Φεστιβάλ / Βραβεία

Καστελλόριζο 2022: «Η αλληλεγγύη είναι επιτακτική ανάγκη. Τώρα.» Η Ειρήνη Σαρίογλου μιλά στο Flix

of 10

Η ιστορικός και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, ξέρει ότι κι οι ήρωες χρειάζονται βοήθεια.

Καστελλόριζο 2022: «Η αλληλεγγύη είναι επιτακτική ανάγκη. Τώρα.» Η Ειρήνη Σαρίογλου μιλά στο Flix

Τελευταία ημέρα του 7ου Beyond Borders και κανείς δεν μιλά για αποχαιρετισμό: το Φεστιβάλ ετοιμάζεται για την τελετή λήξης αλλά, παράλληλα, για την επόμενη διοργάνωση. Το νησί ετοιμάζεται για μια ακόμα καλοκαιρινή μέρα διακοπών, στο πολυσύχναστο κορδόνι του λιμανιού, στη Γαλάζια Σπηλιά όπου μπορείς εύκολα ν' αναγεννηθείς, στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου, δυο απλωτές δρόμο, όπου πιστεύεις ότι μπορείς να μείνεις για πάντα, ναυαγός της απόλαυσης. Ομως όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν.

Διαβάστε αναλυτικά: «Πέρα από τα Σύνορα» | Το Φεστιβάλ του Καστελλόριζου μάς εμπνέει για 7η χρονιά

Το Flix ήρθε για πρώτη φορά επίσκεψη στα μέρη του, παρακολουθεί το 7ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου που διήρκεσε από τις 21 ως και τις 28 Αυγούστου 2022 και μοιράζεται τις εντυπώσεις του από εικόνες και στιγμές... ιστορικές.

καστελλόριζο Στον Αγιο Γεώργιο

Βράδυ Σαββάτου, το Φεστιβάλ έστησε την τελευταία του προβολή, την Τελετή Λήξης, απένειμε τα βραβεία του, ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους θεατές του. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για την τελετή και τις βραβευμένες ταινίες. Ωστόσο, λίγο πριν σκοτεινιάσει, καθίσαμε για λίγο στην πλατεία και κουβεντιάσαμε με έναν άνθρωπο ξεχωριστό. Η Ειρήνη Σαρίογλου (διαβάστε περισσότερα για το έργο της εδώ, είναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Beyond Borders - είναι ιστορικός, διακεκριμένη και παθιασμένη, έχει διδάξει οθωμανική και τουρκική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Είναι ο άνθρωπος που εμπνέει και συντονίζει, με επιτυχία, αυτή την τόσο δύσκολη παραγωγή - και μοιράστηκε μαζί μας κίνητρα, προθέσεις και προσδοκίες.

καστελλόριζο Η Γαλάζια Σπηλιά, από το Hellas Journal, γιατί εμείς βουτήξαμε χωρίς κινητό

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου,» λέει η Ειρήνη Σαρίογλου, «ιδρύθηκε με απώτερο στόχο να κάνει την επιστήμη της Ιστορίας αγαπητή στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους και κυρίως στους μαθητές. Στο ΙΔΙΣΜΕ - είμαστε ο ιδρυτικός φορέας του Φεστιβάλ - κάνουμε δύο πράγματα: εκδόσεις που έχουν αντικειμενικό λόγο ύπαρξης και κάθε έκδοση συνοδεύεται από το δικό της ιστορικό ντοκιμαντέρ. Μ’ αυτές τις εκδόσεις κάνουμε το λεγόμενο εναλλακτικό μάθημα ιστορίας. Μία τέτοια έκδοση το 2015 αφορούσε το Καστελλόριζο και κάναμε και το αντίστοιχο ιστορικό ντοκιμαντέρ και η πολύ μεγάλη επιθυμία να έρθουμε να το παρουσιάσουμε και στο νησί, μας οδήγησε στο, αντί να κάνουμε μια απλή προβολή, να θεσμοθετήσουμε ένα διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ.»

