Φεστιβάλ / Βραβεία

Το πρώτο Οσκαρ του 2018 δόθηκε ήδη: στον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου!

στα 10

Πολύ πριν ξεκινήσει η οσκαρική κούρσα της φετινής χρονιάς, ο μεξικανός σκηνοθέτης κερδίζει ένα ακόμα Οσκαρ, μετά από απόφαση της Ακαδημίας.

Το πρώτο Οσκαρ του 2018 δόθηκε ήδη: στον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου!

Η Ακαδημία αποφάσισε να απονείμει ένα Ειδικό Βραβείο Οσκαρ στον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου για το Virtual Reality installation του, «CARNE y ARENA». To πρότζεκτ που πρωτοπαρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του περσινού φεστιβάλ Καννών, για να συνεχίσει την πορεία του σε εκθεσειακούς χώρους στον κόσμο (όπως το Fondazione Prada στο Μιλάνο και στο LACMA του Λος Αντζελες) θεωρήθηκε πρωτοπόρο από τα μέλη της Ακαδημίας που «αναγνώρισαν το όραμα και την μοναδική δύναμη της αφήγησής του».

Διαβάστε το ρεπορτάζ από τις Κάννες: «Carne y Arena»: οι Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου και Εμάνουελ Λουμπέζκι & το VR project τους

Inarittu 607 Cannes

Να θυμίσουμε ότι μόνο 18 τέτοια βραβεία έχουν δοθεί στην 90χρονη ιστορία της Ακαδημίας. Το τελευταίο είχε απονεμηθεί 22 χρόνια πριν στον Τζον Λέσιτερ για το CGI κινούμενο σχέδιο του «Toy Story».

To «CARNE y ARENA» είναι ένα installation που επιτρέπει στο θεατή να ζήσει την εμπειρία της προσφυγικής κρίσης, τοποθετώντας τον στα σύνορα Αμερικής-Μεξικού και ταξιδεύοντάς τον μέσα από τα μάτια των παράνομων μεταναστών σε ένα 3D περιβάλλον.

Πολύτιμος συνεργάτης του Ινιαρίτου και σε αυτό το εγχείρημα, ο οσκαρικός διευθυντής φωτογραφίας Εμάνουελ Λουμπέσκι.

Διαβάστε περισσότερα: Επενδύοντας στις ταινίες εικονικής πραγματικότητας

Carne y arena 607

«Τα μέλη της Ακαδημίας είναι πολύ περήφανα που παρουσιάζουν αυτό το ειδικό Οσκαρ στο "CARNE y ARENA", ένα πρότζεκτ με το οποίο οι Αλεχάντρο Ινιαρίτου και Εμάνουελ Λουμπέσκι ανοίγουν νέους δρόμους στην κινηματογραφική αντίληψη» είπε ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας, Τζον Μπέιλι. «Το έργο του Ινιαρίτου ενώνει την multimedia τέχνη με την κινηματογραφική εμπειρία, σε ένα βαθιά συναισθηματικό και βιωματικό ταξίδι στον κόσμο των μεταναστών που διασχ΄ζουν την έρημο της νοτιοδυτικής Αμερικής το χάραμα. Ο Ινιαρίτου καταφέρνει πολλά περισσότερα από ένα πρωτοποριακό θρίαμβο στη φόρμα της ακόμα ανεξερεύνητης τέχνης του VR: μας φέρνει αντιμέτωπους με την καυτή πολιτική και κοινωνική διάσταση μίας πραγματικότητας ανάμεσα στην Αμερική και το Μεξικό...»

Η τελετή απονομής του Ειδικού Οσκαρ για το «“CARNE y ARENA» θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου στα 9α Governors Awards της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε περισσότερα: