Φεστιβάλ / Βραβεία

«Sous les écrans la dèche»: Το εργασιακό σκοτάδι πίσω από τη λάμψη των Καννών

of 10

Το Flix μίλησε με ένα μέλος της συλλογικότητας «Sous les écrans la dèche» που συγκεντρώνει τους εργαζόμενους κινηματογραφικών φεστιβάλ της Γαλλίας που διεκδικούν συνθήκες σταθερότητας στα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Sous les écrans la dèche»: Το εργασιακό σκοτάδι πίσω από τη λάμψη των Καννών

Η συλλογικότητα «Sous les écrans la dèche» - που μεταφράζεται ελεύθερα σε «Πίσω από τις οθόνες, αφραγκιά» μπορεί να μην διέκοψε με απεργία το 77ο Φεστιβάλ Καννών, όπως φημολογούνταν πριν από την έναρξη του, αλλά με διαρκείς παρεμβάσεις στις προβολές και στους δρόμους των Καννών, δημοσιοποίησε σε ένα παγκόσμιο κοινό τις διεκδικήσεις της.

Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στη συλλογικότητα δουλεύουν τόσο στις Κάννες όσο και σε άλλα φεστιβάλ στη Γαλλία, και διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη αστάθεια στις συνθήκες πρόσληψης και εργασίας τους, ζητώντας μια συλλογική σύμβαση που θα τους προσφέρει τις ίδιες παροχές που απολαμβάνουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι στα οπτικοακουστικά, οι ονομαζόμενοι «διαλείποντες του θεάματος», οι οποίοι, αν και ελεύθεροι επαγγελματίες, διατηρούν τις παροχές τους (επιδόματα, ασφάλεια κτλ) και στα διαστήματα που δεν εργάζονται, εάν έχουν συμπληρώσει έναν αριθμό ωρών εργασίας μέσα στο έτος.

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

sous Παρέμβαση κατά τη διάρκεια του 77ου Φεστιβάλ Καννών

Εχοντας την υποστήριξη του Φεστιβάλ, των συνδικαλιστικών ενώσεων του οπτικοακουαστικού τομέα σε όλη τη Γαλλία, αλλά και της Προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής Γκρέτα Γκέργουιγκ, η συλλογικότητα συνεχίζει και μετά το τέλος του Φεστιβάλ Καννών να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το Flix μίλησε με τον Ζαν-Σαρλ Κανού, που συνεργάζεται με το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και είναι μέλος της συλλογικότητας, για το πριν, το τώρα και το μετά των εργαζόμενων στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Γαλλίας.

sous Παρέμβαση στο φετινό Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

Τι είναι η δράση «Sous Les Ecrans, La Deche»;

Είναι μια συλλογικότητα που συγκεντρώνει όλους τους υπαλλήλους των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Γεννήθηκε το 2020, την εμπόδισε η υγειονομική κρίση, αλλά στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε ξανά. Ηταν παρούσα στις Κάννες το 2023, προκειμένου να προειδοποιήσει για τις απειλές που θέτει στους επισφαλείς εργαζόμενους των φεστιβάλ η μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας. Αυτή η μεταρρύθμιση πέρασε το 2021 και τα αποτελέσματά της έγιναν αισθητά εδώ και αρκετούς μήνες: τα επιδόματα ανεργίας έχουν μειωθεί έως και 50% για πολλούς από εμάς.

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και ποια τα αιτήματα της δράσης;

Εδώ και ένα χρόνο, έχουμε αυξήσει τις παρεμβάσεις μας στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Γαλλίας. Μας ακούν ευγενικά, χωρίς αποτέλεσμα. Γι' αυτό καλέσαμε σε απεργία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Την 1η Ιουλίου πρόκειται να ψηφιστεί ένα διάταγμα που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες. Θέλουμε να συμπεριληφθούμε στο καθεστώς των περιοδικών εργαζομένων: αναπόφευκτα εργαζόμαστε κατά διαστήματα, αλλά δεν θεωρούμαστε ως τέτοιοι. Όλοι οι εργαζόμενοι σε φεστιβάλ μουσικής, χορού και θεάτρου είναι περιοδικοί εργαζόμενοι. Οχι εμείς!

Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ έχουν γίνει, στη Γαλλία, ένα ουσιαστικό γρανάζι στη ζωή και τη διανομή των ταινιών. Πάνω απ' όλα συμμετέχουν στην ανάπτυξη του κινηματογράφου και του πολιτισμού σε περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, σχολεία κλπ. Το έργο τους είναι εκπαιδευτικό, κρατούν ζωντανή την περιέργεια του κοινού και δίνουν ζωή σε περιοχές. Αλλά όσοι εργάζονται εκεί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν».

sous les ecrans

sous les ecrans

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια του 77ου Φεστιβάλ Καννών

Πόσο σημαντική είναι η προβολή που απέκτησε η δράση στο Φεστιβάλ των Καννών;

Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων των Καννών και των παράλληλων τμημάτων τους, υποστηρίζουν το κίνημα. Επιτέλους αντιλαμβάνονται την επισφαλή κατάσταση της κατάστασής μας και το γεγονός ότι, σύντομα, δεν θα βρίσκουν πλέον εργάτες για να τους βοηθήσουν. Τα ίδια τα φεστιβάλ αναγνωρίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστούν οι συνθήκες πρόσληψης και εργασίας στον οπτικακουστικό τομέα. Κάποιες από αυτές τις συνθήκες αγγίζουν την παρανομία.

Πώς θα συνεχίσει η δράση μετά το Φεστιβάλ των Καννών;

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τα υπουργεία Πολιτισμού και ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας. Συστήνεται αποστολή για τη μελέτη της δυνατότητας ρύθμισης των συνθηκών πρόσληψης και εργασίας στον κλάδο. Αυτό είναι καλό, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό: θέλουμε αρχικά να ενσωματώσουμε αυτό το καθεστώς περιοδικής εργασίας. Σύντομα θα γίνουν και άλλα φεστιβάλ. Θα είμαστε εκεί. Και οι Κάννες δεν έχουν τελειώσει ακόμα!

Δείτε εδώ την Γκρέτα Γκέργουιγκ να μιλάει για τη συλλογικότητα «Sous les ecrans, la deche»:

Δείτε εδώ την παρέμβαση της συλλογικότητας στην έναρξη του 77ου Φεστιβάλ Καννών:

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.