Αν το σινεμά είναι η παράλληλη πραγματικότητα όπου μας αρέσει να ζούμε, λίγες ώρες κάθε φορά, το κινηματογραφικό Virtual Reality είναι η πιο φαντασμαγορική εικονική πραγματικότητα, που μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε σε αυτήν.
Για δύο ημέρες το «Flix it στη Στέγη» προβάλλει συνεχόμενα προγράμματα σινεμά virtual reality. Την εμπειρία συμπληρώνουν: μια συζήτηση, ανοιχτή στο κοινό, για τη θεωρητική και πρακτική σχέση της VR τεχνολογίας και του σινεμά, και το εργαστήριο για παιδιά και εφήβους «Φτιάξε τη δική σου VR κάσκα».
Σκηνή από το «Planet» της Μομόκο Σέτο
Οι ταινίες εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality, VR) αποτελούν το επόμενο βήμα στην κινηματογραφική εμπειρία: αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες, από τον Αλεχάντρο Ινιάριτου έως τον Τσάι Μινγκ Λιανγκ, δουλεύουν τώρα τα VR πρότζεκτ τους, αναζητώντας διευρυμένους ορίζοντες για την καλλιτεχνική τους έμπνευση. To VR προσφέρει κάτι παραπάνω από την τρισδιάστατη προβολή: η εικόνα 360 μοιρών, μέσα στην οποία ο θεατής μπορεί να «κινηθεί», περικυκλώνει το κοινό και το εντάσσει σε έναν ολόκληρο κόσμο προς εξερεύνηση.
Το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, θα μπορείτε να επιλέξετε slot προβολής ξεκινώντας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 9 το βράδυ και τις δύο ημέρες. Στο κάθε slot προβάλλονται παράλληλα τα ίδια δύο προγράμματα, Α και Β, σε ατομική κάσκα/θέση, για 10 θεατές κάθε φορά.
Το Πρόγραμμα Α περιλαμβάνει το «Miyubi» των Φελίξ Λαζενές και Πολ Ραφαέλ, μια ταινία μυθοπλασίας φτιαγμένη για να τη «σκηνοθετήσετε» εσείς με το δικό σας τρόπο και το Πρόγραμμα Β περιλαμβάνει μια επιλογή από τα πιο όμορφα φιλμ μικρού μήκους, από το υποβρύχιο «Dolphin Man» του Μπενουά Λικτέ μέχρι μέχρι το «I Philip» του Πιερ Ζάντροβιτς για τον Φίλιπ Κ. Ντικ.
Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή, στις 18.00 θα γίνει συζήτηση με τίτλο «Virtual Reality και Σινεμά: Γίνονται τα δύο, ένα;» με ομιλητές τη Δρ. Νεφέλη Δημητριάδη, (Μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα» / Διδάσκουσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών -Ελληνογαλλικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Τέχνη και Εικονική Πραγματικότητα») / CEO της NOUS Virtual Reality Productions) και τον Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο (Cinematographer, GSC).
Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, επίσης, στις 12.00 θα γίνει εργαστήριο για παιδιά και εφήβους 8 έως 16 ετών με τίτλο «Φτιάξε τη δική σου VR κάσκα»
Πρόγραμμα Α
Miyubi των Φελίξ Λαζενές και Πολ Ραφαέλ (2017 / κωμωδία / ΗΠΑ / διάρκεια: 40΄)
Το Miyubi είναι μια 40λεπτη κωμωδία εικονικής πραγματικότητας, με ήρωα ένα ιαπωνικό ρομπότ-παιχνίδι (το οποίο ενσαρκώνεις εσύ, ο θεατής), που κάνουν δώρο σε ένα αγοράκι, για τα γενέθλιά του, σε ένα αμερικανικό προάστιο, το 1982. Μέσα σε έναν χρόνο, η οικογένεια του αγοριού αρχίζει να διασπάται, καθώς βιώνεις (ο θεατής, ο Μιγιούμπι), την αγάπη και την αναπόφευκτη απαξίωση μέσω μιας προσωπικής, ξεκαρδιστικής και αξιαγάπητης διαδραστικής ιστορίας. Μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας του Felix & Paul Studios, σε συνεργασία με το Funny or Die και έξτρα μπόνους τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ.
Πρόγραμμα Β
Kinoscope των Κλεμάν Λεοτάρντ και Φιλίπ Α. Κόλιν (2017 / animation, ντοκιμαντέρ / Γαλλία / Διάρκεια: 9΄30΄΄)
Το Kinoscope είναι μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που βυθίζει τον θεατή σε ένα ολοζώντανο και πολύχρωμο σύμπαν, όπου ανακαλύπτει την ιστορία του σινεμά, με οδηγό τη φωνή του θρυλικού Dean Tavoularis, σκηνογράφου αναρίθμητων ταινιών – από την τριλογία του Νονού και το Αποκάλυψη Τώρα του Francis Ford Coppola έως το Μπόνι και Κλάιντ του Arthur Penn. Ένα ταξίδι εικονικής πραγματικότητας, μέσα στο ίδιο το σινεμά.
