Buzz

Για το Παλάς στο Παγκράτι που θα γινει σούπερ-μάρκετ

of 10

Ακόμη ένα ιστορικό σινεμά κλείνει οριστικά, ακριβώς πάνω στα 100 του χρόνια.

Για το Παλάς στο Παγκράτι που θα γινει σούπερ-μάρκετ

Αφημένο στην τύχη του σχεδόν τα τελευταία σαράντα χρόνια του αιώνα του, με τον ιδιοκτήτη του να προσπαθεί να διασώσει με τα ελάχιστα κάτι από την παλιότερη αίγλη του, τοπόσημο για το Παγκράτι και την ολότελα ωστόσο αλλαγμένη εικόνα της Υμηττού, ένα σινεμά που όλοι γνώριζαν, σχεδόν κανείς δεν πήγαινε και οι περισσότεροι από αυτούς στο θερινό και όχι στο χειμερινό, το Παλάς (που ο ιδιοκτήτης του το έλεγε Πάλας) του Παγκρατίου ακούγεται πως κλείνει και πως μέχρι το 2025 - ακριβώς πάνω στα 100 του χρόνια - θα γίνει Lidl.

Από τη μία λοιπόν η ανάγκη αυτή κάποια πράγματα να μένουν ίδια, ακόμη κι όταν δεν έχουν παρά ιστορικό νόημα. Και από την άλλη το πέρασμα του χρόνου και η αναπόφευκτη αλλαγή μιας πόλης που δεν σέβεται ούτε τους κατοίκους της, γιατί να σεβαστεί τα κτίριά της, πόσο μάλλον τα σινεμά της; Από τη μία, ακόμη μια ευκαιρία για εύκολους δωρεάν θρήνους και κατάρες για το κράτος που δεν σέβεται τον πολιτισμό και από την άλλη το εβδομαδιαίο box office που μαρτυρά πως όλο και λιγότεροι πηγαίνουν σινεμά - και στο Παλάς, σίγουρα λιγότεροι από όσους θα υπέγραφαν τώρα με τόση όρεξη για τη διάσωσή του.

παλάς

παλάς

παλάς

παλάς

παλάς

Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση ο κινηματογράφος να είχε ενισχυθεί με κάποιον τρόπο κρατικά, να είχε ίσως κηρυχθεί διατηρητέος ως χρήση (όπως θα έπρεπε να είχε σύμβεί ήδη για τα περισσότερα παλιά σινεμά) και να μπορούσε να επιβιώσει ως κινηματογράφος στο διηνεκές. Πράγμα δύσκολο ωστόσο για ιδιωτικά κτίρια που, ειδικά μετά το θάνατο του κύριου και παθιασμένου ιδιοκτήτη του, Ματθαίου Πόταγα πήραν την τύχη που αποφάσισαν οι κληρονόμοι του, παρά τις όποιες ιδιωτικές προσπάθειες.

Στην περίπτωση του Παλάς, στην περίπτωση που ισχύει τελικά ότι έχει πουληθεί και θα γίνει Lidl το 2025, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί ο χαρακτηρισμός του θερινού σινεμά ως διατηρητέο. Η ταράτσα του παρέμενε ένα από τα τελευταία κομμάτια της αίγλης του και θα λείψει σε κάποιους τα καλοκαίρια, αν τελικά δεν ανοίξει.

Θυμίζουμε εδώ πως στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου, μετά από το κλείσιμο και του Πτι-Παλαί το μόνο χειμερινό σινεμά που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το Village Cinemas Παγκράτι.

παλάς

Δείτε εδώ ένα ντοκιμαντέρ των Θάνου Λυμπερόπουλου και Βασίλη Καλέμου με πρωταγωνιστή το Παλάς και τον Ματθαίο Πόταγα, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός στις γειτονιές», μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Αθηνών, εδώ στην ενότητα «Ιστορίες από το Παγκράτι και τον Αγιο Αρτέμιο»: