Industry

Τα παιδιά είναι οι θεατές του μέλλοντος. Ας φτιάξουμε ταινίες που τους αξίζουν.

of 10

Οσα μάθαμε για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη ταινιών για παιδιά στο διεθνές αναπτυξιακό εργαστήρι Kids Kino.Lab που έκανε στάση στην Αθήνα, μέσω της συνεργασίας του με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας.

Τα παιδιά είναι οι θεατές του μέλλοντος. Ας φτιάξουμε ταινίες που τους αξίζουν.

To Kids Kino.Lab είναι ένα διεθνές αναπτυξιακό πρόγραμμα για σχέδια ταινιών και τηλεοπτικές σειρές που προορίζονται για νεαρούς θεατές. Στόχος του είναι η παραγωγή φιλόδοξων ταινιών για παιδιά ηλικίας 4 με 12 ετών, που βασίζονται στα πιο υψηλά καλλιτεχνικά και παραγωγικά κριτήρια του ευρωπαϊκού σινεμά. Στο Kids Kino.Lab εργάζονται 8 ομάδες (σεναριογράφων και παραγωγών) πάνω σε σχέδια ταινιών των συμμετεχόντων. Το σενάριο του κάθε σχεδίου αναπτύσσεται από μια μικρή σύνοψη σε δεύτερη γραφή μαζί με βασικές ανάγκες της παραγωγής (εκτίμηση προϋπολογισμού, οικονομικό και προωθητικό πλάνο). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σεναριογράφους και παραγωγούς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την ταινία τους (μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια ή ντοκιμαντέρ) ή την τηλεοπτική τους σειρά από το στάδιο του σχεδίου σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο που συνοδεύεται και από σχέδιο παραγωγής.

Το φετινό Kids Kino.Lab ξεκίνησε στο Ale Kino Festival στην Πολωνία τον Νοέμβριο του 2019 και θα συνεχιστεί τον ερχόμενο Μάιο-Ιούνιο στην Τσεχία και τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη στη Βαρσοβία στο Kids Kino International FF. Ενδιάμεσα, από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 5 Μαρτίου 2020, το Kids Kino.Lab έκανε μια στάση στην Αθήνα μέσω της συνεργασίας του με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας για να συστηθεί στους Ελληνες επαγγελματίες και να ενισχύσει την παραγωγή παιδικών ταινιών και από την Ελλάδα στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ δεν δείχνουν μόνο ταινίες - παράγουν πολιτισμό

kids

kids

Στο πλαίσιο του Kids Kino.Lab στην Αθήνα, εγινε παρουσίαση στις ομάδες των σεναριογράφων και παραγωγών που συμμετέχουν στο εργαστήριο, των δυνατότητων χρηματοδότησης και υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, από το ΕΚΟΜΕ και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την υλοποίηση των έργων τους. Μίλησαν αντίστοιχα ο Στέλιος Κραουνάκης (προϊστάμενος στο Τμήμα Ανάπτυξης Χρηματοδοτικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ), η Αννα Κασιμάτη (αρμόδια στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA) και η Σταυρούλα Γερωνυμάκη (εκπρόσωπος Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Hellenic Film Commission).

κιδσ

Η Αννα Κασιμάτη περιέγραψε το κύριο πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος Creative Europe και του υποπρογράμματος MEDIA και έκανε μια σύντομη αναφορά για τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου που θα ξεκινήσει το 2021 έως το 2028. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα εισαχθούν κίνητρα για την ανταμοιβή των αποτελεσμάτων, τα οποία σχετίζονται ιδίως με την ικανότητα προσέγγισης μεγάλου κοινού (π.χ. οπτικοακουστικά έργα που επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα στο box office), ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στις κατευθυντήριες γραμμές και ότι οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θα συνεχίσουν να περιλαμβάνουν συστηματική χρήση ηλεκτρονικών εντύπων.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένας οδικός χάρτης των ευκαιριών χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA μαζί με συστάσεις βασισμένες στις βέλτιστες πρακτικές έργων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί επιτυχώς και που αφορούν σε έργα με θέμα το νεανικό κοινό. Στο πρόγραμμα υποστήριξης single project, το ΜΕDIA βαθμολογεί με 5 επιπλέον μονάδες έργα τα οποία απευθύνονται ειδικά σε νέους ηλικίας έως 16 ετών και από το 2014 έως σήμερα έχουν δοθεί 10.000.000 ευρώ σε εταιρείες παραγωγής που έχουν επιλέξει αντίστοιχο περιεχόμενο.

kids

Ο Στέλιος Κραουνάκης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) που προβλέπει ο Νόμος 4487/2017 για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα που αφορά ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, animation και ψηφιακά παιχνίδια.

Συγκεκριμένα ενημέρωσε για την λειτουργία του επενδυτικού κινήτρου (Greek Cash Rebate) που δίνει τη δυνατότητα σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς παραγωγούς να αιτηθούν για την υπαγωγή τους στο καθεστώς επιστροφής χρημάτων της τάξης του 35% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης τους. Επισήμανε επίσης ότι το ΕΚΟΜΕ διαχειρίζεται και αξιολογεί τις αιτήσεις υπαγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ότι το ποσό της επιστροφής είναι 100% αφορολόγητο.

Αναφέρθηκε στο φορολογικό κίνητρο (Greek Tax Relief) που θα αντιστοιχεί σε φορολογική ελάφρυνση της τάξης του 30% των επιλέξιμων δαπανών που αφαιρούνται από τα καθαρά φορολογητέα αποτελέσματα όπως αυτά προκύπτουν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και αφορούν επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα τόσο για τους παραγωγό όσο και για τους ιδιώτες χρηματοδότες.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν επίσης για το σχέδιο δημιουργίας του δικτύου Film Offices στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, (13 film Offices σε 13 Περιφέρειες και 2 στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και για την διευκόλυνση των παραγωγών (ημεδαπών και αλλοδαπών) για την εκτέλεση της παραγωγής τους (αδειοδότηση, εξεύρεση τοποθεσιών και παροχή άλλων υπηρεσιών) με σκοπό να αποτελέσουν ένα παραπάνω κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.

κιδσ

Η Σταυρούλα Γερωνυμάκη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και συγκεκριμένα του προγράμματος διεθνών συμπαραγωγών όπως και του προγράμματος παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους καθώς επίσης και τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει η διεύθυνση προσέλκυσης διεθνών παραγωγών Hellenic Film Commission.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Kids Kino. Lab και τα προγράμματα χρηματοδότησης και υποστήριξης στο επίσημο site του Creative Europe, στο site του ΕΚΟΜΕ, στο site του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, στο site του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας και στο site του Kids Kino. Lab.

κιδσ