργοβασίλη

Η Αννα συνοδεύεται στο σχολείο από τη μητέρα της ένα πρωινό, λίγο προτού ξεσπάσει ένας κυκλώνας πάνω από την πόλη. Το κορίτσι το σκάει από το σχολείο και, με τη βοήθεια του φίλου της, βρίσκονται σ’ ένα νοσοκομείο. Εκεί η Άννα θα αντιμετωπίσει το γεγονός που θα την οδηγήσει από την εφηβική στην ενήλικη ζωή της.

Η ταινία προβάλλεται στο onassis.org