Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2024: Οι «παλιόλυκοι» Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ σε μια απολαυστική συνέντευξη Τύπου

of 10

Λίγο πριν συναντήσαμε τους «Wolfs» του Tζον Γουάτς. Και μάς χάρισαν αυτό που περιμέναμε: αστείες απαντήσεις, σοβαρές τοποθετήσεις κι ένα ατελείωτο παιχνίδι μεταξύ τους.

Βενετία 2024: Οι «παλιόλυκοι» Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ σε μια απολαυστική συνέντευξη Τύπου

Το «Wolfs» του Tζον Γουάτς, το οποίο σε πολύ λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει streaming στην Apple TV, είναι ένα σύγχρονο buddy-movie το οποίο όμως ξεκάθαρα έχει άρωμα από ταινίες των 70ς.

Κάτι που ταίριαξε γάντι στον Τζορτζ Κλούνεϊ και τον Μπραντ Πιτ, ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο που από τα «Ocean's» έχουν αποδείξει την χημεία τους μπροστά από την κάμερα, αλλά και τον σεβασμό τους πίσω από αυτή. Μία φιλία που κρατάει χρόνια, διαβόητες φάρσες και πειράγματα, συνεργασίες που επιλέγουν με προσοχή.

Η φετινή επιλογή τους να στηρίξουν την ταινία του Γουάτς ως παραγωγοί, αλλά και να παίξουν οι ίδιοι τους δύο «cleaners» (ο Κλούνεϊ θεωρεί ότι ακολουθούν τα βήματα του Χάρβεϊ Καϊτέλ στο «Pulp Fiction») σε μία κωμωδία που κανιβαλίζει τις σκληρές περσόνες τους, όσο ταυτόχρονα ακολουθεί μία αγωνιώδη αφηγηματική πλοκή κατά τη διάρκεια μίας νύχτας στην Νέα Υόρκη, τους έφερε στο 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Και πριν από λίγο, μπροστά μας για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην επίσημη συνέντευξη Τύπου.

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για το φεστιβάλ εδώ

wolfs press

wolfs press

Είχαν να δουλέψουν μαζί από το 2008 και το «Burn After Reading» των αδελφών Κοέν. Τι είχε αυτό το πρότζεκτ που τους έκανε να δεχθούν;»

Τζορτζ Κλούνεϊ: Χρήματα (γέλια)
Μπραντ Πιτ: Είχε την ευκαιρία σύμφωνα με το σενάριο να μου ρίξει γροθιά. Και στο «Burn After Reading» με πυροβολεί στο πρόσωπο.
Τζορτζ Κλούνεϊ: Μετά από τόσα χρόνια έχει αρθεί η περιοριστική εντολή (γέλια)
Μπραντ Πιτ: Ο Τζο είχε αυτή την ιδέα για ταινία και μάς φάνηκε πολύ διασκεδαστική. Διάβασα το σενάριο και είπα «τέλεια». Το διάβασε κι ο Τζορτζ και είπε «τέλεια». Ηταν τόσο απλό. Θέλαμε να διαλέξουμε ένα πρότζεκτ μαζί που θα είχε νόημα. Και να σας πω την αλήθεια, για μένα νόημα σε αυτή την ηλικία έχει να δουλεύω με ανθρώπους που αγαπώ και σέβομαι.

wolfs press

Τζορτζ Κλούνεϊ: Η αλήθεια είναι ότι είχε ένα πολύ δυνατό σενάριο. Πιστέψτε μας, καθώς είμαστε και παραγωγοί, έρχονται τραγικά πράγματα στο mail μας. Διαβάζουμε κάποια first drafts σεναρίων και η πρώτη αντίδραση είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Εδώ όμως το διαβάσαμε και είπαμε «τέλεια, το κάνουμε». Ηταν από την αρχή εξαιρετικό. Oταν μας έστειλε το σενάριο δεν μάς είπε ποιος παίζει ποιον. Eμείς το αποφασίσαμε μεταξύ μας. Είχε μεγάλη πλάκα αυτό.

Η αίθουσα είναι το ρομαντικό κομμάτι του κινηματογράφου. Όμως το streaming δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους ηθοποιούς, όπως επίσης φτάνει σε τεράστιο, μαζικό κοινό. Υπάρχουν υπέρ και κατά. Ακόμα είμαστε σε μεταβατική περίοδο. Θα βρούμε τη χρυσή ισορροπία....» | Μπραντ Πιτ

wolfs press

Τι προτιμούν - να είναι παραγωγοί, ή να κρατούν ακόμα πρωταγωνιστικούς ρόλους. Και ποια η διαφορά;

Μπραντ Πιτ: Θέλουμε απλώς να λέμε καλές ιστορίες. Αυτή είναι η δουλειά μας - ως ηθοποιοί ή ως παραγωγοί. Ο σκοπός είναι ο ίδιος - είτε είσαι μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Εγώ, θα το ξαναπώ, σκοπός μου πλέον είναι να δουλεύω με κόσμο που σέβομαι.

