Σε δίκη που ξεκίνησε στη Μασσαλία τη Δευτέρα που μας πέρασε, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μέλη ενός φερόμενου ως οργανωμένου δικτύου πορνείας που προμήθευε γυναίκες σε πλούσιους πελάτες από τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών το 2007 και το 2008.
Από τους οκτώ εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο (επτά άνδρες και μια γυναίκα), στη δίκη εμφανίστηκαν μόλις τρεις, ενώ οι υπόλοιποι φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη Γαλλία. Ανάμεσά τους ο Ελ Ναχάς, ένας 48χρονος επιχειρηματίας από το Λίβανο ο οποίος ήταν μάλλον ο εγκέφαλος του δικτύου και ο οποίος το 2004 είχε οργανώσει ένα αξίας 1.1 εκατομμυρίων ευρώ πάρτι γενεθλίων στο Μαρακές για τον Μουτασίμ Γκαντάφι, τον τέταρτο γιο του δικτάτορα της Λιβύης που σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του στις 20 Οκτωβρίου του 2011, ενώ οι διασυνδέσεις του με κύκλους της κινηματογραφικής βιομηχανίας και της παγκόσμιας show biz επιβεβαιώνονται αφού σε αυτό το συγκεκριμένο πάρτι είχαν παρευρεθεί ο Κέβιν Κόστνερ, η Κάρμεν Ελέκτρα, ο Ενρίκε Ιγκλέσιας και άλλοι.
Τα γεγονότα που απασχολούν τη δίκη αφορούν το 2007, όταν οι οκτώ εμπλεκόμενοι στο δίκτυο ζούσαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών σε ένα γιοτ το οποίο είχε ενοικιαστεί για μια εβδομάδα στην τιμή των 350.000 ευρώ, ενώ οι αποκαλύψεις γύρω από την ταυτότητα και τη δράση των κατηγορουμένων εμπλέκουν μέχρι και το Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.
Οι τρεις κατηγορούμενοι που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ήταν η Σαμπρίνα Σαμάρι, μια προαγωγός που παραδέχτηκε πως προμήθευε κορίτσια σε πλούσιους επιχειρηματίες από τη Μέση Ανατολή, ο Φελίξ Φαρίας Λεόν, ένας 35χρονος από τη Βενεζουέλα που φέρεται ως διευθυντής ενός πρακτορείου μοντέλων ιδιοκτησίας του Ναχάς και ένα σοφέρ από το Λίβανο.
Οι καταθέσεις των κατηγορουμένων υπήρξαν αποκαλυπτικές, ενώ ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης δήλωσε πως «αυτοί που είναι πραγματικά υπεύθυνοι έχουν φύγει από τη χώρα... Και ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί ο Κύριος Γκαντάφι δεν ρωτήθηκε ποτέ για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο αφού οι σχέσεις του με τον Ναχάς υπήρξαν γνωστοί από παλιά».
Ο Πάτρικ Ρίτσο, δικηγόρος φιλανθρωπικής οργάνωησης κατά της πορνείας δήλωσε πως «οι πολιτικές προεκτάσεις των γεγονότων του 2007 και του 2008 εμπόδισαν τότε την αστυνομική έρευνα, αφού ο Γκαντάφι όχι μόνο ήταν φίλος της Γαλλίας αλλά προσκαλέστηκε από τον Νικολά Σαρκοζί στο Ελιζέ και του δόθηκε η άδεια να στήσει την τέντα του σε ένα κήπο δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο».
Η έρευνα που τελικά διατάχθηκε ανακάλυψε πως πρακτορεία μοντέλων, ιδιοκτησίας των κατηγορούμένων λειτουργούσαν ως κάλυψη για το δίκτυο πορνείας, ενώ εμπλεκόμενες φέρονται περισσότερες από 50 γυναίκες (ανάμεσά τους μοντέλα και νικήτριες διαγωνισμών ομορφιάς) διαφορετικών εθνικοτήτων οι οποίες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε πεντάστερα ξενοδοχεία, γιοτ και ιδιωτικές βίλες στις Κάννες με αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους χιλιάδες δολάρια.
Κανείς δεν δείχνει, ωστόσο, να εκπλήσσεται, αφού η «ροζ» πλευρά των Καννών υπήρξε πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας ενός Φεστιβάλ που όσο συναρπαστικό είναι μέσα στις σκοτεινές αίθουσες, τόσο πιο συναρπαστικό μοιάζει στο περιθώριο του κόκκινου χαλιού του.
Εκεί που κατά καιρούς περπατούν διάφορα «εγκλήματα». Και όχι μόνο στιλιστικά...
Tags: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