Buzz

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ευχαριστημένος με το «The Fifth Estate»

of 10

O πρωταγωνιστής της ιστορίας πίσω από το WikiLeaks αποκαλεί την επικείμενη ταινία του Μπιλ Κόντον μια «τεράστια μηχανή επιθετικής προπαγάνδας»...

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ευχαριστημένος με το «The Fifth Estate»
O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και ο Ντάνιελ Μπρουλ ανταλλάσουν μυστικά

Μιλώντας πριν λίγες μέρες σε φοιτητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσω video link από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, η οποία του έχει προσφέρει άσυλο από τον περασμένο Αύγουστο, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αναφέρθηκε όχι πολύ κολακευτικά στο φιλμ που ετοιμάζεται για την οργάνωσή του.

Κρατώντας (υποτιθέμενα) ένα σενάριο της ταινίας, το οποίο έφτασε στα χέρια του μέσω μιας άγνωστης διαδρομής (όπως αναμενόταν) ο Ασάνζ είπε ότι το φιλμ ταϊζει τις φλόγες του πολέμου μέσα από σκηνές που διαδραματίζονται σε πυρηνικά εργαστήρια στο Ιραν, στα οποία η χώρα κατασκευάζει σύμφωνα με το σενάριο όπλα μαζικής καταστροφής. «Πως μια τέτοια σκηνή μπορεί να έχει σχέση με το WikiLeaks; Είναι ψέμματα βασισμένα πάνω σε ψέμματα» είπε.

Ο ίδιος επιτέθηκε σκληρά στην ταινία χαρακτηρίζοντάς την μια «τεράστια μηχανή προπαγάνδας εναντίον του WikeLeaks και των ανθρώπων που εργάζονται γι αυτό». Το σενάριο του φιλμ είναι γραμμένο από τον Τζος Σίνγκερ βασισμένο πάνω σε δυο βιβλία για το WikiLeaks και τον ίδιο τον Τζούλιαν Ασάνζ, με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο σκηνοθέτης του φιλμ Μπιλ Κόντον, δεν απάντησε συγκεκριμένα στα σχόλια του Ασάνζ εν τούτοις έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω δήλωση: «Θα χρειαστούν δεκαετίες πριν αντιληφθούμε την αληθινή σημασία του WikiLeaks και την αληθινή επανάσταση που έφερε στη διασπορά της πληροφορίας. Αυτή η ταινία λοιπόν δεν φιλοδοξεί να απεικονίσει μια απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα, ούτε αποπειράται να κρίνει την ιστορία με οριστικό τρόπο. Θέλουμε απλά να εξερευνήσουμε την μπερδεμένη διαδρομή και τις δυσκολίες της διαφάνειας, στις μέρες μας κι ελπίζουμε να ενδυναμώσουμε και να ζωντανέψουμε τις συζητήσεις που το WikiLeaks έχει ήδη ξεκινήσει».

Συζητήσεις που αναμφίβολα θα ενταθούν καθώς το φιλμ θα αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία, εκτός από την πρώτη φωτογραφία που έχει ήδη κυκλοφορήσει και που θα κρατήσουν προφανώς ως την έξοδό της στις αίθουσες το ερχόμενο φθινόπωρο.