Φεστιβάλ / Βραβεία

Στην τελική ευθεια για το Lux Audience Award 2023

of 10

Μάθετε μέχρι πότε μπορείτε να ψηφίσετε για την αγαπημένη σας ταινία και πώς μπορείτε να δείτε ζωντανά την τελετή απονομής του βραβείου απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην τελική ευθεια για το Lux Audience Award 2023

Διάσημο ως το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του στον πολιτισμό, το βραβείο LUX ενώθηκε πριν δύο χρόνια με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

Οι δύο πρώτοι νικητές της νέας αυτής πρωτοβουλίας ήταν το 2021 το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου και το 2022 το «Κβο Βάντις, Αϊντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς.

Φέτος, στην πρώτη του «επίσημη» χρονιά, το βραβείο Lux Audience Award διεκδικούν πέντε ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές συμπαραγωγές, το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ (ελληνική παραγωγή: Heretic Films) και το «Burning Days» του Εμίν Αλπέρ (ελληνική παραγωγή: Γιώργος Τσούργιαννης).

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.

lux

Οι πέντε ταινίες είναι το «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν, το «Close» του Λούκας Ντοντ, το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ, το «Burning Days» του Εμίν Αλπέρ και το «Will-o'-the-Wisp» του Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ.

Οι προβολές των πέντε υποψήφιων ταινιών συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη, ενώ συνεχίζεται και η ψηφοφορία για την ανάδειξη της ταινίας που θα κερδίσει το φετινό Lux Audience Award.

Μπορείτε να ψηφίζετε εδώ μέχρι και τις 14 Ιουνίου ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και ζωντανά μέσω live streaming την τελετή απονομής του βραβείου που θα γίνει στις 27 Ιουνίου στις 18.00 στις Βρυξέλλες στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία γραφτείτε εδώ πριν από τις 21 Ιουνίου. Στην τελετή στην οποία θα προϊσταται η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εβελιν Ρέγκνερ θα γίνει η ανακοίνωση του φετινού Lux Audience Award παρουσία εκπροσώπων και των πέντε υποψήφιων ταινιών.

lux