Dolphin Man 360 του Μπενουά Λικτέ (2016 / περιπέτεια / Γαλλία / Διάρκεια: 4΄)
Το Dolphin Man 360 είναι μια σειρά τριών μικρού μήκους ταινιών σε βίντεο 360°, που γυρίστηκαν συμπληρωματικά του ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου, Dolphin Man, με θέμα τον δύτη Jacques Mayol. Οι ταινίες επικεντρώνονται σε τρεις θεματικές: την άπνοια στην ελεύθερη κατάδυση, τη μελέτη του ωκεανού και τη σημασία της αναπνοής γιόγκα στις καταδύσεις. Οδηγοί των ταινιών είναι τρεις δύτες, ο William Trubridge, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς στην ελεύθερη κατάδυση, ο Fabrice Schnōller, κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ και ερευνητής ωκεανογράφος, και η Sara Campbell, καθηγήτρια γιόγκα και κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ. Ακολουθώντας το όραμα του Ζακ Μαγιόλ, πρωτοπόρου της ελεύθερης κατάδυσης που έγραψε ιστορία με την προσωπική και ρηξικέλευθη προσέγγισή του στην αναγνώριση του βυθού, οι ταινίες μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι των αισθήσεων στους ωκεανούς του πλανήτη μας, τόσο όμορφους που κόβουν την ανάσα, για να διερευνήσουμε τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα και στον νου μέσα στο απέραντο γαλάζιο του ωκεανού και για να ανακαλύψουμε ξανά τη σχέση μας με τη θάλασσα.
I Philip του Πιερ Ζάντροβιτς (2016 / επιστημονική φαντασία / Γαλλία / Διάρκεια: 12΄)
Στις αρχές του 2005, ένας Αμερικανός επιστήμονας της ρομποτικής, ο David Hanson, αναπτύσσει το πρώτο ανδροειδές. Το ονομάζει Φιλ και είναι απλώς «αντίγραφο» του διάσημου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Philip K. Dick. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Φιλ γίνεται διάσημος στο Ίντερνετ και στους κύκλους των θαυμαστών του συγγραφέα, ενώ παρουσιάζεται σε διάφορα διεθνή συνέδρια. Στα τέλη του 2005, το κεφάλι του ανδροειδούς εξαφανίζεται, στη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης από το Ντάλας προς το Λας Βέγκας. Μέσα από τις αναμνήσεις του ανδροειδούς, αλλά και του συγγραφέα, η ταινία προσφέρει μια ερμηνεία της ζωής του Φιλ.
Planet της Μομόκο Σέτο (2017 / πειραματικό / Γαλλία / Διάρκεια: 6΄)
Σε έναν κατεστραμμένο κόσμο, μόνο μύκητες και λειχήνες αναπτύσσονται πάνω σε γιγαντιαία, αποξηραμένα σώματα εντόμων. Oταν συμβαίνει μια αλλαγή στον καιρό, η βροχή ποτίζει τον άνυδρο πλανήτη και, σταδιακά, τον πλημμυρίζει. Μέσα από το νερό ξεπηδά ένα νέο οικοσύστημα, αποτελούμενο από γιγαντιαίους, σαρκοβόρους γυρίνους.
Πληροφορίες
Οι ταινίες προβάλλονται χωρίς υπότιτλους στα ελληνικά.
Είναι κατάλληλες από 12 ετών και άνω.
Συζήτηση | Virtual Reality και Σινεμά: Γίνονται τα δύο, ένα;
Κυριακή 19 Νοεμβρίου | Μικρή Σκηνή | 18:00-19:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από τη συζήτηση.
Ομιλητές:Δρ Νεφέλη Δημητριάδη | Εισήγηση: «Η κινηματογραφική αφήγηση στις εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας»Μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα») / Διδάσκουσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Ελληνογαλλικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Τέχνη και Εικονική Πραγματικότητα») / CEO της NOUS Virtual Reality Productions
Γιώργος Φρέντζος / Cinematographer / GSC
Εργαστήριο | «Φτιάξε τη δική σου VR κάσκα»
Κυριακή 19 Νοεμβρίου | Φουαγιέ 5ου ορόφου | 12:00-14:00
Για παιδιά και εφήβους 8 έως 16 ετών
Το εργαστήριο είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr, αναφέροντας ονοματεπώνυμο ενήλικα και παιδιού/εφήβου, ηλικία παιδιού/εφήβου και
τηλέφωνο επικοινωνίας.
Επιμέλεια-Οργάνωση: Flix.gr & Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Τεχνική και Επιστημονική Επιμέλεια: Nous
Powered by: Cosmote
Tags: flix it στη στέγη, flix it, miyubi