Φεστιβάλ / Βραβεία

Νέα σχέδια ελληνικών ταινιών έρχονται με διακρίσεις από το Σεράγεβο

of 10

Οι νέες ταινίες του Γαβριήλ Τζάφκα και του Γιάννη Καρπούζη διακρίθηκαν στο τμήμα της Αγοράς του 29ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο.

Νέα σχέδια ελληνικών ταινιών έρχονται με διακρίσεις από το Σεράγεβο

Η έντονη ελληνική παρουσία στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο που μόλις ολοκληρώθηκε, συμπληρώθηκε και από νέα σχέδια ταινιών που συμμετείχαν στις δράσεις της Αγοράς της διοργάνωση και ξεχώρισαν ανάμεσα σε πρότζεκτ από όλον τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στα νέα σχέδια ταινιών του Γαβριήλ Τζάφκα και στο νέο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καρπούζη.

τζάφκα Γαβριήλ Τζάφκας

Το «A Long Embrace», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γαβριήλ Τζάφκα μετά το «Αγκάθι» κέρδισε το βραβείο του Κέντρου Κινηματογράφου του Μοντενέγκρο (Film Center Montenegro Cinelink Award - ποσό: 10.000 ευρώ),

H επίσημη υπόθεση του «A Long Embrace» είναι η εξής:

Τήνος. Καλοκαίρι. Η Ζώγια, μια εξηντάχρονη γυναίκα, μένει μόνη της στον επάνω όροφο ενός διώροφου παραδοσιακού σπιτιού. Ενα από τα δωμάτια του σπιτιού είναι του γιου της, Αλέξανδρου, που πρόσφατα μετανάστευσε στη Δανία. Η καθημερινότητα της Ζώγιας καταναλώνεται σε καθημερινές δουλειές του σπιτιού, να βλέπει εκπομπές στην τηλεόραση, να ψωνίζει, να περιμένει στις ουρές για να πληρώσει τους λογαριασμούς και να περιμένει ένα τηλεφώνημα από τον Αλέξανδρο. Αυτό που της δίνει πραγματική χαρά είναι η άφιξή του. Τότε είναι που αφήνει πίσω την αγωνία της και το πρόσωπό της φωτίζεται, γνωρίζοντας ότι θα περάσουν μερικές καλοκαιρινές μέρες μαζί. Ομως οι ξέγνοιαστες μέρες περνούν γρήγορα και ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος. Η Ζώγια μένει ξανά μόνη, περιμένοντας τα Χριστούγεννα για την επόμενη συνάντησή τους. Ανάμεσα στις παραδοσιακές γιορτές και τα καλοκαίρια περνούν οι μήνες και τα χρόνια. Οι χωρισμοί γίνονται ανυπόφοροι. Τελικά, το μόνο που θα έχει σημασία θα είναι εκείνες οι λίγες στιγμές που η Ζώγια και ο Αλέξανδρος ήταν μαζί.

Διαβάστε περισσότερα για το πρότζεκτ στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο CineLink του Φεστιβάλ του Σεράγεβο

καρπούζης Γιάννης Καρπούζης

Το «Searching for Thule», το νέο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καρπούζη που γνωρίσαμε με το «Νίκος Καρούζος: Ο Δρόμος για το Εαρ» ξεχώρισε ανάμεσα στα σχέδια από νέους κινηματογραφιστές από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν στο φετινό Pitch & Pack της Αγοράς του Φεστιβάλ του Σεράγεβο.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός παθιασμένου ερευνητή ο οποίος προσπαθεί να ανασυνθέσει το ταξίδι του αρχαίου ναυτικού Πυθέα από τη Μασσαλία μέχρι το τέλος του κόσμου στη μυστηριώδη χώρα με το όνομα Θούλη.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το PItch & Pack του Φεστιβάλ του Σεράγεβο