Φεστιβάλ / Βραβεία

Καστελλόριζο 2022: Πρώτες (μαγικές) εντυπώσεις από το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Beyond Borders»

στα 10

Πρώτη μέρα, με το στόμα ανοιχτό.

Καστελλόριζο 2022: Πρώτες (μαγικές) εντυπώσεις από το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Beyond Borders»

Το μικροσκοπικό ακριτικό νησάκι, με τα σπίτια στα έντονα χρώματα της Ιστορίας, με τα μπλε νερά και τις καρέτα που πλησιάζουν μ' ενδιαφέρον τα καφενεία της περαντζάδας, το ανατολικότερο (όμως τόσο ανατολικά, που τα φώτα του Κας απέναντι μπερδεύονται με τα δικά του το βράδυ), σημείο της Ελλάδας, φαίνεται ότι έχει ένα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τόσο αξιόλογο και τόσο διεθνές, που συναγωνίζεται την ομορφιά του.

Διαβάστε αναλυτικά: «Πέρα από τα Σύνορα» | Το Φεστιβάλ του Καστελλόριζου μάς εμπνέει για 7η χρονιά

Το Flix ήρθε για πρώτη φορά επίσκεψη στα μέρη του, παρακολουθεί το 7ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου που διαρκεί από τις 21 ως και τις 28 Αυγούστου 2022 και μοιράζεται τις εντυπώσεις του, αποσπασματικές γι' αυτή, την πρώτη μέρα.

Μακριά

καστελλόριζο

καστελλόριζο

Από Αθήνα Ρόδο, από Ρόδο σ' ένα νησιωτικό πλάτωμα σε μέγεθος αλωνιού, όπου προσγειώνεται ένα 20θέσιο αεροπλανάκι, φτάσαμε. Μακριά. Κι αυτή η αίσθηση προσδίδει πολλά στην ιδιαιτερότητα του τόπου, στο λιμανάκι που γειτονεύει σε απόσταση αναπνοής με τα τουρκικά παράλια, με τα αυστηρά σπίτια που διαλύουν τη σοβαρότητά τους με χρώματα εκκεντρικά και έντονα (όπως στη Σύμη, στη Χάλκη), με τη μεγάλη ιστορία που... προκάλεσε, προφανώς, το ΙΔΙΣΜΕ, το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών, να διοργανώσει εδώ ένα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, με τη σύγχρονη, κινηματογραφική μέθοδο της αποτύπωσης της δικής μας ιστορίας.

καστελλόριζο

καστελλόριζο

Φιλόξενα

Το Καστελλόριζο - ή Μεγίστη - είναι, ουσιαστικά, ως οικισμός, ένα μικρό λιμάνι, ένας κόλπος αρκετά κλειστός. Τόσο που όταν φτάνει το μεγάλο επιβατικό καράβι, η πυραυλάκατος που είναι μόνιμα δεμένη εκεί, πρέπει να... βγει για λίγο, για να χωρέσει. Σ' αυτόν τον κόλπο τον πανέμορφο, περπατώντας προς τη μία άκρη, προς το Ξενοδοχείο Μεγίστη, βρίσκεται το γραφείο του Φεστιβάλ, θαυμάσια οργανωμένο και με καλοκαιρινό feel και η μία πλατεία, με στημένη οθόνη και καρέκλες σκηνοθέτη, όπου προβάλλεται, κάθε βράδυ, το Διαγωνιστικό Τμήμα. Περπατώντας προς την άλλη άκρη, προς τον Φάρο και Τζαμί, βρίσκεται η άλλη πλατεία, έδρα του Πανοράματος. Ανάμεσα, βουτιές στην μπλε θάλασσα, καφεδάκια, ταβέρνες, σουλάτσο κι επισκέπτες.

καστελλόριζο

καστελλόριζο

Ενα πρόγραμμα αξιώσεων

Το ωραίο με το Beyond Borders είναι ότι δεν αρκείται σε μια «τουριστική» διοργάνωση σ' έναν ιδιαίτερο και τόσο φωτογενή τόπο. Το πρόγραμμά του είναι ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό. Τριάντα ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα, τριάντα οκτώ στο Πανόραμα κι άλλες δράσεις παιδικές, εικαστικές, μουσικές. Μπόλικες πρεμιέρες, όχι μονο ελληνικές αλλά και διεθνείς, πολλοί καλεσμένοι δημιουργοί και από το εξωτερικό, ένα αναπτυσσόμενο pitching lab, ό,τι χρειάζεται για να προσελκύσει όχι μόνο τους ντοπιους κι επισκέπτες του νησιού, αλλά και επαγγελματίες του κινηματογράφου.

καστελλόριζο

Η κρυφή ζωή του Τζέιμς Μποντ αποκαλύπτεται στο Καστελλόριζο

Σ' αυτό το πρόγραμμα είδαμε, με μεταδοτικό σασπένς και κέφι, την «Κρυφή Ζωή του Τζέιμς Μποντ» των Ζαν Κριστόφ Καρόν και Αλί Σουζαντέ, στο Διαγωνιστικό Τμήμα, μια ταινία που διερευνά τους στενούς δεσμούς μεταξύ του διάσημου κατασκόπου 007 και του πραγματικού κατασκόπου δημιουργού του, Ιαν Φλέμινγκ. Τη μυθοπλασία ως εργαλείο εκτόνωσης απωθημένων, ενίοτε αυτοπροβολής, χιούμορ, τραγικότητας, προσωπικών μυστικών - κι αυτά δοσμένα με, εκτός από αναλύσεις ειδικών επιστημόνων, ένα ατμοσφαιρικό animation που, από τη μια, συμπληρώνει την απουσία τεκμηρίων, από την άλλη αμβλύνει τη σκληρότητα της αφήγησης. Ο Καρόν (ντοκιμαντερίστας, συγγραφέας, αλλά και επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του γερμανικού Phoenix και, εδώ, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής), παρών στην προβολή, συζήτησε με το κοινό, αλλά παρέδωσε κι ένα πυκνό, σύντομο μάστερκλας για τη χρήση του animation στη δημιουργία των ταινιών τεκμηρίωσης.

Ανάμεσα στις προβολές, μικρά μουσικά διαλείμματα από το Duetto16, τη Μαριλίζα Παπαδούρη στο βιολοντσέλο και τον Δημήτρη Παπαγγελίδη στην κιθάρα, με μουσικές κινηματογραφικές που, σ' αυτό το σέτινγκ, με τα φώτα του λιμανιού και τα επιβλητικά σπίτια στο φόντο και τη ζωή της πλατείας να ξετυλίγεται γύρω μας, συμπλήρωνε τη μαγεία.

Διαβάστε αναλυτικά: «Πέρα από τα Σύνορα» | Το Φεστιβάλ του Καστελλόριζου μάς εμπνέει για 7η χρονιά

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το website του Φεστιβάλ ή ακολουθήστε το στο instagram (@beyondbordersfestival)