
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ απέδειξε για μία ακόμη φορά το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν είναι απλώς ένας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με προσωπικό στίγμα, αλλά και ένας δημιουργός που επιλέγει να τοποθετείται σε πολιτικό επίπεδο, όταν το θεωρεί απαραίτητο. Κατά τη χθεσινή του Βράβευση από το Film at Lincoln Center με το φετινό Βραβείο Τσάπλιν για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, ο Ισπανός auter δεν δίστασε να τοποθετηθεί για τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, εκφράζοντας μάλιστα ανοιχτά την απογοήτευση και την απόλυτη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες (και όχι μόνο) ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ.
Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2025: O Αλεξάντερ Πέιν θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 82ης διοργάνωσης
Στον λόγο που εκφώνησε με αφορμή την παραλαβή του βραβείου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προβληματίστηκε για το αν έπρεπε να παραστεί στην εκδήλωση, εξαιτίας των όσων πρεσβεύει η ηγεσία του Τραμπ, ενώ αφιέρωσε το βραβείο «στους χιλιάδες απελαθέντες των τελευταίων εβδομάδων», στην ηθοποιό Χάντερ Σέιφερ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίοι βρέθηκαν αυτό το διάστημα στο στόχαστρο μίας πολιτικής που περιορίζει πολλαπλώς την ελευθερία. «Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν είναι δικτάτορας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην προσωπική του εμπειρία μεγαλώνοντας στη φρανκική Ισπανία, περιγράφοντας πώς η επιβολή του αυστηρού καθεστώτος δημιούργησε, αργότερα στον ίδιο μία βαθιά επιθυμία για καλλιτεχνική ελευθερία.
Ο Αλμοδόβαρ μαζί με την Ντούα Λίπα, τον Τζόν Γουότερς και τη Ρόζι ντε Πάλμα στη χθεσινή απονομή
Επιπλέον, σε έναν πιο συναισθηματικό τόνο, αναφέρθηκε και στο περιστατικό με την ταυτότητα της Χάντερ Σέιφερ, την οποία χαρακτήρισε ως «μια όμορφη γυναίκα, ανεξάρτητα από το τι γράφει το διαβατήριό της», ενώ επαίνεσε το Χάρβαρντ για τη στάση του απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται στον ακαδημαϊκό χώρο.
Σε μια εποχή που η πολιτική συχνά φλερτάρει με την παραπληροφόρηση και τον αυταρχισμό, ο χθεσινός λόγος του Αλμοδόβαρ αυτόματα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Οχι γιατί προσφέρει απαντήσεις, αλλά επειδή υπενθυμίζει πως ο πολιτισμός οφείλει να παραμένει σε επιφυλακή, ιδίως όταν διακυβεύονται θεμελιώδεις αξίες όπως η ελευθερία, η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια. Κι ίσως αυτό να είναι τελικά το πιο διαχρονικό μήνυμα ενός σκηνοθέτη που μέσα από την προσωπική του ματιά, μιλά για την κοινωνία στην ολότητά της.
Δείτε παρακάτω τον λόγο του Πέδρο Αλμοδόβαρ στην τελετή απονομής του 50ου Βραβείου Τσάπλιν.