Τζορτζ Κλούνεϊ: Έχει δίκιο. Είναι 70 χρονών και είναι τυχερός που δουλεύει ακόμα (γέλια). Οχι είμαστε τυχεροί που έχουμε ακόμα την καριέρα μας. Ο λόγος που είμαι και παραγωγός ή γράφω κάτι ή σκηνοθετώ είναι γιατί θέλω να δουλεύω ακόμα. Και να το κάνω με τους όρους μου σε πρότζεκτς που μου ταιριάζουν. Είμαι 63ων και ακόμα κάνω μια δουλειά που αγαπώ. Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να το λέω αυτό ακόμα.

wolfs press

Η ταινία θα βγει σε streaming. Ποια η θέση τους μεταξύ του διλήμματος - κινηματογραφική αίθουσα ή πλατφόρμα;

Μπραντ Πιτ: Η αίθουσα είναι το ρομαντικό κομμάτι του κινηματογράφου. Όμως το streaming δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους ηθοποιούς, όπως επίσης φτάνει σε τεράστιο, μαζικό κοινό. Υπάρχουν υπέρ και κατά. Ακόμα είμαστε σε μεταβατική περίοδο. Θα βρούμε τη χρυσή ισορροπία.

Τζορτζ Κλούνεϊ: Οταν ήμουν νεαρός ηθοποιός υπήρχαν 64 τηλεοπτικές σειρές. Αυτές ήταν όλες κι όλες. Επρεπε μάλιστα η δική σου να είναι στη δεκάδα των τηλεθεάσεων για να ξέρεις αν θα έχεις και αύριο δουλειά. Ξυπνούσες το πρωί και κοιτούσες με αγωνία τα νούμερα για να δεις αν θα μπορέσεις να πληρώσεις το νοίκι. Τώρα με το streaming υπάρχουν δουλειές και για τους ηθοποιούς ανοίγονται καινούργιοι δρόμοι. Χρειαζόμαστε την Apple, Amazon. Κι εκείνοι χρειάζονται διανομείς. Ζούμε στην εποχή που ακόμα όλα είναι λίγο μπερδεμένα. Δεν έχουμε βρει λύσεις για όλα. Ο κόβιντ μπέρδεψε τα πράγματα. Όμως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους ηθοποιούς. Αυτό θεωρώ ότι είναι καλό.

Αν θα θέλαμε η ταινία να έβγαινε σε μεγάλη διανομή στις αίθουσες; Φυσικά! Και δώσαμε κομμάτι από τους μισθούς μας, κι εγώ και ο Μπραντ, για να το πετύχουμε αυτό. Πάνω σε αυτό επιτρέψτε μου μια παρένθεση: γράφτηκε ένα κομμάτι στους New York Times που έχει πέσει έξω πολλά, μα πάρα πολλά, εκατομμύρια από την πραγματική αμοιβή μας. Ο μόνος λόγος που το ξεκαθαρίζω είναι ότι δεν είναι σωστό να μεταφέρονται τέτοια ψεύτικα νούμερα - κάνουν κακό στην αγορά. Θα βγει διανομή η ταινία λοιπόν, αλλά περιορισμένη. Θα ήταν τέλειο να ήταν σε περισσότερες αίθουσες.

wolfs press

Επίτηδες έδωσαν στην ταινία μία 70ς vintage αίσθηση;

Μπραντ Πιτ: Είναι μεγάλο κοπλιμέντο να μας λέτε ότι η ταινία μοιάζει να έχει άρωμα 70ς. Δεν το κάναμε επίτηδες. Είναι στο DNA μας - αυτές τις ταινίες αγαπήσαμε μικροί, αυτές θέλαμε να κάνουμε. Νομίζω ότι μάς βγαίνει ενστικτωδώς. Μακάρι να τα καταφέραμε.

Δεν έχω ποτέ σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις μετά από το άρθρο άποψης που έγραψα στους New York Times. Ας το κάνω τώρα. Αν θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο; Πάρα πολύ μικρό. Ο άνθρωπος που πρέπει να χειροκροτήσουμε, ο άνθρωπος που αξίζει όλους τους επαίνους, είναι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που έκανε την πιο αλτρουιστική πράξη που έχει γίνει στην Ιστορία της Αμερικής από την εποχή του Ουάσινγκτον. Είναι πολύ δύσκολο να αφήσει κανείς την εξουσία - το ξέρουμε όλοι μας αυτό. Και όταν κάποιος το κάνει, όλο το credit του αξίζει. Είμαι πολύ περήφανος για το σημείο που είμαστε ως χώρα αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε τις εκλογές με ενθουσιασμό....» | Τζορτζ Κλούνεϊ

wolfs press

Η ερώτηση που όλοι θέλουμε να κάνουμε στον Τζορτζ Κλούνεϊ... Ξέρω τι θέλετε να με ρωτήσετε: πώς μπορώ να είμαι τόσο όμορφος από κοντά; ΟΚ, ναι. Δεν έχω ποτέ σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις μετά από το άρθρο άποψης που έγραψα στους New York Times. Ας το κάνω τώρα. Αν θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο; Πάρα πολύ μικρό. Ο άνθρωπος που πρέπει να χειροκροτήσουμε, ο άνθρωπος που αξίζει όλους τους επαίνους, είναι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που έκανε την πιο αλτρουιστική πράξη που έχει γίνει στην Ιστορία της Αμερικής από την εποχή του Ουάσινγκτον. Είναι πολύ δύσκολο να αφήσει κανείς την εξουσία - το ξέρουμε όλοι μας αυτό. Και όταν κάποιος το κάνει, όλο το credit του αξίζει. Είμαι πολύ περήφανος για το σημείο που είμαστε ως χώρα αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε τις εκλογές με ενθουσιασμό.

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για το φεστιβάλ εδώ