καστελλόριζο Τελετή Λήξης

«Κατά βάση δεν είμαστε κινηματογραφιστές, είμαστε ιστορικοί,» επισημαίνει η Σαρίογλου με χαμόγελο αναγνώρισης. «Τι ωραία που το είπε ο Αναγνωστάκης κι επιμένω σ’ αυτό, "θυμάμαι, άρα υπάρχω", δηλαδή χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει πολιτισμός, χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχει τίποτα. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου υπηρετεί ακριβώς αυτή τη μνήμη. Τη μνήμη ως προς το ίδιο το νησί. Το Καστελλόριζο είναι ένα νησί με πολύ μεγάλη αστική και πολιτιστική παράδοση, γιατί είναι πολύ κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας. Στην Ελλάδα τείνουμε να ξεχάσουμε ότι τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού δεν απελευθερώθηκαν το 1832, έμειναν υπόδουλοι. Κι ενώ έμειναν υπόδουλοι, πολίτες δεύτερης, τρίτης κατηγορίας, επένδυσαν σ’ ένα απίστευτο δίκτυο σχολείων, στην καλλιέργεια. Επένδυση στα γράμματα σήμερα νοείται το ν’ αποστηθίσω ένα βιβλίο, να πάω να το γράψω στις πανελλαδικές, μετά να πετάξω το βιβλίο στον Καιάδα, να μπω σε μια σχολή που μισώ. Μιλάμε για μια πολύ βαθιά καλλιέργεια: κάθε κωμόπολη, κάθε χωριό στη Μικρά Ασία είχε κι εφημερίδες, πολιτιστικούς συλλόγους που δεν έκαναν τσάγια κυριών, έκαναν βραδιές μελοποιημένης ποίησης. Στα Βουρλά, το 1916, είχαν κινηματογράφο. Αρα, επειδή το Καστελλόριζο είναι τόσο κοντά, μιμήθηκε αυτή την τρομερή ακμή που, δυστυχώς, δεν τη διδασκόμαστε στα ελληνικά σχολεία. Στα 1870, οι Καστελλοριζιοί φέρνουν μία μέθοδο εκμάθησης της γαλλικής άνευ διδασκάλου, έχουν τα καλύτερα σχολεία αργυροχρυσοχοΐας, έχουν 3.000 μαθητές μέχρι τη Μικρασιατική τραγωδία, έχουν 14.000 κατοίκους, εμπορικές και τεχνικές σχολές και μιμούνται τη "μεγάλη αρχόντισσα της Ιωνίας", μιμούνται τη Σμύρνη. Είναι πάρα πολύ ευκατάστατοι αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι τι κάνεις για το σύνολο.»

καστελλόριζο Κριτική Επιτροπή στη σκηνή

«Αυτό το πνεύμα, ως θέση και στάση ζωής, το υπηρετεί πιστά το Καστελλόριζο,» δηλώνει με μια ακαταμάχητη πειθώ η Ειρήνη Σαρίγολου. «Με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, αληθινά και πραγματικά, θέλουμε να βρει το Καστελλόριζο τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, θέλουμε να γίνουμε γέφυρα με τους Καστελλοριζιούς στην Αυστραλία, είναι 100.000 άνθρωποι που ορίζουν αυτή τη στιγμή την Αυστραλία, γιατί βρίσκονται στα ανώτατα αξιώματα της κοινωνίας τους, να γίνει το Φεστιβάλ ένας δίαυλος επικοινωνίας, ουσιαστικός, όμως, αληθινός, που να έχει μία αντικειμενική αξία. Χρειαζόμαστε να επαναφέρουμε τη λέξη "αλληλεγγύη". Αλληλεγγύη μεταξύ Καστελλοριζιών, αλληλεγγύη μεταξύ Ελλήνων, είναι πάρα πολύ σημαντική - πολύ ωραία το έχει πει ο Ισοκράτης, "πιο πολύ φοβάμαι τους δικούς μας εχθρούς". Εν έτει 2022 δεχόμαστε ακόμα απειλές, για την Κρήτη, για τα Δωδεκάνησα, για τη Θράκη, αλλά αυτό δεν μας αφορά. Οι εκτός πραγματικότητας φαντασιώσεις πολλών, δεν μας αφορούν. Μας αφορά όμως, εδώ, η αλληλεγγύη. Είναι επιτακτική ανάγκη, τώρα.»

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε αναλυτικά: «Πέρα από τα Σύνορα» | Το Φεστιβάλ του Καστελλόριζου μάς εμπνέει για 7η χρονιά

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το website του Φεστιβάλ ή ακολουθήστε το στο instagram (@beyondbordersfestival)